Obavijesti

News

Komentari 71

Klinci protiv morske nemani: Tajna stara čak 42 godine...

Klinci protiv morske nemani: Tajna stara čak 42 godine...
4

Marina Perinić imala je 16 godina, a brat Mateo Perinić 12, kad su u lipnju 1976. godine kraj Nina čamcem uhvatili morskog psa od 4,5 metara i 450 kilograma

VIDEO

Netko je vidio peraju morskog psa i rekao nam da je na sto metara od obale. Susjed Ante viknuo je da je to morski pas. Nas smo dvoje odmah uskočili u drveni čamac i krenuli prema njemu, prisjećaju se brat i sestra Perinić.

Marina (57) tad je imala 16 godina, a Mateo (53) samo 12. Bilo je to 17. lipnja 1976. godine. U plićaku su vidjeli neman dugačku 4,5 metara, koliko je bio dugačak i njihov čamac, i tešku čak 450 kilograma.

- Otvarao je ralje prema nama, a nama se često gasio motor jer nismo imali dovoljno goriva. Kod nas se prekrcao i susjed Mladen koji je bio sa susjedom Šimom u još manjem čamcu, upola manjem od morskog psa. Namjeravali smo ga namamiti u plićak kako bi se nasukao. Bilo je teško - govore uzbuđeno brat i sestra iz Vrsi kraj Nina u Zadarskoj županiji. Dodaju da su kod sebe imali tek osti kojima su ga boli.

- Jednom je čak zaronio ispod nas i digao nas odozdola, sjećam se da je motor broda bio u zraku. Ostima mu nismo mogli probiti debelu kožu. Bacao se u vis kao dupin i razjapljivao čeljusti. Stisli smo ga između tri-četiri čamca jer nam je još ljudi došlo u pomoć. Viknula sam Mladenu da mu u usta ubaci sidro. To je i učinio sljedeći put kad je ‘zarežao’. Tako ih je snažno zatvorio da mu je jedan krak sidra odmah izletio kroz oko. Tad je podivljao. Polijevao nas je morem, mahao repom, a ja sam držala konop sidra. Skoro mi je odgrizao ruke, maknula sam ih u zadnji čas - otkrila je Marina. Uspjeli su ga odvući do kuće u Vrsima. Iz mora su ga izvukli traktorom. Stajao je pet, šest dana na obali da ga svi vide. Kasnije su se riješili strvine.

- Pomorci su pričali da se u utrobi morskog psa može naći zlato, sat ili ljudska ruka, pa smo očekivali paranje trbuha. No unutra je bila samo voda - kaže Marina. Misli da je pas u plićak vjerojatno došao za nekim brodom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"