Obavijesti

News

Komentari 178

Kinezi nakon brzog obilaska Dalmacije otišli iz Hrvatske

Kinezi nakon brzog obilaska Dalmacije otišli iz Hrvatske
1

Kako neslužbeno doznajemo u nedjelju, autobus u kojem je 29 turista iz Kine je prije Hrvatske pet dana proveo u Milanu gdje su turiste i pregledali te im je odobren put. Hrvatsku su napustili u nedjelju

VIDEO

Autobus s kineskim turistima iz Wuhana, koji je centar zaraze koronavirusom, ušao je u Hrvatsku u subotu u 11.25 sati preko Bregane. U MUP-u potvrđuju da je u autobusu 29 kineskih turista, ali smo saznali da je iz tog grada ukupno 18 kineskih turista.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Padanje zbog korona virusa 01:24

Kako neslužbeno doznajemo, turisti su bili u Dubrovniku, a u Zagrebu nisu bili u turističkom obilasku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kineski turisti su napustili Hrvatsku, potvrdio nam je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i sada su na putu za Sarajevo. 

- Nema aposlutno razloga za paniku. U Hrvatsku su ušli zdravi, i nije bilo razloga zadržavati ih ovdje. Drže se uputstava koja su dobili, njihov je vozač upoznat sa situacijom, i sve je u redu.  Danas stižu u Sarajevo, i mi smo u kontaktu s tamošnjim nadležnim službama - kazao je Capak. U Hrvatskoj su proveli samo jednu noć, napominje. 

Pregledali su ih u Milanu

Kako neslužbeno doznajemo u nedjelju, autobus s turistima je prije Hrvatske pet dana proveo u Milanu gdje su turiste i pregledali na aerodromu. Kako nisu zaraženi i nemaju simptoma koronavirusa odobren im je nastavak putovanja. Iz Kine su inače krenuli 22. siječnja.

Virus se sve snažnije širi, a na ovoj karti ga pratite po svijetu
Virus se sve snažnije širi, a na ovoj karti ga pratite po svijetu

Doznajemo da su ih epidemiolozi stalno pratili te su se morali javljati dok su u Hrvatskoj. 

Inače, kineski stručnjaci su u nedjelju na konferenciji rekli da se inkubacija kreće od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti i druge tijekom tog razdoblja. 

Autobus pun turista iz Wuhana stigao je u Hrvatsku u subotu?
Autobus pun turista iz Wuhana stigao je u Hrvatsku u subotu?

Na Plitvicama bili manje od sat vremena

Na Plitvičkim jezerima potvrdili su nam da im je grupa od 29 Kineza u subotu oko 14 sati došla u obilazak u kojem su se, međutim, zadržali samo 50 minuta. Obilazak inače traje minimalno 2 do 2,5 sata. 

- Kontaktirao sam epidemiološku službu i oni su mi potvrdili da nema nikakve opasnosti i da su turisti već ranije pregledani. Rekli su mi i da postoji bilo kakva sumnja, da bi nas oni unaprijed kontaktirali. Kineski turiti su se zadržali su se zaista kratko i nisu koristili nikakve ugostiteljske usluge - kaže Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Doznajemo i da su nakon Plitvičkih jezera krenuli prema Dalmaciji, a potom bi trebali otputovati u BiH.

Epidemiolog Kaić: Iznimno su male šanse da je netko nositelj

- Svi Kinezi koji su u Hrvatsku stigli iz Wuhana bili su zdravi, i dobili su upute kome i gdje se javiti u slučaju da im se pojave zdravstvene tegobe. S njima je razgovarala policija koja je bila na vezi s našim epidemiolozima, kaže nam dr. Bernard Kaić, vodeći epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kineze su još tijekom putovanja, prije dolaska u Hrvatsku, pregledali u Milanu, i kod niti jednog putnika nije utvrđena sumnja na zarazu korona virusom.

No je li moguće da je netko od njih nositelj virusa, a da se to još ne vidi?

- U teoriji je moguće. Inkubacija je četiri do deset dana, no šanse su ipak iznimno male. Jer ako je prije nekoliko dana, kada su krenuli na put, u njihovom gradu bilo tisuću zaraženih na deset milijuna stanovnika, mogućnost da je netko od ovih putnika zaražen doista je vrlo mala. Osim toga, za prijenos virusa je potreban bliski kontakt sa zaraženim, a nitko od njih, kako su rekli, nije bio u takvom bliskom kontaktu - tumači dr. Kaić, dodajući da je obavljeni razgovor, kao i uputstva koja su Kinezi dobili, za sada sasvim dovoljan.

Druge mjere u ovom trenutku, ističe epidemiolog, nisu potrebne. Osim toga, nitko nema pravo ograničiti slobodno kretanje zdravim ljudima. S obzirom da su kineski putnici dobro upućeni u situaciju, dr. Kaić vjeruje da će se svatko od njih, ako slučajno osjeti zdravstvene tegobe, zasigurno javiti našim liječnicima.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a