Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kinezi uhitili dva muškarca iz Kanade: Krali su državne tajne

Mjere su sukladne zakonu, rekao je Lu, a Peking se nada kako Kanada 'neće dati neodgovorne primjedbe' o provođenju zakona i pravosudnim postupcima u Kini...

Kineske su vlasti formalno uhitile dvojicu kanadskih državljana, koji su pritvoreni prošle godine, zbog krađe državnih tajni, rekla je vlada u četvrtak, čime će vjerojatno pogoršati napetosti između Ottawe i Pekinga.

Poduzetnik Michel Spavor koji je radio sa Sjevernom Korejom i bivši diplomat Michael Kovrig uhićeni su odvojeno u prosincu, netom nakon što je Kanada uhitila financijsku ravnateljicu Huaweija Meng Wanzhou koju čeka izručenje SAD-u.

Kina je opetovano tražila puštanje Meng te je ljutito reagirala na postupak izručenja protiv nje.

- Prema odobrenju kineskih tužitelja, u proteklih je nekoliko dana odobreno uhićenje po zakonu Michaela Kovriga zbog sumnje na zločin prikupljanja državnih tajni i obavještajnih podataka za strane sile te Michaela Spavora, zbog sumnje na zločin krađe i ilegalnog pružanja državnih tajni stranim silama - rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang 

Mjere su sukladne zakonu, rekao je Lu, a Peking se nada kako Kanada 'neće dati neodgovorne primjedbe' o provođenju zakona i pravosudnim postupcima u Kini.

Kanada je osudila potez.

- Kanada snažno osuđuje njihovo neosnovano uhićenje, kao što smo osudili njihovo neosnovano pritvaranje 10. prosinca. Ponavljamo naš zahtjev da Kina smjesta pusti na slobodu gospodina Kovriga i gospodina Spavora - reklo je kanadsko ministarstvo vanjskih poslova.

Komentari (2)
  • Koju pračku ima ovaj !

    18. 5. 2019,   07:50
  • hrvatska da bi se uvukla u š.pak amerima,trebala je potpisati da neće hapsiti, suditi i isporučivati američke državljane trećoj zemlji.hvala bogu s kinom nema zajebancije.

    17. 5. 2019,   12:02