Obavijesti

News

Komentari 12

Kinezi zabranjuju turistima uspon na Mt. Everest iz Tibeta

Everest, visine 8848 metara, nalazi se na razmeđi Nepala i Kine (Tibeta) i posljednjih godina to područje osim alpinista u sve većem broju posjećuju i turisti

VIDEO

Kina je zabranila pristup turistima baznom logoru za uspon na Mt. Everest iz Tibeta jer je u tijeku akcija odvoza smeća nagomilanog od brojnih, prvenstveno komercijalnih, ekspedicija koje su onečistile "krov svijeta", objavila je u petak službena novinska agencija Nova Kina.

Ta se zabrana odnosi na "obične turiste", dok alpinisti koji su ishodovali potrebne dozvole i dalje imaju pravo na uspon na najviši vrh svijeta.

Pristup će biti zatvoren od područja iznad samostana Rongpo na oko 5000 metara nadmorske visine. Novi bazni logor biti će smješten na oko dva kilometra od dosadašnjeg.

Everest, visine 8848 metara, nalazi se na razmeđi Nepala i Kine (Tibeta) i posljednjih godina to područje osim alpinista u sve većem broju posjećuju i turisti. Zbog velikog broja ljudi, uz sve veće gomile smeća često se pronalaze i tijela poginulih alpinista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako je pristup s nepalske strane znatno popularniji te se stvaraju prave gužve, alpinisti se sve više okreću pristupu s Tibeta.

Osim zabrane pristupa turistima u bazni logor, Kina namjerava uvesti i obvezu prebacivanja tijela alpinista poginulih iznad 8000 metara visine te ograničiti broj alpinista u baznom logoru na 300.

Kina je 2018. provela tri akcije čišćenja planine iznad 5200 metara, prikupivši "više od osam tona smeća, ljudskog izmeta i alpinističke opreme".

Upravo sa sjeverne, tibetske strane, 1989. peta zagrebačka alpinistička himalajska ekspedicija na Mount Everest pokušala je uspon na najvišu planinu svijeta, s ledenjaka Zapadni Rongbuk.

Nakon 65 dana boravka na planini dosegnuta je visina od 8000 metara. Vrh je ostao izvan dosega zbog stalnih lavina.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag