Obavijesti

News

Komentari 3

Kiša, snijeg, no sve toplije: Tko je naručio 'salatu' od vremena?

Kiša, snijeg, no sve toplije: Tko je naručio 'salatu' od vremena?
6

Novi će tjedan biti sve samo ne meteorološki dosadan. Razočarat će željne stabilnog vremena, a razveseliti one koji vole promjenljivo i raznoliko vrijeme

VIDEO

Tjedan koji je upravo počeo bit će sve - samo ne meteorološki dosadan.

Unatoč nadama i mnogobrojnim prognozama - i nedjelja je donijela razočaranje svima željnima pogleda na vedro nebo u većini nizina sjeverne Hrvatske, gdje sunčani sati nisu zabilježeni gdjegod već peti dan u nizu. Razlog je nedostatak južnog i jugozapadnog vjetra, koji je puhao u gorju, ali samo ponegdje i u nižem području, primjerice u Varaždinu, gdje je najviša temperatura zraka bila 7 °C - najviša u dosadašnjem prosincu. 

Novi će tjedan biti sve samo ne meteorološki dosadan. Razočarat će željne stabilnog vremena, a razveseliti one koji vole promjenljivo i raznoliko vrijeme. Kiše će gotovo posvuda biti u većinom najtopliji ponedjeljak i utorak, te ponovno u hladniji četvrtak i petak, i to obilnije na Jadranu i područjima uz njega, a najmanje će je pasti u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju. 

Snijega će od večeras do sutra ujutro biti uglavnom u gorju, a tijekom četvrtka i petka moguć je i u nekim nizinama, većinom središnje Hrvatske. Nakon juga i jugozapadnjaka u ponedjeljak, u utorak i srijedu će probleme u prometu na Jadranu stvarati jaka i olujna bura, a u četvrtak, te posebice petak - opet jugo, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Uz sve to, na promjene vremena osjetljiviji ljudima, i ne samo oni, jamačno će osjećati i većinom nepovoljne biometeorološke prilike, te česte promjene tlaka - nakon njegovog pada u utorak, u srijedu slijedi porast na vrijednosti ponegdje i više od 1020 hPa, pa zatim do petka još jači pad, vjerojatno i na ispod 990 hPa, a za vikend ponovno porast na 1015 hPa, gdjegod i više.

Južina, kiša, temperature se dižu do 17 stupnjeva...

U ponedjeljak će promjena vremena najkasnije stići u istočnu Hrvatsku, pa će ujutro još mjestimice biti magle, a danju su moguća sunčana razdoblja. Kiše će u zapadnoj Slavoniji biti poslijepodne, a u noći i drugdje. Bit će toplije nego u nedjelju, uz poslijepodnevna temperaturu između 7 i 11 °C.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, osobito u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura između 2 i 4 °C, a najviša dnevna od 8 do 10 °C.

Kiše će već od jutra biti u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, ponegdje i obilnije. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu umjeren do jak jugozapadnjak i jugo uz umjereno valovito more. Poslijepodnevna temperatura u gorju između 7 i 10 °C, uz obalu i na otocima od 12 do 15 °C.

Promjenljive naoblake te povremene kiše bit će i u Dalmaciji, a kiša će biti češća u drugom dijelu dana. Zapuhat će umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 17 °C, u unutrašnjosti oko 12 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenljiva naoblaka i povremena kiša, te umjereno do jako jugo i južni vjetar i većinom umjereno valovito more."

 

U nastavku tjedna promjenljivo...

- U noći na utorak te u utorak ujutro u višem gorju može biti susnježice i snijega. Zatim će oborine u kopnenom području postupno prestati, a u drugom dijelu dana će se sa zapada i postupno razvedriti, uz zahladnjenje. U srijedu će jutro biti hladno uz mraz i mjestimičnu maglu, a danju barem djelomice sunčano. Od četvrtka ponovno oborine, a malo snijega osim u gorju, može pasti i ponegdje u nizinama.

Na Jadranu u utorak postupan prestanak kiše i razvedravanje, pa će u srijedu prevladavati sunčano. Ali ne zadugo, jer od četvrtka ponovno valja računati na povremenu kišu. U utorak će puhati jaka i olujna bura, koja će se do kraja dana proširiti na cijelu obalu. U srijedu vjetar će malo oslabjeti, a u četvrtak okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Od četvrtka bit će postupno hladnije - prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1