Obavijesti

News

Komentari 34

Kinesko izaslanstvo stiglo je u 3. maj: 60 radnika dobilo otkaz

Kinesko izaslanstvo stiglo je u 3. maj: 60 radnika dobilo otkaz
17

Kako je u ponedjeljak najavio ministar gospodarstva Darko Horvat, nakon što kinesko izaslanstvo posjeti 3. maj, u utorak predvečer sa članovima izaslanstva on će održati koordinacijski sastanak

VIDEO

Kinesku delegaciju interesiraju tehničke mogućnosti i sami projekti koje je 3.maj radio zadnjih deset godina. Podsjetit ću javnost - 27 brodova je 3.maj dobio kao brod nagrade, čija su idejna i tehnička rješenja ocijenjeni kao brod godine. Svakako da to kineski investitori vide i danas će im biti prezentirano sve ono što smo radili zadnju dekadu. Ono što bi mi trećemajci voljeli je da konačno Vlada donese odluku o međufinanciranju jer ne očekujemo da sad jedan radnik čeka četiri mjeseca na Zavodi za zapošljavanje. Apeliram na Vladu da donese tu odluku kao i na Trgovačke sudove, jer postoji presedan u RH na sudu u ZG gdje je za firmu Gredelj, drugim danom od donošenja odluke formirano privremeno vjerovničko vijeće što je omogućilo nastavak djelatnosti firme i niti jedan radnik, koji to nije htio, nije dobio otkaz, rekao je predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić pri posjeti izaslanstva kineskog China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC), koji već drugi put dolazi u Rijeku. 

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj

- U ovom slučaju Vlada mora promptno reagirati, iskazati svoj interes, donijet odluku i dogovoriti se s vlasnikom broda 733 jer postoji mogućnost da se preko 20 milijuna dolara vrati u državni proračun, a sam brodovlasnik iskazuje veliki interes da te brodove završi u 3. maju. Ako se stvore svi preduvjeti da imamo suglasje većine vjerovnika i države da se i s otvaranjem stečaja nastavi djelatnost u 3.maju, da imamo privremeno vjerovničko vijeće, da ne čekamo ovih četiri mjeseca do 1.ročišta onda imamo šanse. Samo da vlada participira i da brodovlasniku određenu jamstva da će se kanadski brod 733 završiti, a samim time otvara se mogućnost i da se 527, koji je na navozu, završi  pa tako i 528, koji je u radioni - dodao je Šoljić. 

Nakon radnog sastanka u riječkom brodogradilištu Kinezi će se predvečer sastati s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom s kojim će održati koordinacijski sastanak u Zagrebu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da ćemo tada imati malo više informacija što su oni točno vidjeli i kakvi afiniteti u ovom trenutku postoje - rekao je Horvat.

Na upit znači li najavljena posjeta 3. maju, a ne Uljaniku, da su Kinezi zainteresirani samo za riječko brodogradilište, Horvat je podsjetio da je kinesko izaslanstvo prilikom zadnjeg posjeta Hrvatskoj, prije otprilike tri tjedna, provelo dan i pol u Uljaniku, a tek nekoliko sati u 3. maju.

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj

Ocjenjuje kako je ovo "kontinuitet gotovo iste ekipe, malo nižeg nivoa" te da je kod ovog izaslanstva riječ o prioritetima tehničke prirode.

Upitan na koji bi se način kineska tvrtka eventualno mogla uključiti u priču oko brodogradilišta s obzirom da nije zainteresirana za strateško partnerstvo, ministar gospodarstva je rekao kako se i prilikom zadnje posjete kineske delegacije razgovaralo o diversifikaciji proizvodnje te kako nije isključivo i nužno da se i na prostoru Pule i Rijeke samo i isključivo grade brodovi.

Upitan ne bi li, s obzirom da će država za brodogradilišta s kamatama platiti ukupno pet milijardi kuna, bilo jeftinije da je država financirala plaće radnicima kako bi se brodovi dovršili, a ne da jamstva za njih “sjednu na naplatu”, Horvat je ustvrdio da je država u posljednjih godinu i pol dana iskoristila sve legitimne metode kako bi se pomoglo radnicima.

Rijeka: Kineska delegacija u obilasku brodogradilišta 3. maj

U isto vrijeme za drugog posjeta Kineza riječkom brodogradilištu, u utorak je još 60 bivših trećemajaca, koji su na riječko lokalitetu radili u uslugama nabave, prodaje i tehničkim uredima triju Uljanikovih tvrtki (Uljanik brodogradnja, Uljanik strojogradnja i PIS) dobilo je otkaze.

Dan prije s otkazima se krenulo i u brodogradilištu u Puli dok je, isti dan, Županijski sud u Rijeci ukinuo istražni zatvor za šestoricu osumnjičenih u aferi Uljanik, koji su zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke bili u istražnom zatvoru od kraja ožujka. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a