Obavijesti

News

Komentari 128

Kinezi stigli u Uljanik: Dočekali su ih s natpisom na kineskom

Kinezi stigli u Uljanik: Dočekali su ih s natpisom na kineskom
1

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom u ponedjeljak su održali sastanak u Banskim dvorima

VIDEO

Izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom u utorak ujutro stiglo je u Uljanik, gdje će se u razgovoru s članovima Uprave i Nadzornog odbora koji je u tijeku, upoznati s pojedinostima poslovanja brodogradilišta.   

Kinezi će prvo obići pulski Uljanik, a nakon 13 sati očekuje ih se u riječkom 3. maju. U Uljanik u Puli jutros je među prvima stigao direktor 3. maja Edi Kučan. U razgovorima sudjeluje i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

Oko 9 sati stigla je i kineska delegacija koju je na ulazu dočekao radnik s natpisom na kineskom na kojem piše 'dobrodošli'.

POGLEDAJTE VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kinezi ušli u Uljanik! Reporterka, Dijana Maric

Posted by 24sata Politiko on Tuesday, April 30, 2019

Predsjednik štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac je zajedno s drugim predstavnicima sindikatima dočekao kinesko izaslanstvo na ulazu u brodogradilište s porukom dobrodošlice ispisanu na kineskom jeziku.

- Uvjeravaju me da ovo znači dobrodošlica, a ja smatram da ovo znači 'daj pare', rekao je za N1 sindikalist Boris Cerovac.

- Ne poigravajte se s nama i donesite pravu odluku, poruka je radnika premijeru Plenkoviću i ministru gospodarstva Darku Horvatu, rekao je Cerovac.

Nekoliko predstavnika kineske kompanije još je u ponedjeljak poslijepodne ušlo u krug Uljanika gdje su razgledali pogone i napravili neslužbenu procjenu mogućnosti proizvodnih kapaciteta pulskog brodograilišta odnosno vidjeli tehničke mogućnosti, procese, tehnologiju i kapacitete. 

Radnici i sindikati, kako su izjavili, nisu skeptični prema Kinezima nego prema Vladi i njenim obećanjima.

- Nadam se da, kada su već u tako velikom broju stigli u Hrvatsku, ipak imaju ozbiljne namjere. Međutim, cijelo vrijeme upozoravamo na vrijeme, kojega danas nemamo. Pitanje je koliko je njima potrebno da bi proveli detaljne analize i nakon toga razgovarali i dogovarali krajnje rješenje. Za takvo što trebamo međufinanciranje koje sigurno može osigurati Vlada. Jesu li Kinezi na to spremni, ostaje da se vidi - rekao je za Hinu predsjednik štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac

Predstavnici sindikata naime, barem za sada, nisu uključeni u razgovore s kineskim izaslanstvom.  


Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je ocijenio da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) o Uljaniku i 3. maju bili vrlo temeljiti i otvoreni te da se očekuje da nakon posjeta Puli i Rijeci razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva.

- Premijer nam je vrlo ozbiljno i detaljno predstavio cijelu situaciju. Obići ćemo brodogradilišta i ozbiljno ih razmotriti, rekao je u ponedjeljak nakon sastanka u Vladi predsjednik kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) Hu Wenming. 

- Vidjeli smo da su dva brodogradilišta vrlo važna tema u hrvatskoj javnosti. Doveli smo ljude iz naše kompanije koji su nadležni za planiranje, ali pozvali smo i odvjetnike i investicijske bankare pa ćemo nakon posjeta brodogradilištima iznijeti svoje mišljenje - rekao je Wenming.

Čelnik kineske kompanije na sastanku je kazao kako je došao s iskrenim namjerama i interesom, a to je ilustrirao tako što je za sastanak u Vladi nosio hrvatsku kravatu. Premijer Andrej Plenković nakon sastanka s izaslanstvom kineske brodograđevne kompanije, koje je stiglo kako bi obišlo brodogradilišta Uljanik i 3. maj, istaknuo je kako su razgovori bili vrlo temeljiti, realni i vrlo otvoreni. 

- Tu su šef Uprave, ljudi za međunarodnu suradnju, za investicijski bankarski dio, za pravne poslove... Osim članova Vlade, na sastanku su bili i predsjednici Uprava Uljanika i 3. maja. U potpunosti transparentno i realno smo opisali što su Uljanik i 3. maj za Hrvatsku brodogradnju predstavljali, jedan više od 160, drugi više od 110 godina u gospodarskom smislu. I isto tako smo realno opisali u kakvom problemu su oni danas - rekao je premijer dodavši kako očekuje da predstavnici ove najveće kineske kompanije, koja je među 500 najsnažnijih u svijetu, nakon obilaska Pule i Rijeke dobro analiziraju i razmotre sve mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva. 

- U ovom trenutku više od toga niti bi bilo pametno ni korisno govoriti, ali mogu reći da smo s naše strane učinili veliki napor - rekao je. 

Na pitanje jesu li Kinezi tražili kakve garancije od vlade, istaknuo je kako su im sve otvoreno rekli. 

- Sve što smo mogli predstaviti, predstavili smo - rekao je Plenković ne precizirajući do kada očekuje njihov odgovor hoće li spašavati ova dva istarska brodogradilišta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer