Obavijesti

News

Komentari 45

Knjige iz sinagoge završile na ulici, sad se prodaju na 'placu'

Knjige iz sinagoge u Dubrovniku su nekim čudom završile na ulici prije desetak dana. Navodno ih je, onako bačene, odnio smetlar, a anonimni Dubrovčanin podigao je pravu buru

VIDEO

Dio je spašen zahvaljujući pametnim ljudima, ali nemam ni financijskih ni drugih kapaciteta da bih pokušala otkupiti ono što je netko bacio na cestu, kazala nam je Julija Koš,  predsjednica Židovskog obrazovnog informacijskog centra Hatikva i voditeljica knjižnice Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Zagrebu.

Riječ je o knjigama iz sinagoge u Dubrovniku koje su nekim čudom završile na ulici prije desetak dana. Navodno ih je, onako bačene, odnio smetlar, a anonimni Dubrovčanin podigao buru zbog kulturocida i preko e-maila uzbunio židovsku javnost.

Naveo je da su knjige izbačene iz sinagoge jer se prizemlje preuređuje u poslovni prostor te da se preprodaju po buvljacima, antikvarijatima i na tržnici. 

- Od silnih užasa u Hrvatskoj, ovo je, izgleda još jedan. Pogodilo me u srce, ali nije me začudilo jer oni nemaju židovskog identiteta i nije im stalo. Ne bi ni trebali biti Židovska općina jer nemaju 10 muškaraca starijih od 13 godina, kako se traži. Ja to tumačim tako da im je bilo dosta starih papirušina pa su ih izbacili na ulicu po starom dubrovačkom običaju iz Srednjeg vijeka, da ih pokupi "škovacin", što se vjerojatno i dogodilo. Sad se te vjerske knjige na hebrejskom mogu naći po štandovima i antikvarijatima i to okrenute naopako. Jedan je rukopisni dokumnet napisan latinično hebrejski. U Dubrovniku postoji i Hrvatski državni arhiv koji se nije uznemirio zbog toga niti pokušao tu građu arhivirati ili uz malu pomoć policije  možda oduzeti te vrijedne knjige - kazala nam je Julija Koš te dodala da je tu riječ je o gubitku memorije zbog koje može doći i do gubitka identiteta, "tipičan odraz Hrvatske i unutržidovske situacije u Hrvatskoj".   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kontaktirali smo i Dubrovačku sinagogu, no nije bilo odgovora. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)