Obavijesti

News

Komentari 22

Kitarović: Novi pogon poruka je da se kod nas isplati ulagati

Kitarović: Novi pogon poruka je da se kod nas isplati ulagati
1

Za dogradnju hale iz EU fondova je osigurano više od pet milijuna kuna. Tvrtka "OMP Obrada metala" se bavi proizvodnjom predmeta od metala

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak na otvorenju novoga proizvodnog pogona tvrtke "OMP Obrada metala" u Gubaševu, u blizini Zaboka, da je više od 18 milijuna kuna uloženih u pogon vrijedno svake pozornosti jer nova zapošljavanja i nova vrijednost koja će se ondje stvarati šalju poruku kako se u Hrvatskoj isplati ulagati i poslovati.

 Izgradnja novog pogona tvrtke "OMP Obrada metala" financirana je i novcem iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu projekta "Dogradnja proizvodne hale i podizanje tehnološkog nivoa proizvodnje i prerade metala". Za dogradnju hale iz EU fondova je osigurano više od pet milijuna kuna. Obrt se bavi proizvodnjom predmeta od metala, koje 80 posto izvozi, a kako bi poboljšali kvalitetu i konkurentnost, osim u izgradnju, vlasnik tvrtke Vladimir Pleško ostatak novca uložio je u nabavu novih strojeva i opreme.

 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je na otvorenju novoga proizvodnog pogona tvrtke "OMP Obrada metala" kako demografske mjere i strukovna izobrazba imaju istaknuto mjesto u njezinu mandatu. Ponovila je da se u Hrvatskoj susrećemo s kroničnim nedostatkom radne snage u gotovo svim, a posebno proizvodnim strukovnim zanimanjima.

 "Krajnje je vrijeme stoga da parcijalne i povremene mjere zamijenimo konzistentnom državnom populacijskom politikom koja će u središte staviti upravo domaću radnu snagu kao najvrjedniji resurs gospodarskoga i svakog drugog razvoja, koja zaslužuje ne samo dostojnu plaću, već, naravno, i uvjete dostojne života radnika i dostojan život u našoj Hrvatsko", rekla je Grabar-Kitarović. Istaknula je kako se konačno mora omogućiti da strukovna izobrazba postane privlačna, relevantna i povezana s tržištem rada te da se mladoj osobi mora omogućiti ne samo stjecanje kompetencija za osobi rast i razvoj, nego i šansa da svojim radom osigura dostojan život sebi i svojoj obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 U vezi s otvorenjem novog pogona tvrtke "OMP Obrada metala" istaknula je kako je više od 18 milijuna kuna uloženih u nj vrijedno svake pozornosti jer nova zapošljavanja i nova vrijednost koja će se tu stvarati šalju poruku kako se u Hrvatskoj isplati ulagati i poslovati.

 Čestitajući što se 80 posto proizvoda tvrtke izvozi, istaknula je da izvozno orijentirano gospodarstvo treba biti temelj gospodarskog razvoja Republike Hrvatske i da je to temelj otvaranja novih radnih mjesta s višom dodanom vrijednošću.

Budući je dio investicije ostvaren europskim novcem, predsjednica Grabar-Kitarović je iskoristila priliku te istaknula da fondovi mogu pridonijeti razvoju i tehnološkoj opremljenosti obrtnika, malih i srednjih poduzetnika na kojima počiva gospodarski razvoj Hrvatske.

 "Neprijeporna je njihova važnost u doprinosu zapošljavanju i gospodarskom rastu i razvoju, a posebno unaprjeđenju naše konkurentnosti i inovativnosti. Zato obrtništvu i malom i srednjem poduzetništvu, kao važnom dijelu hrvatskoga gospodarstva i društva, i jest mjesto u vrhu naših zajedničkih ciljeva i prioriteta", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

 Vlasnik tvrtke Vladimir Pleško rekao je kako su se u pripremi projekta pobrinuli da se nabavom strojeva i opreme te mjernih uređaja omogući proizvodnja najsloženijih predmeta od metala, u visokom stupnju kvalitete i preciznosti, za što je potrošeno više od osam milijuna kuna, a u dodatnu nabavu opreme koja nije dio tog projekta i poboljšanje IT sektora tvrtka je uložila još četiri milijuna.

 U obrtu je prije početka projekta bilo zaposleno 36 djelatnika, a predviđeni broj zaposlenih nakon završetka projekta bio je 41, no on je već premašen pa je je sada 46 zaposlenih. I ukupni prihodi obrta veći su nego što je prema projektu bilo planirano za ovo razdoblje, istaknuto je na otvorenja novog pogona.

 Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar također je rekao kako je zadovoljan novom investicijom, pri čemu je gospodarstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji ocijenio dobrim.

 "Nikada ne govorimo o postotku nezaposlenih na području Krapinsko-zagorske županije, nego na temelju ovih podataka koje smo čuli, ja govorim o novootvorenim radnim mjestima. Od 2013. godine to je u gospodarstvu skoro četiri tisuće novih radnih mjesta. I to je najbolja demografska mjera – osigurati posao doma da nam ljudi ne odlaze s ovih naših zagorskih brega", poručio je Kolar. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!