Obavijesti

News

Komentari 350

Koji su sljedeći potezi? Sada svi čekaju što će reći Kolinda

Koji su sljedeći potezi? Sada svi čekaju što će reći Kolinda
1

Neki izvori tvrde da je Kolinda Grabar Kitarović spremna na povlačenje s mjesta predsjednice - ne uspije li Plenković sačuvati kormilo - i kandidirati se za predsjednicu HDZ-a...

VIDEO

Upitno je, naime, mogu li se izborne komisije - iz ustavnopravnih, ali i materijalno-tehničkih razloga, konstituirati na valjan način.

Upitno je sve. Što je većina u Saboru, koliko je ruku čini, kakav je redoslijed poteza. Prijevremeni izbori u lipnju, paralelno s drugim krugom lokalnih izbora, najviše bi odgovarali Andreju Plenkoviću iako je zbog nepromišljenog blefa ozbiljno ugrozio svoju reputaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Vladimir Šeks smatra da izbori u lipnju nisu dobra opcija.

- Sjednicu treba zaključiti. Ne završiti, nego zaključiti. Logično bi bilo da potpredsjednik Sabora najavi da će iduća sjednica biti nakon lokalnih izbora - rekao je Šeks.

Može li HDZ progutati Pusić

Ta bi opcija Plenkoviću omogućila komotnije pregovaranje s novim potencijalnim partnerima, HSS-om i HNS-om, dvjema strankama koje sad ne žele ni pomisliti na podršku HDZ-u, ali bi nakon izbora, rasterećene, ipak mogle staviti i tu opciju na dnevni red.

Ta bi vlada imala dovoljno ruku za koliko-toliko redoviti rad, ali ne bi bila jaka, a upitno je i bi li HDZ-ovci mirno primili savez s omrznutom im Vesnom Pusić. No u politici je sve moguće - nikad ne reci nikad.

- Prvo bi se trebalo sastati Predsjedništvo Sabora koje donosi sve potrebne odluke. Treba biti malo pametniji. Sad je razriješen taj dio s ministrom Marićem koji je ostao, Petrov je dao ostavku. Ima li ili nema pretpostavki za izbor novog predsjednika Sabora, to sad trebaju stranke i klubovi utvrditi. Ako nema pretpostavki - trebalo bi ovu sjednicu okončati - rekao je Šeks.

U pozadini ovih priča plete se još jedna, koja zvuči fantastično. Neki izvori tvrde da je Kolinda Grabar Kitarović spremna na povlačenje s mjesta predsjednice - ne uspije li Plenković sačuvati kormilo - i kandidirati se za predsjednicu HDZ-a, kako bi potom preuzela vladu. Kolinda navodno nije zadovoljna dekorativnom moći koju joj nudi predsjednička pozicija. Želi stvarno vladati zemljom. Uostalom, već je za prošle krize u tišini formirala svoju vladu, podijelila ministarstva, razgovarala s ministrima i zamolila ih da sve ostane u tišini.

Ima li Kolinda veće ambicije

To što se u međuvremenu pokazalo da ne raspolaže nikakvim političkim talentom - u najboljem slučaju ona spada u rang Davora Bernardića ili Tomislava Karamarka - njoj načelno ne mora smetati, ona to ni ne zna.

- Znate kakva je atmosfera oko nje - kaže naš izvor i odgovara:

- Pa oko nje od jutra do mraka plešu dvorjani koji je uvjeravaju da svijet nije vidio takve državnice od vremena Golde Meir...

Doista - iako je ova teorija fantastična, ne treba je odbaciti. Hrvatska je ušla u najturbulentnije razdoblje svoje novije povijesti. Svi stari klišeji, poput dvostranačja, izgubili su moć koju su imali punih četvrt stoljeća. Sve je zamislivo, ništa sigurno. Tako je i u svijetu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 350
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21