Obavijesti

News

Komentari 145

'Kći nam je umrla pa nemamo djece, znači mi nismo obitelj?'

'Kći nam je umrla pa nemamo djece, znači mi nismo obitelj?'
1

Prema nacrtu prijedloga novog Obiteljskog zakona obitelj su samo roditelji s djecom ili majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive

VIDEO

Vlada je u javnu raspravu pustila nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona. Na društvenim mrežama već su krenule burne rasprave. Najviše rasprava se odnosi na definiciju obitelji. Prema nacrtu prijedloga zakona "obitelj čine majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive". 

Mnogu su to shvatili da prema toj definiciji muškarac i žena koji nemaju djecu nisu obitelj. 

Tako bivša premijerka Jadranka Kosor na Twitteru piše da po novom zakonu "roditelji poginulih i nestalih branitelja ne bi bili obitelj" te zaključuje kako je obitelj "tamo gdje te vole sa svim manama i tjeskobama".

Još je tužniji status napisao korisnik Twittera koji je Vladu upitao: "Povodom činjenice da je ženi i meni umrla kćer, pa nemamo djece, znači li to da nismo obitelj?".

Ukratko, ako nema djece, nema ni obitelji. No, i dio obitelji u kojima žive djeca više neće biti obitelj po Obiteljskom zakonu. Radi se o djeci koju odgajaju dvije istospolne osobe. Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj djeteta ima u određenim uvjetima pravo na tzv. partnersku skrb, koja je gotovo izjednačena s roditeljskom, novi Obiteljski zakon jasno im poručuje da oni obitelj - nisu.

Upitno je jesu li prema novoj definiciji obitelj i bake i djedovi s unucima koje odgajaju nakon što su im roditelji preminuli, a sasvim sigurno se obiteljima više ne smatraju udomitelji i djeca koju odgajaju, bez obzira na to imaju li biološki majka i otac ikakve veze s tom djecom. 

- U uvodnim odredbama Zakona po prvi puta, donosi definiciju obitelji, ali samo za potrebe primjene Obiteljskog zakona, čime se ni na koji način ne zadire u pitanja poštovanja obiteljskog života - objašnjava zakonodavac.
 

U slučaju razvoda opet će se trebati odvjetnike

Što se pak razvoda tiče, bračni parovi, roditelji maloljetne djece, razvod više neće pokretati na centru za socijalnu skrb već će se razvod ponovno pokretati direktno na sudu. Na taj način će ponovo trebati odvjetnike. Umjesto obveznog savjetovanja o djeci, ponovno se uvodi posredovanje za bračne parove, čiji je cilj pomiriti bračne drugove. Izvanbračna zajednica i dalje se neće morati registrirati kod javnog bilježnika, kao što je ranije najavljivano, ali su izbačene odredbe prema kojima su izvanbračne zajednice u potpunosti izjednačene s bračnima. Tako, primjerice, izvanbračni parovi neće moći posvajati djecu pod istim uvjetima kao bračni. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag