Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kolegica nije Ivana Orleanska i ne bavimo se njenim hirovima'

Nakon što je nastavnica Tamara Šoić ustvrdila da je pritišću iz Agencije za odgoj i obrazovanje, uspjeli smo dobiti komentar savjetnice Mirjane Kazije, koja nije štedjela kolegicu

Teško mi je govoriti o predmetu jer se radi o djeci, a on je uostalom još uvijek otvoren, počinje naš razgovor Mirjana Kazija, savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje, za koju nastavnica hrvatskog jezika iz Rijeke Tamara Šoić tvrdi da je pritišće.

ugovor SKANDAL U ŠKOLI Pritisnuli nastavnicu: 'Neću se ispričati, učenici su markirali!'

Šoić je, podsjećamo, objavila otvoreno pismo u kojem tvrdi kako ju savjetnica pritišće jer je učenicima prvog razreda Strukovne škole u Rijeci dijelila negativne ocjene i vikala na njih nakon što su markirali cijeli dan. Iako je profesorica nije prozvala imenom i prezimenom, savjetnica Kazija pristala je za 24sata komentirati cijeli slučaj.

- Žao mi je što to moram reći, ali kolegica nije Ivana Orleanska obrazovnog sustava da bismo se svi bavili njome zbog njezinih egoističnih hirova - oštra je Kazija.

Ističe da je Šoić iznijela vrlo jednostranu i subjektivnu stranu priče.

- Agencija na teren ne izlazi po svojoj volji ni prema osvetničkim pobudama, nego kad nas pozovu roditelji ili druge institucije. U ovom slučaju, došli smo po naređenju prosvjetne inspekcije - iznosi savjetnica svoju stranu priče.

Žao joj je, dodaje, što ju je Šoić blatila i prije nalaza.

- Vrlo je ružno i jednostrano proglašavati se žrtvom. Mi smo javne službe i skloni smo javnoj procjeni - kaže.

Šoić se, tvrdi savjetnica, na doista ružan način odnosila prema učenicima.

- Ne može se ocjenama svetiti za markiranje. Za to postoje druge propisane kazne. Njezino ponašanje nije bilo u afektu jer se dogodilo nekoliko dana nakon markiranja. Radi se, dakle, o smišljenom načinu ponašanja - smatra Kazija.

SKANDAL U BEČKOJ ŠKOLI Profesor pljunuo učenika nakon što je ovaj pustio 'srpsko kolo'

Profesorica je, dodaje, prekršila etički kodeks škole koji kaže da se prema učenicima, između ostalog, treba ponašati ljubazno.

- Učenici su se osjetili povrijeđenim, a radi se, mogu vam reći, o zaista ambicioznoj i dobroj djeci, koju je samo trebalo upozoriti. Oni su rekli da su svjesni da su pogriješili. Pa to su djeca od 15-ak godina - kaže savjetnica.

Iako znaju da su markirali, škola je prihvatila roditeljske ispričnice u čemu savjetnica ne vidi nikakav problem.

- Ne može škola u pitanje dovoditi ispričnice roditelja, isto kao što to ne može ni s liječničkim ispričnicama. Pa nije uloga škole da kaže roditeljima da su kreteni, već da ih educira kakve to posljedice nosi za djecu - mišljenje je savjetnice.

MINUS I PLUS Treba li rasprava o praznicima mjesec dana prije kraja škole?

Pitamo je kako bi trebalo postupiti prema učenicima koji markiraju.

- Ima više načina. Neki profesori su se zezali s njima pitanjem ‘hoćete opet na roštilj’. Potrebno je pričati s njima - savjetuje Kazija.

Svoj nalaz, kaže, trenutno dovršava, a kaže da se u njemu uopće ne radi o tome hoće li se Šoić ispričati učenicima ili ne.

- Preispitivanje vlastitih postupaka važno je u svakom poslu pa tako i u obrazovanju. Moramo poštovati percepciju učenika koji se osjećaju povrijeđenim i reći im da je sve bilo u najboljoj namjeri. A ne, kao kolegica, sve što nije u vidokrugu njenog mišljenja proglasiti osvetom - zaključila je Kazija.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (167)
  • "Učenici su se osjetili povrijeđenim, a radi se, mogu vam reći, o zaista ambicioznoj i dobroj djeci, koju je samo trebalo upozoriti. Oni su rekli da su svjesni da su pogriješili. Pa to su djeca od 15-ak godina - kaže savjetnica" .- Majko moja mila koja izjava. Čujete li vi ove riječi? Ambiciozna, i dobra djeca? Osjetili se povrijeđenima. Djecu trebalo upozoriti? Nakon ove tri rečenice koje je ova uhljebica izrekla, jasno je zašto propadamo kao društvo. Ma zlato moje savjetničko uhljebničko, trebala si ih još i po guzi potapšati... Potpuna podrška nastavnici i borite se protiv ovih pokvarenjaka koji direktno kvare djecu ovakvim izjavama!

    15. 5. 2019,   11:52
  • Markiranja uvijek bilo i bit ce. Pametni klinci to drze pod kintrolom. Roditelji ispali licemjerni supci s ispricnicama-dosta lose kao uzor. A mazenje paunovim perom po guzi nikad nije dalo bas neke pozitiva efekte. Ne znam bas sto je ta prof skrivila ali kako nase inspekcije po skolama rade-sjetite se kojekakvih afera- mislim da bi savjetnica trebala odraditi jednu sezonu na ciscenju apartmana recimo...

    15. 5. 2019,   11:51
  • Sve mi je jasno, i da klinci markiraju i da profesorica galami, svi smo to prosli bezbroj puta.. Ali da se klinci idu doma plakat starcima zbog toga mi nije jasno, nes ti problema od jedinice i malo galame.. Pa kakve to razmazene generacije odgajamo? Ode sve u k...

    15. 5. 2019,   11:59