Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kim najavio denuklearizaciju, što bi na to rekli tata i djed?

None Foto: Damir Sagolj

Kimov djed i tata marljivo su radili i odricali se da dobiju a-bombu. Mladi Kim ne kani ići dalje. Kim je najavio prekid pokusa, što je dobar početak koji treba voditi uništenju korejskih nuklearnih projektila

Sjeverna Koreja odlučila je obustaviti sve nuklearne pokuse i zatvoriti glavni poligon za testiranje.

Ovo je vrlo dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet - veliki napredak! Veselimo se sastanku s Kimom, napisao je Donald Trump na Twitteru.

Kimov djed (koji je započeo eksperimente) i otac (koji ih je nastavio) sigurno roštiljaju u grobu, gledajući sinovu kolebljivost i Trumpovo oduševljenje, no oni su u ovom slučaju nemoćni. No pod pojmom denuklearizacija dvije države ne podrazumijevaju isto. Za SAD je denuklearizacija “cjelovita, provjerljiva i nepovratna demontaža sjevernokorejskog programa”. Za Sjevernu Koreju to znači prekid nuklearnih eksperimenata, ali ne i uništenje nuklearnog bojeva arsenala. Za Kima denuklearizacija se odnosi na cijeli poluotok, koji uključuje Južnu Koreju, izjavio je CNN-u u ožujku David Maxwell, umirovljeni pukovnik specijalnih snaga SAD-a.

Ovo nije prvi Kimov flert s denuklearizacijom. Ipak, to je prvi korak u pravom smjeru. Uspije li u ovom, to će biti veći uspjeh za Trumpa nego za Kima.

Komentari (9)
  • Koliko čovjek mora biti glup da obustavu testiranja ovako shvati.Bože sačuvaj.Objavili su obustavu testiranja a ne i uništavanje svojih nuklearnih raketa i projektila.Nuklearne bombe imaju,a imaju i interkontinentalne balističke projektile tako da im daljnja testiranja i nisu potrebna.Postali su nuklearna sila a sad će dobiti i ukidanje sankcija,a koje im do sada sudeći po svim dokazima,nisu učinile ama baš ništa.

    27. 4. 2018,   11:04
  • Rekli bi:"Bravo sine, napokon netko pametan u familiji. Al, sto pobi ujaka, ministra i buraza".

    22. 4. 2018,   09:20
  • Rekli bi da je šu

    22. 4. 2018,   19:11