Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kolekcionari iz Velike Gorice žive u 'Povratku u budućnost'

None Foto: Goran Jakuš/Pixsell 7

Novine s datumom 22. listopada, leteća daska za skate, flux capacitor, kapa koju nosi Marty McFly i sportski almanah samo su dio kolekcije obitelji Borković

Na poklon sam 2003. godine dobio zeca Rogera koji u drugom dijelu filma stoji u izlogu trgovine u kojoj glavni junak filma kupuje, rekao nam je Marijo Borković (36) iz Velike Gorice.

Kaže kako je tako započela njegova kolekcionarska ljubav prema predmetima iz slavnog filmskog serijala “Povratak u budućnost”. Mario se prisjeća kako je film prvi put pogledao 1987. godine, a ubrzo se zabavljao i na fliperu napravljenom prema filmu. Zahvaljujući videokasetama film je od tada pogledao stotinjak puta, a kad je u igraonici ugledao fliper, rekao si je kako tako nešto mora kad-tad imati. I njegovi dječački snovi su se ostvarili.

- Preko interneta sam se u zadnjih sedam, osam godina zbližio s jako puno ljudi koji skupljaju rekvizite iz filma. Na stranici na Facebooku okupljamo se mi fanovi i uvijek kupujemo, ali opet smo svi na neki način drugačiji. Ja sam kolekcionar koji skuplja igračke. Svake godine izađe nešto novo, npr, neki autići ili Lego. Ja sam baziran na to. Najbolja stvar u kolekciji mi je fliper koji je najskuplji, oko 2000 eura - ponosan je Marijo. Kaže kako je on treći kolekcionar u Europi, a među prvih deset u svijetu. Čitava kolekcija ga je stajala između 20.000 i 30.000 eura.

Smatra da bi bio i veći kolekcionar da živi u SAD-u, ali mu je veliki problem što prilikom kupnje preko interneta mora platiti često i skuplju pošiljku, a na sve to i carinu. Obitelj i prijatelji ga zafrkavaju što će mu sve to, ali Marijo kaže kako on, na neki način, ulaže u svoju budućnost.

- Neke igračke već sad više vrijede nego kad sam ih kupio, a njihova cijena će još rasti. Ovim ću se baviti još 30 godina, a sve će ostati mojoj kćerkici Lauri (1) - kroz smijeh kaže Marijo. Potporu u svemu pruža mu supruga Tajana (35), a supružnici za 21. listopada, dan kad je Marty McFly iz 1985. došao u 2015. godinu, spremaju tulum.

- Moramo to proslaviti. Ipak je to za nas fanove najveći dan - smije se Marijo.


Komentari (10)
  • jel imaju brojevi lota u tom almanahu?

    17. 10. 2015,   11:53
  • Jel ima možda neku dojavu...neki prijelaz

    18. 10. 2015,   02:25
  • ne znam gdje je došao do cifre od 20000 - 30000€ kad veliku većinu ovih stvari ima za kupiti preko ebay za po par dolara :/ svejedno svaka čast na trudu kolekcijonara

    17. 10. 2015,   12:30