Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kolinda Grabar Kitarović se neće moći oprati od ovog blata'

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dalija Orešković smatra da je za najnoviji aferu s Pantovčaka odgovorna isključivo aktualna predsjednica i da javnost ima pravo znati što je Radeljić radio protekle četiri godine

Kolinda Grabar Kitarović degradirala je dužnost i dignitet funkcije predsjednice Republike Hrvatske te nam zorno oslikava na koji način njezino djelovanje i njezini propusti degradiraju ostale institucije i tijela državne vlasti, ocijenila je Dalija Orešković, zagrebačka odvjetnica i bivša povjerenica za odlučivanje o sukobu interesa, komentirajući za Index aferu Radeljić.

Dalija Orešković smatra da je za najnoviji aferu s Pantovčaka odgovorna isključivo aktualna predsjednica i da javnost ima pravo znati što je Radeljić radio protekle četiri godine u Uredu predsjednice.  

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: 'Nije bilo pritiska, slučaj Mate Radeljića za mene je završen'

- U situaciji u kojoj se njezina desna ruka u protekle četiri godine na sva zvona u javnosti opisuje kao čovjek kojem se ne može vjerovati, jer je sklon korištenju lažima i manipulacijama, do te mjere da je spreman blatom okaljati i SOA-u, zapravo je oblaćena sama Kolinda Grabar Kitarović, i ona se od tog blata neće moći oprati. Njezino je pravo da jednim potpisom, kako to ovih dana tumači, postavlja i smjenjuje svoje savjetnike, ali naše je pravo, kao građana i javnosti znati, što je takva osoba radila na Pantovčaku protekle četiri godine - istaknula je.

- Za Matu Radeljića, ako je uistinu riječ o toliko prljavom i za stabilnost sustava opasnom čovjeku, neovisno o ovoj smjeni, i nadalje je odgovorna isključivo predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović jer ga je na Pantovčak upravo ona dovela.

PREDSJEDNICA O BIVŠEM SAVJETNIKU: 'Radeljićeve tvrdnje neistinite su, zlonamjerne, ali i apsurdne'

S obzirom na prethodnu idiličnost i bliskost odnosa, kao i očitu upućenost i uključenost Mate Radeljića, između ostalog i u sve ranije afere i političke skandale Kolinde Grabar Kitarović, zaključujem kako su ovim posljednjim javnim komuniciranjem i iznošenjem političkog prljavog veša, iskopali novo dno na kojem trenutno funkcioniraju najviše razine i tijela državne vlasti - zaključuje Orešković. 

I dok predsjednica izjavljuje da je slučaj Radeljić. što se nje tiče, završen, Orešković ističe da to baš i nije tako. 

- Prije svega bi trebalo utvrditi govori li Mate Radeljić istinu o sadržaju 'razgovora' sa šefom kabineta ravnatelja SOA-e, Davorom Franićem. Ako govori istinu, predsjednicu države, ali i ravnatelja SOA-e i ostale odgovorne osobe, trebalo bi pozvati na podnošenje ostavke i pokrenuti odgovarajuće postupke. Ujedno bi trebalo pokrenuti i kazneni postupak, kako protiv osobe koja je prijetnju izgovorila, tako i protiv svih njezinih nalogodavaca - naglašava Orešković.

'Tek jedna u nizu afera'

- Ne postoji ni dovoljna osviještenost društva da ovo nije tek još jedna u nizu afera, već krajnje očajan primjer da su nam ključna mjesta u državi zaposjeli ljudi kojima nikada, ni na kakvoj javnoj dužnosti nije bilo mjesto, jer je nisu dostojni obavljati - dodala je. 

- Bez jasnog utvrđivanja činjenica, do najmanjeg detalja, što je u ovom slučaju istina, teško je govoriti o pokretanju formalnih procedura. Na temelju postupanja nadležnih tijela u prethodnim spornim situacijama, poput primjerice proslave rođendana u organizaciji Zdravka Mamića i smjene bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića te nikad rasvijetljenog putovanja u SAD početkom 2017., može se očekivati da će sustav nastojati da se i ovaj slučaj što prije zataška - ističe Dalija Orešković. 

'ON SE SOA-I SAD OSVEĆUJE' Nacional: Mate Radeljić htio postati potpredsjednik Vlade

Kako je naglasila, ne treba sumnjati da će brojna tijela i odgovorni pojedinci dati doprinos u zataškavanju. 

- Relativiziranje ove sramote već je počelo, kako kroz izjave predsjednika vlade i predsjednika sabora, tako i od dijela političkih komentatora čija javna riječ ima veliku težinu. Ako Mate Radeljić govori istinu, tada je ozbiljnom prijetnjom ugrožen njegov život, što bi odgovorna država trebala istražiti i zaštiti ga - nastavlja. 

Karlovac: Izjave za medije nakon sjednice Vlade RAZRJEŠENJE SAVJETNIKA Plenković o slučaju Radeljić: SOA odgovorno radi svoj posao

- A ako je Mate Radeljić lažov i manipulator kakvim ga sada javno opisuju, tada on za svoje optužbe mora kazneno odgovarati, jer se s obzirom na funkciju s koje dolazi, njegove riječi mogu smatrati potkopavanjem poretka i potkopavanjem legitimno izabrane vlasti kao i povjerenja građana u način djelovanja nadležnih državnih tijela -  uvjerena je Orešković.

- Ne treba očekivati da će njegovim odlaskom i imenovanjem nove savjetnice predsjednica države pronaći neki drugačiji i bolji sadržaj ili jedno jedino novo zrno vjerodostojnosti i integriteta jer ih ona i nema - zaključuje na kraju Orešković.

 

Komentari (246)
  • Jutros sam se bojao otvoriti konzervu srdela...

    24. 12. 2018,   15:22
  • Haha vidi kradezeovih parizerasa al se uzjogunili.Dalija je za vasu "kraljicu" doktor nauka.Gdje vam je vaso brkic??Oso za mamicem

    24. 12. 2018,   18:12
  • Bravo Mrs Orešković, jedno ili drugo, netko mora odgovarati!!!

    24. 12. 2018,   15:33