Obavijesti

News

Komentari 5

Ključnim smatraju rasterećenje gospodarstva i manje poreze

Ključnim smatraju rasterećenje gospodarstva i manje poreze

Stranka Pametno predstavila je prijedlog trogodišnje projekcije državnog proračuna, kako bi građani znali koliko će se u tom razdoblju izdvojiti za kulturu, zdravstvo, obrazovanje i druge javne funkcije

VIDEO

Zbog netransparentnosti službenih podataka teško je izaći s točnim brojkama, pa će se, ako Pametno bude sudjelovalo u vlasti, zauzeti za otvorenost, preglednost i ažurnost podataka o proračunu, rekla je potpredsjednica stranke Maja Vehovec.

Ključno rasterećenje gospodarstva i smanjenje poreza

Ključnim smatraju rasterećenje gospodarstva i smanjenje poreza. Održivim gospodarskim rastom, koji može iznositi i do četiri posto, bit će moguće i smanjenje javnog duga, istaknula je Vehovec dodajući kako su znanost i obrazovanje prioritet pa će se sredstava za to povećati.

Reforma teritorijalne i javne uprave uključila bi smanjenje broja gradova s više od 500 na 123 koji bi bili samoodrživi, te s 21 županije na pet regija. Uz to, smanjio bi se i broj zaposlenih u javnoj upravi po načelu da se uvedu ocjenjivanja te oni koji ne zadovolje dobiju otkaze, a novo zapošljavanje svede na model - na jednog umirovljenog dolazi samo jedan novi djelatnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naravno, svjesni smo i prava po kolektivnim ugovorima i da se taj proces ne može napraviti u jednoj godini, ali učinkovita javna uprava koja će biti servis građanima je prioritet, rekao je tajnik stranke i nositelj liste u I. izbornoj jedinici Ivica Puljak.

Reformom porezne uprave u prvim godinama porezni prihod bi se smanjio, a manjak bi se nadoknadio novcem iz europskih fondova, rekla je Vehovec dodajući da je ključ za oporavak gospodarstva u rasterećenju poduzetnika. To, naglasila je, uključuje i ukidanje parafiskalnih nameta kojih je više od tisuću.

Za ukidanje subvencija članovima HAZU-a

Pametno u svom programu predlaže i smanjivanje državnih potpora, no na pitanje je li riječ o potporama za socijalu, osobe s invaliditetom, siromašne i sl, Vehovec odgovara da ne raspolažu s točnim podacima jer nemaju uvida u iznose koji su u proračunu za to namijenjeni.

Na konkretno pitanje je li za ukidanje subvencija i naknada članovima HAZU-a odgovorila je pozitivno.

Odgovarajući na pitanje s kime bi, ako uđu u Hrvatski sabor, mogli koalirati Puljak je rekao da su HDZ i SDP nevjerodostojne u ispunjavanju svojih obećanja i programa, pa za sada nemaju povjerenje stranke Pametno koja na izbore izlazi sa strankom Za grad.

Budućoj vladi možete ostavljati poruke - OVDJE. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora