Obavijesti

News

Komentari 51

Kim je došao u Južnu Koreju: 'Donio sam vam naše rezance'

Kim je došao u Južnu Koreju: 'Donio sam vam naše rezance'
1

Prvi put nakon 65 godina i završetka rata na korejskom poluotoku jedan čelnik Sjeverne Koreje kročio je nogom na južnu stranu. Srdačan susret trebao bi otvoriti vrata miru i stabilnosti

VIDEO

Susretom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na granici između dvije Koreje u petak ujutro točno u 2,30 po srednjoeuropskom vremenu počeo je povijesni summit dvije zemlje, prvi nakon deset godina.

- Nadam se da ćete uživati u rezancima koje smo donijeli - srdačno je rekao Kim Jong Un.

Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih suradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dvije zemlje.

Nakon rukovanja uz osmjehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, dva su se čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom.

Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje sa suradnicima, te su Kim i Moon ušli u Kuću mira gdje se Kim upisao u Zlatnu knjigu u prisustvu Moona. Tom je prilikom Kim u Knjigu napisao "sada počinje nova povijest: doba mira, od početne točke povijesti".

Potom su ušli u prostoriju i razgovarali, a zatim su sjeli i za stol pred televizijske kamere. Njihova udaljenost za stolom je točno 2018 milimetara, što simbolički označava godinu povijesnog susreta.

Kim je prvi sjevernokorejski čelnik koji je došao u Južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina.

Televizijske snimke uoči susreta prikazivale su i brojne prosvjednike protiv summita koji su se okupili u blizini granice, a stotine prosvjednika okupljalo se od ranog jutra i u središtu Seula kako bi prosvjedovali ili podržali summit.

Sjedinjene Američke Države (SAD) se nadaju da će razgovori sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-in dovesti do napretka u ostvarivanju mira i prosperiteta, objavila je Bijela kuća nakon što su dvojica čelnika u petak ujutro počeli summit u demilitariziranoj zoni na granici dvije Koreje.

Iz Bijele kuće su poručili i kako očekuju nastavak razgovora s Južnom Korejom oko pripreme za planirani sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u narednim tjednima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.