Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kirin sam bira ljude za istragu o nestanku 17 milijuna kuna...

None Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Virovitički gradskih vijećnici ovlastili su gradonačelnika da odabere i zaposli ljude koji će istražiti kako je iz njegova gradskog proračuna nestalo 17 milijuna kuna. Oporba smatra da Kirin time spašava sam sebe

Nemam komentar na pravni akt grada koji ima obrazloženje, kratko nam je odgovorio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin na upite oko optužbe oporbe i aktivista da su vijećnici izglasali odluku kojom on 'spašava samog sebe' zbog nestanka 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Naime, virovitički gradski vijećnici u srijedu navečer omogućili su gradonačelniku Ivici Kirinu da izabere i zaposli vanjske suradnike koji će istražiti kako su iz gradskog proračuna nestali milijuni. S obzirom na to da je gradonačelnik najodgovornija osoba u Gradu i da je, između ostalog, neposredno odgovoran i za financije, aktivisti i virovitička oporba smatraju da je time omogućeno da Kirin provodi paralelnu istragu ne bi li 'spasio samog sebe.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Prošlo je mjesec dana otkako je pronađeno beživotno tijelo Kirinova pročelnika za financije Siniše Palma. Protiv njega je Kirin bio podigao kaznenu prijavu 31. svibnja zbog višemilijunskog manjka u gradskoj kasi. Tri dana nakon prijave, Kirin je to i javno objavio, a toga dana policija pronalazi beživotno tijelo u šumi kraj Drave.

- Živi zid je prije dva tjedna podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Kirina zbog pronevjere i zlouporabe položaja i ovlasti jer ne vjerujemo u službenu verziju da je za izvlačenje 17 milijuna kuna kriv samo pročelnik koji je navodno izvršio samoubojstvo. Internom istragom gospodin Kirin državne institucije pokušava usmjeriti na krivi put. Financijske malverzacije s jedne strane i sumnjiva smrt pročelnika za financije nad čijim tijelom nije izvršena obdukcija bude sumnju da su se ovdje dogodile kriminalne radnje - rekao je saborski zastupnik Živog zida Damjan Vucelić prije vijećničke odluke.

A u tekstu te odluke između ostalog stoji: "Ovlašćuje se gradonačelnik da poduzme sve aktivnosti, donese posebne akte, uključi potrebne tvrtke vezane za pružanje pravne pomoći i zastupanje Grada Virovitice vezano za sudske i druge postupke pred sudom i drugim tijelima i pravnim osobama, reviziju poslovanja, utvrđivanje financijskog stanja i poslovanja”.

KIRIN SE BRANI 'Ja sam crna ovca i trn u oku medija, a ništa nisam znao'

- Kirin želi provesti vlastitu paralelnu istragu, koja koristi jedino vojniku Ryanu, a to je on osobno. Gradonačelnik, kao odgovorna osoba, neposredno je odgovoran za očiti manjak u proračunu, a isto tako je očito odgovoran i za tragičnu smrt najbližeg mu suradnika. Nije mu dosta 600.000 kuna, s koliko može raspolagati bez ovlasti Gradskog vijeća, on očito traži više novca za svoju privatnu istragu - komentirao je ovu odluku Darko Lešković, gradski vijećnik iz redova Mosta za Večernji list.

Komentari (82)
  • Da nekome idem pricati u kakvom smecu od drzave zivimo mislio bi da ga zafrkavam...

    4. 7. 2019,   19:57
  • Ljudi pa zna li netko iz DORH-a ili USKOKA ili MUP-a da Kirin provodi istragu o izvršenom kaznenom djelu na štetu gradskog proračuna.Ovo je stvarno dokaz da smo mi ne banana nego jajce država.Uhhhh gadi mi se skupa sa svim tim domoljubima i lovoljubima.

    4. 7. 2019,   19:56
  • ovog nema ni u Alan Fordu

    4. 7. 2019,   19:59