Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Karamarko i Petrov: Pokazali smo predsjednici 78 potpisa

None Foto: Slavko Midžor/PIXSELL 6

Čelnik Mosta Božo Petrov i šef HDZ-a Tomislav Karamarko nešto prije 18 sati stigli su na Pantovčak gdje se održava četvrti krug konzultacija kod predsjednice

Mi smo pokazali 78 potpisa. 63 naša potpisa i 15 Mosta. To je to za sada, ali imamo najavu još potpisa. U srijedu se nastavljaju konzultacije s predsjednicom i sutra ćemo predložiti mandatara, kazao je Karamarko nakon konzultacija.

Osim Mostovih zastupnika šef HDZ-a nije otkrio čija su dodatna četiri potpisa. Prema neslužbenim informacijama svoje potpise dali i dva zastupnika manjina te dva iz stranke Milana Bandića.

- Sutra ćemo znati mandatara, nastojat ćemo da bude nestranačka osoba. Takva će biti cijela vlada, reformska - rekao je Tomislav Karamarko.

Na upit znači li to da on neće biti mandatar, Karamarko je rekao:

- Ja vjerojatno neću biti mandatar. Oko tog dijela ćemo s kolegama iz Mosta otvoreno porazgovarati. Može biti i iz Mosta, ali nastojat ćemo da bude stručna osoba - dodao je.

Petrov: Mi svoj prijedlog za mandatara imamo

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je da su dobili ono što su od početka očekivali, a to je nestranački mandatar.

- Nadam se da ćemo tu odluku imati sutra do 18 sati.  Mi svoj prijedlog za mandatara imamo, a sigurno i HDZ - rekao je Petrov.

- Ovo nije koalicija, nego je suradnja. U trenutku kada date odgovor da je suradnja vezana za nestranačkog mandatara i da nema podjele resora po političkom ključu onda znate da to nije koalicija, nego suradnja - pokušao je Petrov objasniti razliku između koalicije i suradnje.

- Zvali su me komunjarom i fašistom, ali ja sam uvijek isti. Mi idemo s jednakim zahtjevima prema HDZ-u - kazao je Petrov.

Komentirao je i prekid pregovora s koalicijom Hrvatska raste.

- Sve do jutra za mene je to bila ugodna suradnja. Tražili smo od Milanovića osam ministarstava, danas je trebalo doći do usuglašavanja, ali sve je propalo. Sve ono što se događalo zadnjih pet tjedan a dovoljno govori tko laže. Zar prije tjedan dana nije sam Milanović rekao da moli ljude iz Mosta da napuste Most i pridruže se koaliciji Hrvatska raste? Od silnih nazivanja naših zastupnika, preko čega smo mi prešli vjerujući da u trenutku kad uđemo u pregovore će se stvari definirati, vjerovali smo da će se barem tada krenuti korektno. U trenutku kada jasno kažemo gdje je granica, očekujemo da se ta granica poštuje. Ako se ni tada ne može poštivati, onda znači da s druge strane nema korektnosti. I to je bilo jasno rečeno. Imena se znaju u Mostu i s njima nećemo izlaziti u javnost. Očekujem da će krenuti sve pretrage, ali ja to ne želim iznositi - rekao je Petrov.

Zajedno došli na konzultacije

Božo Petrov i Tomislav Karamarko stigli su u 18 sati na Pantovčak na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Petrov je u ruci nosio fascikl, pretpostavlja se s 15 potpisa zastupnika Mosta koji traže da Petrov  bude mandatar nove vlade.

Očekuje se da će konzultacije potrajati oko pola sata, nakon čega bi se predsjednica trebala obratiti javnosti.

Predsjednica se ujutro sastala sa svim parlamentarnim strankama na konzultacijama oko sastavljanja nove vlade, a nakon sastanka objavila je da neće biti izjava.

Komentari (1375)
  • Znači Zoki postao prva pratilja.

    22. 12. 2015,   18:25
  • Danas je dan D.

    22. 12. 2015,   17:42
  • hvala dragom Bogu...

    22. 12. 2015,   18:37