Obavijesti

News

Komentari 62

Keš s 'krivog' bankomata može koštati 30% podignutog iznosa

Keš s 'krivog' bankomata može koštati 30% podignutog iznosa

DIO SU PREŠUTJELI Tragom reklame da se novac bez naknade može podizati s bilo čijeg bankomata, istražili smo koliko doista to košta. U najboljem slučaju treba plaćati 77 kuna svaki mjesec

VIDEO

Podižite gotovinu na bankomatima svih banaka bez naknada. Ponuda odlično zvuči, ali pokazuje jednu stranu. Onu ljepšu.

Kad se malo zagrebe, pokaže se da to ne vrijedi za svakoga, a ne vrijedi uvijek ni za one odabrane.

- Addiko banka u ponudi ima četiri paketa za svoje klijente. To su Basic, Smart, Gold i Platinum. U paketu Gold nudi dva podizanja gotovine na mjesec na bankomatima drugih banaka bez naknade, a u paketu Platinum tri - pojasnili su iz Addiko banke. No i besplatno podizanje gotovine košta. Korisnici paketa Gold plaćaju 77, a paketa Platinum 104 kune na mjesec.

Za one koji puno podižu

Podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka inače se naplaćuje između 1,5 i 2 posto od podignutog iznosa. Addiko banka naplaćuje 1,75 posto. Tako se korisniku paket Platinum, gledajući samo mogućnost podizanja novca na tuđim bankomatima, može isplatiti jedino ako na mjesec podigne više od 5943 kune izvan mreže bankomata svoje banke. To je gotovo prosječna hrvatska neto plaća. U lipnju je bila 6005 kuna. Jeftiniji paket Gold isplati se onima koji će samo na bankomatima drugih banaka svaki mjesec podizati više od 4400 kuna. Druge banke nemaju ni takvu mogućnost “besplatnog” podizanja gotovine s tuđih bankomata. A neke, osim postotka, naplaćuju i fiksni iznos za svako podizanje.

Tako Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka skinu 7,5 kuna i dva posto od iznosa.

Naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka je dva posto, a minimalno 20 kuna je u OTP banci i Hrvatskoj poštanskoj banci, a 1,5 posto, no također minimalno 20 kuna, u Raiffeisen banci.

Još je skuplje podizanje gotovine kreditnim karticama, pri čemu banke naplaćuju i podizanje novca s kartica koje su same izdale. Erste banka podizanje gotovine kreditnom karticom Diners na svojim bankomatima naplaćuje 5,9 posto, a najmanje 30 kuna. Puno je povoljnije, 3,5 posto, ali također najmanje 30 kuna, za kartice Visa i Mastercard. Takva je marža i u PBZ-u.

U tim bankama plaća se 30 kuna bez obzira podiže li se 100 ili 800 kuna. Na 100 kuna to je 30 posto. Tek se iznad 900 kuna počinje plaćati po postotku podignutih iznosa, i to je samo kunu i pol više nego za 100 kuna. Za dr. Antu Starčevića, kad bi bankomati davali novčanicu s njegovim likom, trebalo bi platiti samo pet kuna više nego za deset puta manje “vrijednog” Ivana Mažuranića s novčanice od 100 kuna. Gledajući s druge strane novčanice, zagrebačka katedrala i spomenik kralju Tomislavu s “tisućice” 10 puta su vredniji nego riječka crkva svetog Vida sa “stotke”, a bankomat uzima samo pet kuna više.

Fiksnih 20 kuna i dva posto

U Addiko banci marža je 3 posto iznosa, minimalno 35 kuna. OTP banka podizanje gotovine kreditnim kraticama na svojim i bankomatima Splitske banke, koja je dio OTP-a, naplaćuje najmanje 20 kuna ili 2,5 posto iznosa, kao i Istarska kreditna banka, a RBA na svojim bankomatima s kartica skida fiksnih 20 kuna i još dva posto podignutog iznosa. Na 100 kuna to je 22 kune, na 1000 je 40, a na 3000 uzmu 80 kuna.

Unutar mreže sedam, izvan nje devet kuna

Na bankomatima članica MBNet mreže, koju čine Banka Kovanica, BKS, Imex banka, Istarska kreditna banka, Podravska banka, Primorska banka, Samoborska banka, Sberbank, Slatinska banka, VABA i Veneto, podizanje gotovine debitnim karticama Erste banke košta 7 kuna i dva posto podignutog iznosa. Naknada za podizanje gotovine na bankomatima banaka izvan mreže je 9 kuna i dva posto podignutog iznosa. Istarska kreditna banka, koja je također članica mreže, isplate gotovine na bankomatima banaka iz mreže naplaćuje 1 posto iznosa, ali najmanje 10 kuna. Na bankomatima banaka koje nisu u mreži podizanje gotovine stoji 2 posto, a najmanje 15 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca