Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kolinda državnički i pametno određuje kome će dati intervju'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Grlić Radman i Crnadak razgovarali su i o provedbi sporazuma lidera najvećih političkih stranaka u BiH, potpisanog 5. kolovoza, kojim je predviđena uspostava nove izvršne vlasti u toj zemlji u razdoblju od 30 dana

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine Goran Grlić Radman i Igor Crnadak suglasni su kako je potrebno što prije riješiti otvorena pitanja u odnosima između dvije zemlje i ujedno raditi na poboljšanju ukupnih odnosa u regiji, priopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta bosanskohercegovačke diplomacije u Sarajevu.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH stoji kako su se dvojica ministara sastala po prvi puta nakon što je Grlić Radman preuzeo dužnost šefa hrvatske diplomacije.

Sastanak je održan u nedjelju navečer u Brelima, a bio je posvećen međusobnoj suradnji, odnosima u regiji kao i potpori Hrvatske BiH u procesu europskih integracija.

Kako je navedeno u priopćenju, Crnadak je ovom prigodom posebice istaknuo važnost problema gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u općini Dvor u Hrvatskoj, te potrebu dovršetka izgradnje novog mosta preko Save kod Gradiške u ugovorenim rokovima, kao i nužnost pronalaska trajnog rješenja graničnog pitanja između dvije države. 

Grlić Radman i Crnadak razgovarali su i o provedbi sporazuma lidera najvećih političkih stranaka u BiH, potpisanog 5. kolovoza, kojim je predviđena uspostava nove izvršne vlasti u toj zemlji u razdoblju od 30 dana.

Dvojica ministara zajednički su konstatirali kako je potrebno raditi na stalnom poboljšanju odnosa između Hrvatske i BiH, jer je to u obostranom interesu kao i u interesu cijele regije.

I Srbi i Hrvati mogu biti ponosni na Teslu

Ministar je za N1 komentirao prosvjed i reakcije iz Srbije na, kako su rekli, 'hrvatsko prisvajanje Nikole Tesle'.

- Reakcije su pretjerane, Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj, srpsko podrijetlo je njegovo, govorio je da se ponosi hrvatskom domovinom i srbijanskim podrijetlom. I tu nema nikakvog problema. Možemo se ponositi, i Hrvati i Srbi, da smo imali takvog čovjeka. On je svjetski, univerzalni i pridonio je čovječanstvu, rekao je Grlić Radman.

Komentirao je i intervju koji je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala za Hrvatski tjednik, u kojemu je najavila svoju kandidaturu za drugi mandat.

- Zadnji moj veleposlanički mandat je bio Njemačkoj, gdje se poštuje sloboda medija, tamo se ne bave mediji time gdje je tko dao intervju. Kad govorimo o predsjednici, ja bih istaknuo njen put, koji je krenuo početkom devedesetih. U Ottawi je lijepo govorila engleski, meni su je pohvalili austrijski kolege, sve to nije slučajno. Ona državnički i pametno i mudro i strateški određuje kada će i gdje i kome dati intervju - rekao je. (pm)

Komentari (45)
  • A ovoga bi trebalo pitati kako bi izgledalo da jedna A.Markle ode medijima pod pokroviteljstvom AfD-a i obznani svoju kampanju i plus pocme pricati o A.H . i fasistickom pozdravu onako kako je Kolinda o Pavelicu i ZDS pricala. Izbacili bi je iz CDU naglavacke.

    12. 8. 2019,   13:39
  • Tesla je stanovnik svijeta,da je ostao u balkanskoj vukojbini proglasili bi ga luđakom.

    12. 8. 2019,   15:21
  • Državnica?Prije politički liliputanac koja misli da će šarenom oblekom sakriti potkapacitiranost i skrenuti pažnju na sebe.Jedini državnik sa ovih prostora je bio Tito,nitko se još nije izdigao iz njegove sjene,najmanje ovaj klaun sa umjetnim trepavicama i perikom.

    12. 8. 2019,   15:17