Obavijesti

News

Komentari 28

Kinezi u zaleđu Senja grade vjetropark, ulažu 180 mil. eura

Kinezi u zaleđu Senja grade vjetropark, ulažu 180 mil. eura
1

Kupili su 76% u senjskoj tvrtki Energija Projekt d.d. za 32 milijuna eura i odlučili na području između Senja i općine Brinje sagraditi vjetropark vrijedan 180 milijuna eura

VIDEO

Tabla Krivi put nedaleko Vratnika nije smela Kineze da pomisle kako su zalutali dok su putujući Hrvatskom tražili idealno mjesto u koje bi investirali svoje milijune. S ciljem su došli upravo na obronke Velebita, u zaleđe Senja. Nemilosrdna bura po kojoj je ovaj grad pod Nehajem poznat, privukla je čelnike kineske tvrtke Norinco International.

Kupili su 76-postotni udio u senjskoj tvrtki Energija Projekt d.d. za 32 milijuna eura i odlučili  na području između Senja i općine Brinje izgraditi vjetropark vrijedan 180 milijuna eura. Rasprostirat će se na površini od 44 kilometara kvadratnih, a službeni početak radova otvorili su svečano u utorak uz premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Senja Sanjina Rukavine

- Sveukupna snaga vjetroparka iznosit će 156 MW, a koristit će se ukupno 39 turbina od četiri MW. Naš plan je izgraditi vjetropark u iduće dvije godine, krajem 2020., ali mi ćemo se potruditi da to bude i prije - rekao nam je Wang Xinqing, potpredsjednik Nornica.

Za izgradnju vjetroparka, kaže, dobili su veliku podršku i hrvatske i kineske Vlade koje i inače razvijaju dobre prijateljske i gospodarske odnose. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovaj projekt je potpisan prošle godine na Summitu 16+1 u nazočnosti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i kineskog premijera Lia Keqianga. Dobili smo veliku podršku i gradonačelnika Rukavine pa zaista nismo naišli na velike probleme do sada što se tiče investiranja tu u Hrvatskoj. Hrvatska ima dobru okolinu za investicije, a za Senj smo se odlučili upravo zato što ima odličan izvor vjetra, to nam je najvažnije, tu ćemo otvoriti i središnjicu tvrtke - istaknuo je. 

Naglasio je kako će ovaj projekt itekako koristiti Senju jer za izgradnju vjetroparka planiraju zaposliti 100-tinjak lokalnih ljudi i lokalnih tvrtki koje će odabrati preko natječaja

A imaju i druge planove za investicije u Lijepoj našoj. Inače, ova tvrtka osim izgradnje vjetroelektrana bavi se još i sektorom željezničkog prometa, brzim cestama i autocestama, očuvanjem voda i hidrocentralama, industrijskom proizvodnjom, eksploatacijom nafte i rudnih bogatstava, poljoprivredom, javnom infrastrukturom, telekomunikacijama te nekretninama.

- Zasigurno ćemo ovaj projekt iskoristiti za širenje ovdje, već imamo planove za neke projekte u koje će, također, biti uključene lokalne tvrtke - poručio je.

Gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina istaknuo je kako se radi o hvalevrijednom projektu.

- Izgradnja vjetroparka za Grad Senj znači boljitak u gospodarskom smislu. Sukladno zakonu, Senj će od toga prihodovati kroz komunalni doprinos i kroz rentu kad budu izvedeni radovi. Osim toga, zaposlit će se lokalni radnici, a bitno je i da će sjedište trgovačkog društva kojeg je investitor kupio ostati u Senju - istaknuo je Rukavina. 

A od rente bi Grad Senj, kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, mogao godišnje uprihodovati 5,5 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)