Obavijesti

News

Komentari 78

Kerum: Bit će ovo St. Tropez, platit ću ti da vidiš što je to

Kerum: Bit će ovo St. Tropez, platit ću ti da vidiš što je to
10

Splitski gradonačelnik i novopečeni saborski zastupnik Kerum došao je u utorak na sjednicu gradskog vijeća. Do sada je uspješno izbjegao četiri radne sjednice

VIDEO

U nastavku sjednice splitskog Gradskog vijeća, na kojoj se treba izglasati gradski proračun za iduću godinu, pojavio se gradonačelnik Željko Kerum. Do sada je izbjegao četiri od šest radnih sjednica. U utorak je listao novine i dosađivao se, te uz puno truda pokušavao ostati budan. Nije se pojavila HDZ-ovka Sanja Bilač, koja za razliku od svojih dvojica stranačkih kolega nije bila na prošlotjednom dijelu sjednice da podrži rebalans proračuna za 2011. godine Kerumova HGS-a. Mirko Ramljak i Tomislav Gojo iz HDZ-a utorak su redali amandmane o gradskim prometnicama, koje su zdušno podržavali HGS-ovi vijećnici, što je izazvalo zgražanje SDP-ovaca uvjerenih da se radi o nastavku političke suradnje između Keruma i vrha HDZ-a.

- Znamo da je s HDZ-om dogovoreno izglasavanje proračuna i ovih amandmana kakve ste, gotovo iste, nama odbili prije tjedan dana. Ovo je samo izigravanje demokracije. Ako ste sjeli i dogovorili s HDZ-om, čestitam vam! Gradonačelnik je još jednom potvrdio svoje trgovačke sposobnosti. Potvrdio je onu svoju da su političari na tržištu jeftina roba koju je lako kupiti. Kolegici iz HDZ-a je očito bilo neugodno doći na vijeće danas - aludirao je Gojko Čepo, SDP-ov vijećnik, na nedolazak Sanje Bilač..

Kerum se na Čepine tvrdnje nije reagirao, no obrecnula se njegova sestra.

- Gospodine Čepo, preispitajte sebe, vaše su insinuacije za svaku osudu! Vi cijelo vrijeme politizirate i iznosite neistine, stvarate sebi prostor da vas čuju građani i odstupate od dnevnog reda - ukorila ga je Nevenka Bečić, predsjednica Gradskog vijeća.

SDP-ovci su upozorili kako će se iz proračuna dogodine izdvojiti još 40 milijuna kuna za Zapadnu obalu ispred Kerumova hotela Marjan. Gradonačelnik je uvjeravao da to neće građane stajati ništa, a dosad je već utrošeno blizu 80 milijuna.

''Bit će to St. Tropez''

Oko 10.30 sati Kerum se razbudio i počeo aktivno sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća. Rasprava se zahuktala oko Zapadne obale gdje se preuređuje njegov hotel Marjan. Oporba mu je zamjerila da se gradi gradskim novcem u krizi, iako je daleko od prioriteta u odnosu na četvrti bez kanalizacije.

- Kad se radila ACI Marina prije 30-ak godina bilo je kritičara koji su se bunili. Kad je završena svi su bili sretni. Bit ću sretan i ponosan kad bude ova ''Kerumova obala'' gotova, mislim da će kritičarima koji su bili protiv biti jako neugodno. Ona će biti preporod Splita, ovako nešto nema u Europi. Svi smo mi prošli Nicu, Cannes, Monte Carlo, ovo ne postoji niti u najjačim gradovima - uvjeravao je vijećnike Kerum.

Dodao je da se radi o prioritetnom projektu iz 1957. godine, koji je pokrenut nakon pola sopljeća. Potom se obrušio na snimatelja koji se nasmijao za njegova izlaganja.

- Gospodine novinare, ovo uopće nije smiješno! Ako nisi još bija u Nici, Cannesu, Monte Carlo, otiđi na moj račun, ja ću ti platiti, pa se nemoj ubuduće cerit! - zagrmio je gradonačelnik.

SDP-ovci su se obrušili na HDZ-ovce da su počeli podržavati i Zapadnu obalu. Keruma su prozvali za laži.

- Frapiran sam jer se slažem sa gradonačelnikom da je Zapadna obala prioritet, ali to je vaš prioritet. I svi znamo koliko ste uložili u hotel Marjan i imate problema sa završetkom. Rekli ste da Zapadna obala neće Grad Split neće koštati niti jednu kunu, da ste doktor za pare, naći ćete investitora. Kako nazvati čovjeka koji vas gleda u oči - kaže jedno, a radi drugo?! - pitao je SDP-ovac Gojko Čepo.

Gradonačelnik se nije dao zbuniti.

- Točno je to što kažete, gledao sam vas u oči, a gledam vas i sada. Grad Split neće koštati ni jednu kunu Zapadna obala, nego će zaraditi velike novce. Živi bili, pa vidili! Isplatiti će se 50 puta u budućnosti - obećao je Kerum.

Ipak izglasali proračun

Nešto prije podneva s 14 glasova za te sedam protiv prihvaćen je planirani gradski proračun za 2012. godinu od oko 870 milijuna kuna. Za njega su digli ruke i dvojica HDZ-ovih vijećnika, do izbora najžešće oporbe Kerumovu HGS-u u Gradskom vijeću. SDP-ovci su zamjerili da proračun nema razvojne odrednice. Kerum je kazao kako je vrijeme za preživljavanje, a ne investicije.

Nerealno je pričat o gospodarskom razvoju u situaciji kava je danas u Hrvatskoj i u cijelom svijetu. Nema investitora, a ni banaka koje bi pratili investicije. Danas je vrijeme za preživljavanje i smanjenje troškova i čekanje nekih boljih vremena, poručio je gradonačelnik.

U međuvremenu su vijećnici jednmoglasno prihvatili da se na Marjan vrati kršćanski križ. Bio je postavljen 1900. godine, a austro-ugarska vojska uklonila ga je 17 godina kasnije pod obrazloženjem da se radi o orijentiru za vojna djelovanja.

Kerum se pohvalio novim komunalnim doprinosima

Gradonačelnik Kerum predstavio je izvješće o njegovu radu do lipnja. Kazao je kako  nije radio sam već sa svojim suradnicima , a da je bilo više prihoda više bi se i napravilo. Pohvalio se novim komunalnim doprinosima za trgovačke centre,  prometnicama, demokratizacijom Hajduka. Gojko Čepo je tražio da mu navede ijednu prometnicu napravljenu u njegovu mandatu od siječnja do lipnja.

- Pa, nisam ja na bageru, da ću ja radit ceste. To je provociranje. Nisam učenik osnovne škole da vam pona tablicu množenja, dijeljenja. Nećete me navući da budem kao mali učenik - ljutio se Kerum. Poručio je da će Kukuriku koalicija državnoj razini za godinu i pol biti zadovoljna,  ako bude imala rezultate kao Grad pod njegovom upravom. SDP-ovci su mu zamjerili jer nije dolazio na sjednice.

- Apsolutno je točno da nisam dolazio. Ali zašto ništa niste rekli ništa kad me se tu vrijeđalo i pljuvalo, blatilo moju familiju bez razloga?! Bilo je toliko gnjusnih stvari. Bez ikakvog razloga Opišite takvog čovjeka što se o meni govorilo, pa to je, bože mi oprosti, retardirana bolesna osoba. To je sramotno da govore čovjek ima velik nos, uši, da mu cure bale - Zašto niste reagirali? Za to nisam htio dolaziti - zamjerio je Kerum SDP-ovcima aludirajući na svađe s HDZ-ovcima na Gradskom vijeću prije koaliranja s njima.  

Tuđman će dobiti spomenik na rivi

Splitsko Gradsko vijeće izglasalo je s 13 od 18 glasova vijećnika da se na sredini rive iduće godine podigne spomenik Franji Tuđmanu. Protiv su bili SDP-ovci i HNS-ovci.

- Neophodno je da Split dobije spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, ali ne na rivi. Riva je morala ostati bez političara, trebalo ga je podignuti na Trgu Hrvatske bratske zajednice kao što je ranije planirano - kazao je SDP-ovac Gojko Čepo nakon glasanja.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili da se 2012. godine postave spomenici IV. Brigadi kod Dvornikovih dvora i papi Ivanu Pavlu II. kod Biskupove palače. Grad Split osigurati će i 500.000 kuna za ponovno podizanje križa na Marjanu koji je uklonjen 1917. godine od austro-ugarske vojske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...