Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kina i Rusija jačaju suradnju: Trgovina lani rasla 24,5 posto

None Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Svaki korak koji poduzmemo postavlja temelje za daljnju suradnju... Sedamdeset posto naše trgovinske razmjene ostvaruje se na području energetike, uglavnom nafte i plina, rekao je premijer Li Keqiang

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potvrdio je u utorak na sastanku s kineskim kolegom u Sankt Peterburgu snažne odnose između dviju zemalja.

Rusija i Kina zadnjih godina jačaju suradnju jer su im odnosi sa Zapadom, posebice SAD-om, narušeni regionalnim sukobima i trgovinskim sporovima.

Trgovina između Rusije i Kine porasla je prošle godine 24,5 posto u odnosu na godinu dana prije, na 108 milijarda dolara, po službenim ruskim podacima.

Medvedev i kineski premijer Li Keqiang trebali bi potpisati niz dokumenata kojima će dodatno osnažiti suradnju.

Li će se u srijedu sastati i s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Ovaj sastanak trebao bi "u potpunosti potvrditi visoku razinu partnerstva i uzajamnog razumijevanja koji su ostvareni u odnosima između dviju zemalja", rekao je Medvedev Liju, po službenom transkriptu uvodnih izjava.

- Svaki korak koji poduzmemo postavlja temelje za daljnju suradnju... Sedamdeset posto naše trgovinske razmjene ostvaruje se na području energetike, uglavnom nafte i plina - rekao je Li.

Komentari (8)
  • I kad se te dvije zemlje spoje u ekonomskoj suradnji bit će najjaće ekonomske sile svijeta, Rusija najbogatija zemlja na svijetu sa rudnim bogatstvima a Kina to sve svojim zn anjem i radom pretvara u zlato a Trumpina ludi od zavisti i stalno prijeti nekakvim sankcijama od bijesa,a nitko iz EU ga više ne šlivi ni ni za niš.

    17. 9. 2019,   16:38
  • Europa ako bude pametna ostat će samo ekonomska Unija i otvoriti se širenju na istok.

    18. 9. 2019,   09:32