Obavijesti

News

Komentari 6

Kineski policajci u Zagrebu: 'Oprostite, može jedan selfie?'

Kineski policajci u Zagrebu: 'Oprostite, može jedan selfie?'
5

Ming Wei i njezin kolega Shukai Liang kineski su policajci koji patroliraju Zagrebom kako bi pomogli kineskim turistima. U našoj metropoli ostaju do 15. kolovoza...

VIDEO

Hrvatska je vrlo lijepa zemlja, a Hrvati su vrlo ljubazni i srdačni, kazali su nam Shukai Liang i Ming Wei.

Pokretanje videa...

01:23

Policajci iz Narodne Republike Kine u Hrvatsku su stigli sredinom srpnja, kako bi prvi put sudjelovali u MUP-ovu projektu “Sigurna turistička sezona”. Patrolirat će Zagrebom do 15. kolovoza s hrvatskim kolegama iz 1. policijske postaje Centar. Još ih je četvero u Hrvatskoj - po dvoje u dubrovačkom i zadarskom kraju.

U službenim su uniformama kineske policije kako bi ih sunarodnjaci mogli lakše prepoznati, ali nemaju ovlasti hrvatske policije. Policajac Ante Marić kaže da bi im kolege iz Kine trebali pomagati u komunikaciji s kineskim državljanima, primjerice, ako izgube dokumente ili novac, mogu im lakše objasniti što trebaju učiniti. U Zagreb su stigli u ponedjeljak, a s radom su počeli već u srijedu. Radit će od 8 do 16 s pauzom za ručak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prvi puta smo u Zagrebu i u Hrvatskoj - govore nam nasmijani Shukai i Ming. Ujutro su bili na Markovom trgu gdje su sreli kineske turiste.

- Svi su se htjeli slikati s nama jer je to prvi put da vide kinesku policiju preko oceana - kaže Ming. U policiji je već 10 godina, a rodom je iz južne Kine.

- Sviđa mi se ovdje i rado bih jednog dana došla u turistički posjet - kaže nam Ming uz osmijeh. Njezin kolega Shukai dolazi iz jugoistočnog dijela Kine blizu Hong Konga. U policiji je već 17 godina.

- Dobri su ljudi, lijepa vam je zemlja, odlično je vrijeme a more je prekrasno - kaže nam Shukai. I on je prvi put u Hrvatskoj. Lani je bio u Madridu. Naša im klima više odgovara od kineske, manje su vrućine. Kaže da su ispred hotela Dubrovnik u kojemu su odsjeli, sreli Miroslava Ćiru Blaževića. Zamolio ga je da se fotografiraju zajedno.

- On je vrlo poznat u Kini - govori Shukai. Čestitao je “vatrenima” na srebru, a za kapetana Luku Modrića kaže da u Kini znaju za njega jer je vrhunski igrač. Kinezi vole nogomet.

- Sad će ih sigurno još više htjeli posjetiti Hrvatsku - kaže. Kod katedrale primjećujemo troje ljudi iz Kine. Srdačno su se pozdravili. Supružnicima iz Šangaja, društvo je pravio “pohrvaćeni” Kinez.

- Ovdje živim već deset godina. Oženio sam Ličanku, imamo i dijete - kazao je Bin Han na hrvatskom, pokazujući nam fotografiju supruge i djeteta na mobitelu. I oni kažu da su vrlo sretni i ponosni što u Zagrebu mogu vidjeti kineske policajce.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda