Na ovogodišnjoj 6. sarmijadi u Požegi sudjelovali su natjecatelji iz četiri Slavonske županije, a za naslov najbolje sarme ocjenjivačkom sudu je na kušanje ponuđeno 28 vrsta sarme.
Koja je najbolja? U Požegi se kušalo 28 vrsta slasnih sarmi...
Sarma, kraljica Slavonskog stola, zamirisalo je u nedjelju cijelim Hotelom Grgin dol u Požegi. Na ovogodišnjoj 6. sarmijadi koju organiziraju Tjednik Kronika Požeško slavonska i Udruga požeški čuvari baštine sudjelovali su natjecatelji iz četiri Slavonske županije, a za naslov najbolje sarme ocjenjivačkom sudu je na kušanje ponuđeno 28 vrsta sarme.
Bilo ih je svakakvih, od onih ljutih, masnih i slasnih do vegetarijanskih, posnih sa kiselim i slatkim kupusom, u vinovoj lozi u listu raštike. Svakome po volji. Svaka je na svoj način mamila okusom.
- Žiri iz godine u godine u godinu ima sve teži posao, jer su sarme sve bolje, tako da razmišljamo u što skorije vrijeme sarmu brendirati kako nezaobilazno Slavonsko jelo, kako nam i nju ne bi poput nekih drugih slavonskih delicija uzeli – rekao je Vladimir Prpotić, organizator ove gastro manifestacije koja je okupila veliki broj natjecatelja, a i ljubitelja ove kulinarske poslastice.
Osim sarmi ocjenjivan je i najljepše uređen stol, te najbolje priča o sarmi. Najbolju sarmu je pripremio OPG Željka Turalije iz Veliškovaca, dok je nabolju priču o spravljanju sarme ispričala Željka Maričić, tajnica KUD-a Kolo iz Vukovara.
- Sarma je tradicionalni recept u našoj obitelji, još od naše pra pra bake. Ona mora biti ljuta, ako nije onda nije po našem receptu koji je nastao tako da dvije jetrve u kući nisu divanile, bile su posvađane. Njih su dvije zajedno kuhale sarmu, jedna stavi ljute paprike, a ne kaže ovoj drugoj, pa i druga stavi ljutu papriku, tako su i solile, a da jednoj drugoj nisu govorile. Sarma se kod nas kuha kao kada dugačku supu pravite, stavi se ujutro pa kuha do navečer, točnije do ručka jer se rano ustanemo i pristavimo sarmu. Za dobru sarmu mora biti kiseli domaći kupus, sami ga gacamo, malo moja prija, pa malo ja, svinjsko meso od naših svinja koje smo spremili za vrijeme svinjokolje, u u nju obavezno ide kobasica, pa je sarma fina i crvena, jer kod nas u Srijemu kažu da kupus voli masno – ispričala je Željka Maričić.
Sarmijadu su podržali Grad Požega i Požeško slavonska županija, pridružujući se ideji da sarmu treba brendirati kao slavonsko jelo.
- Ovih se dana stalno priča o bolesnim kravama iz Poljske i kako ne mogu jesti Kebab, pa neka jedu sarmu i problem je riješen – rekao je Alozije Tomašević, župan Požeško slavonske županije prilikom uručivanja nagrada najboljima u pojedinim kategorijama.