Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kinesko izaslanstvo stiglo je u 3. maj: 60 radnika dobilo otkaz

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL 17

Kako je u ponedjeljak najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, nakon što kinesko izaslanstvo posjeti 3. maj, u utorak predvečer sa članovima izaslanstva on će održati koordinacijski sastanak

Kinesku delegaciju interesiraju tehničke mogućnosti i sami projekti koje je 3.maj radio zadnjih deset godina. Podsjetit ću javnost - 27 brodova je 3.maj dobio kao brod nagrade, čija su idejna i tehnička rješenja ocijenjeni kao brod godine. Svakako da to kineski investitori vide i danas će im biti prezentirano sve ono što smo radili zadnju dekadu. Ono što bi mi trećemajci voljeli je da konačno Vlada donese odluku o međufinanciranju jer ne očekujemo da sad jedan radnik čeka četiri mjeseca na Zavodi za zapošljavanje. Apeliram na Vladu da donese tu odluku kao i na Trgovačke sudove, jer postoji presedan u RH na sudu u ZG gdje je za firmu Gredelj, drugim danom od donošenja odluke formirano privremeno vjerovničko vijeće što je omogućilo nastavak djelatnosti firme i niti jedan radnik, koji to nije htio, nije dobio otkaz, rekao je predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić pri posjeti izaslanstva kineskog China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC), koji već drugi put dolazi u Rijeku. 

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

- U ovom slučaju Vlada mora promptno reagirati, iskazati svoj interes, donijet odluku i dogovoriti se s vlasnikom broda 733 jer postoji mogućnost da se preko 20 milijuna dolara vrati u državni proračun, a sam brodovlasnik iskazuje veliki interes da te brodove završi u 3. maju. Ako se stvore svi preduvjeti da imamo suglasje većine vjerovnika i države da se i s otvaranjem stečaja nastavi djelatnost u 3.maju, da imamo privremeno vjerovničko vijeće, da ne čekamo ovih četiri mjeseca do 1.ročišta onda imamo šanse. Samo da vlada participira i da brodovlasniku određenu jamstva da će se kanadski brod 733 završiti, a samim time otvara se mogućnost i da se 527, koji je na navozu, završi  pa tako i 528, koji je u radioni - dodao je Šoljić. 

Nakon radnog sastanka u riječkom brodogradilištu Kinezi će se predvečer sastati s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom s kojim će održati koordinacijski sastanak u Zagrebu. 

- Mislim da ćemo tada imati malo više informacija što su oni točno vidjeli i kakvi afiniteti u ovom trenutku postoje - rekao je Horvat.

Na upit znači li najavljena posjeta 3. maju, a ne Uljaniku, da su Kinezi zainteresirani samo za riječko brodogradilište, Horvat je podsjetio da je kinesko izaslanstvo prilikom zadnjeg posjeta Hrvatskoj, prije otprilike tri tjedna, provelo dan i pol u Uljaniku, a tek nekoliko sati u 3. maju.

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ocjenjuje kako je ovo "kontinuitet gotovo iste ekipe, malo nižeg nivoa" te da je kod ovog izaslanstva riječ o prioritetima tehničke prirode.

Upitan na koji bi se način kineska tvrtka eventualno mogla uključiti u priču oko brodogradilišta s obzirom da nije zainteresirana za strateško partnerstvo, ministar gospodarstva je rekao kako se i prilikom zadnje posjete kineske delegacije razgovaralo o diversifikaciji proizvodnje te kako nije isključivo i nužno da se i na prostoru Pule i Rijeke samo i isključivo grade brodovi.

Upitan ne bi li, s obzirom da će država za brodogradilišta s kamatama platiti ukupno pet milijardi kuna, bilo jeftinije da je država financirala plaće radnicima kako bi se brodovi dovršili, a ne da jamstva za njih “sjednu na naplatu”, Horvat je ustvrdio da je država u posljednjih godinu i pol dana iskoristila sve legitimne metode kako bi se pomoglo radnicima.

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U isto vrijeme za drugog posjeta Kineza riječkom brodogradilištu, u utorak je još 60 bivših trećemajaca, koji su na riječko lokalitetu radili u uslugama nabave, prodaje i tehničkim uredima triju Uljanikovih tvrtki (Uljanik brodogradnja, Uljanik strojogradnja i PIS) dobilo je otkaze.

Dan prije s otkazima se krenulo i u brodogradilištu u Puli dok je, isti dan, Županijski sud u Rijeci ukinuo istražni zatvor za šestoricu osumnjičenih u aferi Uljanik, koji su zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke bili u istražnom zatvoru od kraja ožujka. 

Komentari (34)
  • Propada projekt hrvatska :)

    21. 5. 2019,   13:03
  • Možete mislit skroz natpisi dobilo otkaz u Uljaniku i trećem maju.... U Osijeku su desetine tisuća ostalo bez posla i nije bilo takvih natpisa... Otici će radna snaga kod drugog poslodavca i stvar riješena.... bilo bi dobro da ta lopovska bagra bude na stranicama 24 sata.. neka im zaposlenici sude...

    21. 5. 2019,   13:23
  • dosli pogledat di hoteli idu

    21. 5. 2019,   13:19