Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Koestlin baby keksi i Yabi sok od jabuke su rizik za zdravlje

None Foto: koestlin/yabi

Koestlin baby keks s okusom vanilije povlači se zbog utvrđenih prekoračenja preporučenih vrijednosti akrilamida, dok je u Yabi soku previše mikotoksina

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da se povlače i opozivaju proizvodi Koestlin baby keks s okusom vanilije s rokovima trajanja do 2. rujna i 30. rujna iduće godine, te Yabi 100 posto prirodni sok od jabuka od jedne litre, s rokom trajanja do kraja studenog 2018. godine.

U keksima je previše akrilamida

Koestlin baby keks s okusom vanilije od 180 grama - LOT 184 (najbolje upotrijebiti do 02.09.2017.) i b)LOT 208 (najbolje upotrijebiti do 30.09.2017.) povlači se zbog utvrđenih prekoračenja preporučenih vrijednosti akrilamida, objavljeno je na internetskim stranicama Hrvatske agencije za hranu.

Foto: koestlin/yabi

Prema obavijesti zaprimljenoj od Uprave za unaprjeđenje zdravlja Ministarstva zdravstva, u službenim uzorcima tih proizvoda, utvrđena je količina akrilamida koja predstavlja nesukladnost prema Preporukama Europske Komisije.

Inicijalnom procjenom rizika Hrvatske agencije za hranu, utvrđeno je da konzumacija predmetnih proizvoda predstavlja rizik za zdravlje djece.

Proizvođač Koestlin d.d. iz Bjelovara pokrenuo je opoziv te na svojim službenim internetskim stranicama objavio da, ukoliko je netko kupio proizvod s navedenim LOT brojevima, treba ga vratiti na njihovu adresu (Slavonska cesta 2a, Bjelovar), s naznakom povrat proizvoda, kako bi se napravila zamjena proizvoda.

U soku je previše mikotoksina

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je i o povlačenju i opozivu proizvoda Yabi 100% prirodni sok od jabuka 1L - LOT A2, najbolje upotrijebiti do kraja 11. 2018.

Foto: koestlin/yabi

Prema obavijesti zaprimljenoj od Uprave za unaprjeđenje zdravlja Ministarstva zdravstva, u službenom uzorku tog proizvoda utvrđena je povišena količine mikotoksina patulina.

Ispitnim izvještajem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar utvrđena je prisutnost mikotoksina patulina u količini 154 μg/kg što nije sukladno Odjeljku 2. Priloga Uredbe (EZ) br. 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.

Budući da je za mikotoksin patulin najveća dopuštena količina u voćnim sokovima 50 μg/kg predmetni proizvod se smatra zdravstveno neispravnim, priopćeno je.

Proizvođač tog soka je Vrbanek obrt za uzgoj i preradu voća i grožđa iz Vivodine.

Komentari (11)
  • Povucite vi s tržišta HDZ/SDP i da vidiš kak će sve odmah profunkcionirati.

    15. 12. 2016,   19:47
  • Jel ima nekaj u dućanima u kaj niste natrpali e-sranja, nitrite, nitrate (karikiram) i kak se to sve već zove?

    15. 12. 2016,   19:48
  • Akrilamid je prvotno bio poznat po svojoj industrijskoj ulozi u proizvodnji plastike, papira i ljepila. Mikotoksini (mykes – grč. gljiva, toxikon – grč. otrov) su ekstracelularni metaboliti plesni, koji su toksični ili imaju druge negativne biološke efekte po ljude.

    15. 12. 2016,   19:54