Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kina optužuje EU da podržava terorizam: 'Postoji dobro i zlo'

None Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

'Zahtijevamo da Europski parlament jasno razlikuje dobro od zla, i povuče svoje nominaciju te prekine podržavati separatizam i terorizam', izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova

Kina je oštro reagirala u srijedu kada je Europski parlament nominirao zatvorenog ujgurskog intelektualca i aktivista Ilhama Tohtija za nagradu Saharov za ljudska prava, optuživši tu instituciju da "podržava terorizam".

Kinesko pravosuđe je 2014. je zbog separatizma na doživotni zatvor osudilo Ilhama Tohtija, člana muslimanske ujgurske zajednice, većinske u Xinjiangu, velikoj regiji na sjeverozapadu Kine.

"Na predavanjima je javno hvalio ekstremiste koji su počinili teroristička djela", upozorio je u srijedu na konferenciji za novinare Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

On je također koristio svoju funkciju za poticanje ili prisiljavanje nekih osoba da sudjeluju u aktivnostima Islamskog pokreta istočnog Turkestana (Etim) u inozemstvu.

Etim je radikalna islamistička skupina koja se bori za neovisnost Xinjianga, Većina međunarodne zajednice ju smatra terorističkom organizacijom.

"Zahtijevamo da Europski parlament jasno razlikuje dobro od zla, i povuče svoje nominaciju te prekine podržavati separatizam i terorizam", izjavio je Geng.

Ilham Tohti je zajedno s Inicijativom mladih za ljudska prava koji rade na pomirenju na Balkanu dobilo krajem rujna nagradu za ljudska prava Vaclav Havel 2019., objavilo je Vijeće Europe, što je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju oštro osudilo.

Komentari (1)
  • A kad EU parlament tako jako voli islamske teroriste

    11. 10. 2019,   02:27