Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kim je ispalio neidentificirani projektil. Letio je čak 420 km'

None Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 2

Projektil je ispaljen oko 4 sata i 30 minuta po lokalnom vremenu iz sjeverozapadnog grada Sino-rija u smjeru istoka, priopćilo je zapovjedništvo južnokorejske vojske

Sjeverna Koreja ispalila je u četvrtak neidentificirani projektil, objavila je južnokorejska vojska, manje od tjedan dana otkako je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un osobno nadgledao pokusno ispaljivanje više raketa i projektila.

Projektil je ispaljen oko 4 sata i 30 minuta po lokalnom vremenu iz sjeverozapadnog grada Sino-rija u smjeru istoka, priopćilo je zapovjedništvo južnokorejske vojske ne navodeći druge pojedinosti.

Neimenovani južnokorejski dužnosnik izjavio je da je projektil letio 420 kilometara. To je više od dometa raketa ispaljenih u subotu kada je Sjeverna Koreja lansirala nekoliko raketa sa svoje istočne obale u ocean.

No, ispalila je i najmanje jednu balističku raketu kratkog dometa koja može letjeli do 500 kilometara u onome što je Pyongyang nazvao "regularnom i obrambenom vježbom".

- To nije ništa drugo nego dio regularne vojne obuke. Vježba nije bila usmjerena na nikoga niti je rezultirala pogoršanjem stanja u regiji - kazao je neimenovani glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova čije je riječi prenijela agencija KCNA.

Vježba u subotu je bio prvi test balističkih projektila koji je S.Koreja provela od studenog 2017. kada je ispalila interkontinentalni balistički projektil dugog dometa.

North Korean military conducts a "strike drill" for multiple launchers and tactical guided weapon into the East Sea during a military drill in North Korea | Autor: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Do novog ispaljivanja raketa i projektila dolazi nakon što su razgovori sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom zapeli u veljači, izazvavši uzbunu u obje zemlje koje nastoje navesti Sjever da ukine svoje programe nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Komentari (4)
  • A ljudi jedu 300 grama hrane na dan...treba to po kratkom postupku sve...

    9. 5. 2019,   21:42
  • znači koreanci proizvode te NLO!! ja uvijek mislio ili ameri ili mali zeleni!

    9. 5. 2019,   18:29
  • a zašto su razgovori u veljači zapeli?

    9. 5. 2019,   14:15