Obavijesti

News

Komentari 75

Kinezi se udomaćili u Komarni, s mještanima igraju i košarku

Kinezi se udomaćili u Komarni, s mještanima igraju i košarku
13

Trenutno je na gradilištu Pelješkog mosta 70 do 80 radnika iz Kine, a bit će ih tu i do 450. Samozatajni su i marljivi, ali mještani Komarne pričaju kako se znaju družiti s njima, a pripremili su im i zabavu za Novu godinu

VIDEO

Kineski radnici koji rade na Pelješkom mostu odlično su se prilagodili životu u Komarni, ispričali su mještani malenog mjesta za nekoliko desetaka svojih privremenih sumještana. Za DuList kažu kako su prilično samozatajni, ali znaju prošetati uz more, a mještani ih rado počaste i rakijom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:47

Prošli tjedan ovdje su proslavili i kinesku Novu godinu, a Mile Brljević u vili Bili za radnike je spremio dvije peke te su 'okrenuli' i janje. Život u Malostonskom zaljevu im je dobar, ne smeta im ni klima, a najveći dio radnika smještaj je našao u apartmanskom naselju u vlasništvu šefa mjesnog odbora Iva Jerkovića. On je za DuList ispričao kako je kod njega 50 do 70 radnika. Dok on kuha hrvatskim radnicima, Kinezi su doveli vlastite kuhare. Za radnike pričaju kako su jednostavni, ali i posvećeni poslu, pa vlasnik tvrtke koja ih brodovima vozi na remorkere kaže kako rade od '7 do 7' i da je jedva uspio dobiti slobodno za Božić.

 - Nisu previše bučno proslavili Novu godinu, kod njih to ide malo drugačije. Već sutradan su nastavili raditi punom parom - kaže nam Ivo Jerković, vlasnik Vile Bili u kojoj je smješteno 70-ak radnika, uglavnom Kineza, no i dio naših ljudi. Jerković, inače drugi put zaredom predsjednik Mjesnog odbora Komarne. Prezadovoljan je Kinezima kao gostima, a kako je izgradnja mosta dugogodišnji san, trudi se biti dobar domaćin.

 - Mjesni odbor i ja svako malo organiziramo neke fešte, štogod treba kako bi most bio gotov čim prije.

Iako Kinezi nisu od velikih zabava, pogotovo alkohola - jedina mjesna trgovina ove je zime ostala otvorenom, i dok žestoka pića dalekoistočnjaci ne diraju, cigarete se prodaju na “šteke” - lagano se privikavaju na našu spizu. Posebno im se svidjaju domaća vina, kažu nam Ivo i Mile Brljević.

Radnici nađu vremena i za opuštanje, a s mještanima znaju zaigrati košarku ili nogomet. 

- Ne mogu vjerovati da su tako dobri, trice zabijaju kako da su u NBA ligi - ispričao je Jerković. Za radnike organiziraju i zabave s udrugom 'Dite Komarne', a na ljeto se očekuje otvaranje restorana koji će nuditi i kineska jela. 

Mnogi od radnika ovdje će ostati cijelo vrijeme gradnje mosta, a Jerković je za DUlist rekao kako je radnicima ponudio da dovedu svoje obitelji, kako svaki ima svoj apartman, ali kaže da im je to bilo nelogično. Broj radnika još će i rasti - sve do 450, a za njih se postavljaju i stambeni kontejneri u Komarni i Brijesti, što znači da će biti mjesta za njih.

Međutim, mještane brine i što će biti sa sezonom jer se već sada neki žale na buku, pa ne znaju hoće li turisti dolaziti. Vlasnica apartmana Mirjana Šešelj ispričala je za DUList kako već sada imaju upite, ali potencijalnim gostima ne zna dati odgovore.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.