Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kina kaže da su prosvjednici u Hong Kongu isti kao teroristi

None Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 3

Kineski ured za Hong Kong i Makao istaknuo je da ekstremno nasilno ponašanje treba strogo kazniti u skladu sa zakonom.

Ured Kine u Hong Kongu ocijenio je u srijedu da se protuvladini prosvjednici ne razlikuju od "terorista", a američki predsjednik Donald Trump objavio je da se kineske oružane snage kreću prema granici s Hong Kongom i pozvao na smirivanje napetosti.

Kineski ured za Hong Kong i Makao istaknuo je da ekstremno nasilno ponašanje treba strogo kazniti u skladu sa zakonom.

Ta izrazito oštra izjava uslijedila je nakon sukoba prosvjednika i interventne policije u zračnoj luci zbog kojih su drugi dan zaredom bili obustavljeni letovi.

Nekoliko desetaka demonstranata ostalo je i u srijedu na aerodromu koji radnici čiste od krvi i krhotina.

Šalteri za prijavu putnika otvoreni su za stotine putnika koji su preko noći čekali na svoje letove.

Armed police patrol the departure hall of the airport in Hong Kong after previous night's clashes with protesters | Autor: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kineski mediji pišu u srijedu o "obojenoj revoluciji" kojoj je cilj destabilizirati lokalnu vladu i "ponovno izručiti grad Zapadu".

"Kineska vlada nikada neće dopustiti ekstremnu oporbu, neće dopustiti Zapadu da Hong Kong odvuče u protukineski tabor niti dopustiti da grad padne u dugotrajni kaos ili da postane baza Zapadu za rušenje kineskog političkog sustava", piše u uvodniku državnog lista Global Times.

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio u utorak, na temelju informacija američkih obavještajnih službi, da se kineska vojska raspoređuje na granici s Hong Kongom. 

Službeni kineski mediji su objavili video snimke okupljanja brojnih snaga na granici poluautonomne regije u nastojanju Kine da naglasi prijetnju intervencijom.

"Naše obavještajne službe su nas informirale da kineska vlada raspoređuje vojnike na granici s Hong Kongom", napisao je Trump na Twitteru. "Svi bi trebali ostati mirni i sigurni", dodao je.

Bivši britanski guverner u Hong Kongu Chris Patten upozorio je da bi, ako bi Kina intervenirala u Hong Kongu, nastala katastrofa te da bi kineski predsjednik Xi Jinping trebao pronaći mudrost u pokušaju zbližavanja ljudi.

Medics attempt to remove an injured man who anti-government protesters said was an undercover policeman at the airport in Hong Kong | Autor: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Patten je rekao da je kontraproduktivno da Kinezi upozoravaju na "druge metode" ako se prosvjedi ne završe.

"To bi bila katastrofa za Kinu i naravno za Hong Kong", rekao je Patten za radio BBC. "Otkad je predsjednik Xi preuzeo dužnost, posvuda se guši otpor i suzbijaju disidenti, stranka sve kontrolira", istaknuo je.

Bivša britanska kolonija proživljava svoju najtežu političku krizu od kada se 1997. vratila se pod kinesku upravu. Prosvjedi su počeli početkom lipnja odbijanjem zakona o izručenjima Kini, i sada su ih proširili i na upozorenja na ograničenja slobode i uplitanje Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga.

Komentari (11)
  • Da netko u New Yorku drži aerodrom u blokadi bio bi od strane Amerike isti tren proglašen teroristom i uklonjen u roku odmah..No kad to netko radi u Hong Kongu onda je od strane Amerike proglašen "demokratskim aktivistom"...Iz aviona je vidljivo da Amerika stoji iza toga..Ameri se nadaju da bi događanja u Hong Kongu mogla biti kvasac koji bi u cijeloj Kini doveo do pobune protiv komustičkog sustava..Kina im je postala preopasni takmac i rival ,te je treba podrivati na sve moguće naćine..Ujguri,Tibet i Hong Kong ,to su najslabije točke kineskog sustava-...Tu se i u budućnosti budu mogli očekivati novi nemiri i pobune.Uopće ne sumnjam će Kinezi to "rezati" svim mogućim sredstvima........

    14. 8. 2019,   09:06
  • krenulo je otprilike ovako: hongkong je nakon stogodišnjeg (99!) najma britanija vratila kini s time da je H-K zadržao određenu autonomiju. i sve bi štimalo da kina nije proglasila svoju jurisdikciju nad tim gradom, s namjerom da pokrene suđenja svim onim komunističkim kriminalcima koji su nakon pljačke društvene imovine u kini, pobjegli u britansku zaštitu u H-K. ti tajkuni su jako močni i politički i medijski, pa im nije bilo problem pokrenuti "spontane" prosvjede građana -- naravno zbog vlastitih interesa. ali više nema zaštite britanskog imperija, a peking je stvarnost!

    14. 8. 2019,   11:37
  • Pa i jesu teroristi. Kineski teritorij, imaju standard, privilegije a kina trazi samo da se optuzeni za kriminal izrucuju centralnoj vlasti. Hong-kong ima potpisane takve sporazume sa desetinama zemalja. Veliko je pitanje zbog cega to ne zele sa kinom ciju su sastavni dio.

    14. 8. 2019,   09:23