Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kinezi zasad nemaju namjeru ući u partnerstvo u 3. maju...'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

S druge strane, kaže da ima informacije koje idu u prilog onome o čemu se govorilo proteklih mjesec dana, a to je da postoji ozbiljna namjera kineskog partnera da se s Brodarskim institutom dogovori zajednički nastup

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak kako trenutno nema ikakve ozbiljnije namjere najvećega kineskog brodograditelja kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju te izvijestio kako se traži način da se brodovi koji su započeti završe i isporuče.

Horvat je to kazao nakon poslovnog skupa u dvorcu Mokrice kojeg je u čast Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije organizirao SLO CRO Poslovni klub, odgovarajući na pitanje jesu li se Kinezi javili po pitanju 3. maja, s obzirom da je za 4. srpnja zakazano ročište o stečaju.

"U ovom trenutku nema ikakve ozbiljnije namjere da najveći kineski brodograditelj (China Shipbuilding Industry Corporation - CSIC) kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju, odnosno još uvijek u Uljanik Grupi", rekao je Horvat.

S druge strane, kaže da ima informacije koje idu u prilog onome o čemu se govorilo proteklih mjesec dana, a to je da postoji ozbiljna namjera kineskog partnera da se s Brodarskim institutom dogovori zajednički nastup u novim projektima.  

'Nalazimo način za završiti brodove'

Novinari su Horvata pitali i postoji li šansa da država uđe u 3. maj sa svojim novcem, a Horvat je kazao da se pronalazi legalan način na koji omogućiti da oni brodovi koji su u određenoj fazi gotovosti završe i isporuče.

"Siguran sam da će model biti sukladan hrvatskom i europskom zakonodavstvu, a kroz nekoliko dana, a sigurno prije zakazanog sljedećeg ročišta, on će biti predstavljen i samoj upravi 3. maja, odnosno sindikatima, ali i hrvatskim institucijama", rekao je Horvat.

Pohvalio je Europsku komisiju za kooperativnost i razumijevanje problema hrvatske brodogradnje, koje je pokazala u pregovorima u proteklih godinu dana. 

"U ovom trenutku nemamo nikakvih zapreka, a želimo da predloženi model koji ćemo imati na stolu, siguran sam tijekom idućeg tjedna, bude sukladan hrvatskim zakonima, a da se ničime ne kosi sa smjernicama i direktivama Komisije", ustvrdio je Horvat.

Pri kraju zakonski prijedlog za suzbijanje zlouporabe prava na burzi rada

Nada za nezaposlene

Na pitanje novinara što će biti s kvotama za strane radnike iduće godine, s obzirom da su poslodavci smatraju da je radna snaga sa zavoda za zapošljavanje neupotrebljiva, Horvat je podsjetio da se po pitanju kvota dogodio "radikalan" iskorak, a kako je gotovo 20 tisuća novih radnih mjesta popunjeno stranim radnicima. 

Navodi da je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pri kraju izradi zakonodavnog okvira unutar kojeg će svatko kome se ponudi adekvatno radno mjesto, a on to odbije, izgubiti pravo na bilo kakvu naknadu s burze, a nakon brisanja iz registra bit će definirano razdoblje u kojem se ne može ni prijaviti na zavod.

Smatra da se stvaraju pretpostavke da velik dio od oko trenutnih 100-tinjak tisuća trenutno nezaposlenih u vrlo skoroj budućnosti pronađe radni angažman. 

Ističe da će se iskorakom u sljedećoj upisnoj godini dati prilika da stipendije u srednjem strukovnom obrazovanju rastu 100 posto, a 300 posto naknade poduzetnicima koji se žele uključiti u proces stvaranja kvalitetne radne snage za svoje potrebe. Pritom će se omogućiti da se iz strukturnih fondova EU-a tim poduzetnicima nadomjesti trošak da bi se takva radna stvorila. 
 

Komentari (60)
  • Kinezi nisu 🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑

    21. 6. 2019,   13:44
  • Znaci, niste ih mogli zedne prevest preko vode!!

    21. 6. 2019,   13:43
  • Nakon pregleda financijske dokumenacije Uljanika i 3.Maja, kinezi se jos uvijek drze za glavu. I pitaju se koliko bi tih iz vodstva ta dva brodogradilista kod njih na galgi zavrsili.

    21. 6. 2019,   13:49