Obavijesti

News

Komentari 56

'Kćerkica još ne zna. Tatu joj nisu ubili ljudi, već monstrumi'

'Kćerkica još ne zna. Tatu joj nisu ubili ljudi, već monstrumi'
4

Potresna ispovijest Dragane Haines, udovica ubijenog humanitarca. Kroz suze je ispričala kako djetetu pokušava objasniti da se njezin tata više nikada neće vratiti

VIDEO

Nisam kćerkici rekla što se dogodilo, ali sam joj rekla da smo mi cure sad same , da moramo pomoći jedna drugoj i biti si potpora jer nema nikoga drugog da nam pomogne. Pokušavam postići da razumije kako se tata više neće vratiti kući , drhtavim glasom počinje svoju priču u intervjuu za Sky News Dragana Prodanović Haines , udovica ubijenog škotskog humanitarca Davida Hainesa.

Njega su u rujnu smaknuli pripadnici ISIL-a , ekstremni islamisti koji su prethodno javnosti odaslali video na kojem upozoravaju da će Haines biti sljedeća žrtva. Iza Davida je ostala njegova udovica Dragana i četverogodišnja kćerkica Athea .

Dragana je u razgovoru progovorila i o agoniji koju je proživljavala godinu i pol dana dok je David bio u zatočeništvu islamske militantne skupine. U njihove je ruke pao u Siriji gdje je radio za francusku humanitarnu organizaciju.

Toga dana primila sam poziv od Davidova brata Michaela koji mi je rekao: ‘Dragana, više ga ne mogu povrijediti’

- Svaki dan je bio izazov . Buditi se ujutro i pitati se trebam li se nadati da će me netko, ili David, nazvati i reći mi da je napokon slobodan, ili hoće li me možda netko nazvati i reći kako se nešto loše dogodilo. A onda sam vidjela video i onaj dio gdje David govori da će biti sljedeći - govori Dragana dok joj riječi prekida plač.

Jedva nalazi snage da nastavi razgovor.

- Toga dana primila sam poziv od Davidova brata Michaela koji mi je rekao: ‘Dragana, više ga ne mogu povrijediti’. Spoznaja da David više nije živ nešto je što me je obilježilo za ostatak života. David je mojem životu dao smisao i učinio ga drugačijim. Sad je Athea moj razlog da idem dalje . Ona mi daje snagu. David bi želio da budem jaka zbog naše kćeri - otkrila je udovica.

Osvrnula se i na one koji su života lišili njezina muža, dobrodušnog čovjeka koji je cijeli život proveo nesebično pomažući drugima.

- Osoba koja je to napravila, i ostali poput njega, smatraju sebe hrabrima. No to nije hrabrost. To je kukavički čin . Ubiti nekoga tko ima ruke zavezane na leđima i kleči. Ta osoba nije ljudsko biće. Moraš biti monstrum kako bi učinio nešto takvo - kaže Dragana koja od kćerkice pokušava sakriti suze jer želi da njezino dijete živi sretan život .

VIDEO

Dragana nikad nije smogla snage pogledati cijeli video

Dragana kaže da video u kojem su militanti ISIL-a najavili Davidovo ubojstvo nije imala snage pogledati do kraja . Pokušala je sakriti suze pred svojom djevojčicom, ali ona je znala da nešto ne valja. Čim bi mama pričala telefonski engleskim jezikom, donosila bi joj rupčić da obriše suze i molila je da ne bude tužna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag