Obavijesti

News

Komentari 8

Kod Ukrajinke (13) potvrđene ospice: To je 6. slučaj u Splitu

Djevojčica (13) iz Ukrajine je prošlog tjedna doputovala u Bašku vodu i u srijedu završila u splitskoj bolnici s povišenom temperaturom. Nalazi su potvrdili da se radi o ospicama

VIDEO

Potvrdili smo kod djevojčice (13) iz Ukrajine zarazu ospicama. Ona je sada dobro, već od jučer nema temperaturu, nije više zarazna i nakon par dana liječenja u bolnici danas ili sutra najvjerojatnije ćemo ju otpustiti, rekao nam je prof. dr. Ivo Ivić, zamjenik predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split. 

Podsjetimo, djevojčica je prošli tjedan stigla iz Kijeva u Bašku vodu na ljetovanje s roditeljima, a u srijedu je s povišenom temperaturom završila u splitskoj bolnici. To je već šesti slučaj pojave ove zarazne bolesti na širem splitskom području posljednjih tjedana, no kako nam kaže prof. dr. Ivić djevojčica nema veze s prijašnjim slučajevima ospica.

- Ovo je uvezeni slučaj, djevojčica je ospice uvezla iz svoje zemlje i za sada nemamo kontakata koji su se razboljeli od nje. Kod prijašnjih slučajeva u Splitu se radilo o više manje obiteljskoj epidemiji koja se nije van obitelji proširila - kaže dodajući kako se, obzirom na epidemiju u Europi, može računati na izbijanje i kod nas.

- Ovo dijete je došlo iz Ukrajine, u Europi je epidemija i mi ne možemo to kontrolirati. Svatko normalan računa da može izbiti epidemija kod nas, samo je pitanje hoćemo li uspjeti kad se pojavi sve kontrolirati da budu u izolaciji i da ne kontaktiraju sa drugima. Netko tko nije cijepljen ima velike šanse da se razboli, bez cijepljenja nitko ne može reći hoće li biti epidemije ili ne. Ako neće, sretni smo, ako se pojavi nismo iznenađeni - kaže prof. dr. Ivić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nije zadovoljan procijepljenošću

- A tko bi mogao biti zadovoljan? Ispod 80 posto je procijepljenost u našoj županiji i to je loše. Trebala bi biti preko 95 posto - naglašava. 

Proteklog vikenda upravo u Splitu nekolicina građana je prosvjedovala protiv obaveznog cijepljenja. Okupljanje je organizirala Hrvatska udruga roditelja i aktivista (HURA), a poseban gost bio je Britanac Andrew Wakefield, kontroverzni liječnik kojem je oduzeta licenca, a  koji se protivi cijepljenju dovodeći ga u vezu s autizmom.

Dr. sc. Bernard Kaić,  voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kao i prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu, naglašavaju da ne postoji nijedan znanstveni dokaz te povezanosti.

- Oni negiraju sve poznate znanstvene činjenice o povezanosti cijepljenja s autizmom. Ta hipoteza je zadnjih 20 godina ispitivana brojnim istraživanjima i nijedno nije do sada pronašlo povezanosti između cijepljenja i autizma. Na temelju svih tih istraživanja je donesen i službeni, jedinstveni stav medicinske struke u cijelom svijetu - kaže dr. Kaić.

Prof. dr. Tešović ističe da svi dokazi povezanosti cjepiva s autizmom imaju brojne metodološke nedostatke. 

- Postoje znanstveni dokazi da je cjepivo korisno, odnosno zaštitno i brojne studije koje su dokazale uzročno posljedičnu povezanost između cjepiva i nekih nuspojava. Uglavnom su te nuspojave bezazlene poput povišenja tjelesne temperature te boli i crvenila na mjestu aplikacije cjepiva. Nakon nekih cjepiva može doći do pojave febrilnih konvulzija, ali to ne smatramo teškom nuspojavom. Teške nuspojave su iznimno rijetke i javljaju se na par stotina tisuća distribuiranih doza. Ono s čime se ljude plaši je zapravo iznimno rijetko, a neke stvari s kojima ih se plaši nisu uopće nuspojave cijepljenja  i te veze nisu nikad dokazane - kaže prof. dr. Tešović i naglašava sigurnost cjepiva. 

- Naravno da su sigurna. Cjepiva koja se koriste u Hrvatskoj se koriste i u drugim europskim zemljama i u Americi. Ne radi se ni o kakvim cjepivima koja dolaze iz nekih neprovjerenih izvora. Cjepiva se kontinuirano kontroliraju - dodaje. 

Obojica ističu važnost cijepljenja djece.

- Svako dijete koje je cijepljeno ima smanjen rizik da oboli. Naravno, nije cjepivo stopostotna zaštitna, kao što nijedan lijek nije stopostotno djelotvoran, ali načelno u većoj mjeri smanjuje rizik. Cjepivo protiv ospica je, primjerice, preko 95-postotna zaštita kad dijete primi dvije doze. Protiv hripavca oko 85 posto, a protiv dječje paralize, poliomijelitisa je stopostotna zaštita - kaže epidemiolog Kaić dodajući da je iznimno važan kolektivni imunitet.

- Cijepljenjem se dijete štiti, a što je više zaštićenih  u populaciji, manje će biti mogućnosti prelaska uzročnika s čovjeka na čovjeka i za izbijanje epidemije - dodaje. 

Necijepljenjem, ističe dr. Tešović, mogu se pojaviti zarazne bolesti koje su cijepljenjem bile iskorijenjene. 

- To se vidi i sada s ospicama, ovo je živi primjer - kaže.

Procijepljenost u Hrvatskoj, ističu obojica, od prošle godine raste i samim time, obzirom na alarmantnu situaciju zadnjih 10 godina, je zadovoljavajuća. 

- Prije 10 godina smo svi mogli biti jako zadovoljni, tada je procijepljenost stvarno bila jako visoka.  A onda je od 2011. do 2017. kontinuirano padala i to je bio stvarno razlog za zabrinutost jer da je nastavilo tako padati, mi bi onda mogli očekivati velike epidemije, a ne ovako male kao što sada imamo povremeno. Nasreću, 2018. su se podignuli cijepni obuhvati za sva cjepiva, taj trend pada se izgleda zaustavio. Mislim da ćemo se uspjeti izvući od velike epidemije - kaže dr. Kaić. 

Procijepljenost iznosi, kaže dr. Tešović, 95 posto, no ukoliko nastavi padati prijete nam uvezene bolesti. 

- Tada možemo očekivati da će se bolesti koje se uvezu, kao što su se sada uvezle ospice, možda i proširiti na populaciju. Ovog trena se ne čini da je takva situacija - kaže dr. Tešović.

Simptomi ospica, pojašnjavaju nam, su: 

-  10-12 dana nakon zaražavanja pojavljuju se simptomi poput prehlade;  curenje nosa, kašalj, suzenje očiju, visoka temperatura koja traje do šest dana

- Nakon 3-4 dana se ti simptomi pogoršaju i razvije se osip

Dr. Tešović kaže nam da je to najčešća klinička slika kod djece predškolske dobi.

- U svim drugim dobnim skupinama su češće i primarne i sekundarne komplikacije. Sekundarne su bakterijska upala srednjeg uha, bakterijska upala pluća, a primarne mogu biti virusna upala pluća ili upala mozga. To je bolest sklona komplikacijama, a zahvaljujući cijepljenju je ona najčešća kod odraslih osoba kod kojih ne postoji imunitet. Može se i umrijeti uslijed otkazivanja višeorganskih sustava, a smrt se najčešće javlja kod bolesnika koji imaju tešku virusnu upalu pluća - pojašnjava prof. dr. Tešović.

Ospice se liječe, dodaju, simptomatski kao i sve druge zarazne bolesti. 

- Snižava se temperatura, nadoknađuje tekućina. Nema specifične terapije kao antibiotik - kaže dr. Kaić dodajući da se ospice prenose kapljično, govorom, kihanjem, šmrcanjem kad druga osoba zaražene kapljice udahne.

- Čak osoba ne treba biti ni u istoj prostoriji s oboljelom osobom - dodaje dr. Kaić.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina