Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kimberly je bila manja od olovke kad se rodila

None Foto: DPA 5

Mikro-Kimberly bio je nadimak najmanje bebe ikad rođene u Njemačkoj, koja bolnicu napušta sa šest mjeseci i 2,2 kilograma

Rodila se 15. ožujka 2007. u Goettingenu. Zvali su je Mikro-Kimberly jer je pri porođaju imala samo 300 grama. To je čak 200 grama ispod medicinske granice preživljavanja.
Prošli vikend težila je već 2,2 kilograma. Nekoliko mjeseci bila je u inkubatoru i liječnici su se za nju borili pomoću sondi i aparata za održavanje na životu. Dr. Mueler, specijalist za srce, nikad nije imao ovakav slučaj. Tvrdi da je malena šampionka od početka imala šansu preživjeti.
- Djeca trebaju mnogo mira. Pobrinuli smo se da Kimberly ima dosta kisika i zamotali je u foliju, da joj se tijelo ne pothladi. Srećom, nije imala krvarenje mozga niti dobila infekciju, pa neće biti posljedica porođaja u 25. tjednu trudnoće, čak 15 tjedana prerano. Liječnici predviđaju da će se razvijati vrlo dobro.
Za nekoliko dana Kimberly će napustiti bolnicu i otići svojoj kući. Iako već ima zaobljene obraščiće i poprilično kose na glavici, još će nekoliko tjedana morati jesti na sondu.
Kimberly je najmanja beba ikad rođena u Njemačkoj. Dosadašnja rekorderka bila je 320 grama lagana i 25,5 centimetara sićušna Milena, koja se rodila u travnju 2006. u Heidelbergu. Njezina su stopala bila veličine gumenih bombona-medvjedića, a dlanovi su joj bili veličine kovanica. Danas Milena ima tri kilograma. 
I Hrvatska ima svoju bebu heroja. U srpnju 2006. mama Andreja i tata Ivica Rubes iz Jastrebarskog dobili su kćerkicu Magdalenu, koja je rođena sa 660 grama i dosad je najmanje novorođenče u Hrvatskoj. U inkubatoru, u kojem je bila tri mjeseca, Magdalena nije dobila nikakvu infekciju i uspjela se razviti do dva kilograma težine. Sa 14 mjeseci napravila je svoje prve korake. Ovog je ljeta bila i na moru, a već ima četiri zuba te svakodnevno raste.ODLIČNO JE PODNIJELA INKUBATOR
Tijelo majušne Kimberly šest je mjeseci u inkubatoru bilo izbodeno iglama medicinskih aparata. Hranili su je na sondu. Kad za koji dan krene kući, nastavit će je hraniti kroz sondu. Šanse da preživi i da se normalno razvoja vrlo su velike, jer se pokazala kao pravi borac. Osim toga, Kimberly u inkubatoru nije imala krvarenje mozga niti je dobila infekciju, od kojih bi inače imala negativne posljedice. Liječnici ni sami ne vjeruju da je ovo istinsko čudo od bebe uspjelo preživjeti.

Komentiraj, znaš da želiš!