Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kolinda je čestitala Dan žena i poručila: Nasilje je nedopustivo

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Službeni podaci o zastupljenosti žena upućuju na zaključak o ukorijenjenosti podjele tradicionalnih rodnih uloga u društvu. Upravljanje je još izrazito u rukama muškaraca, poručila je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslala je čestitku povodom Međunarodnog dana žena u kojoj je poručila da danas možda više nije potrebno dokazivati da žene smiju i mogu činiti sve što čine muškarci, ali je potrebno dokazivati da je način na koji to čine jednako vrijedan. Upozorila je kako službeni podaci o zastupljenosti žena upućuju na zaključak o ukorijenjenosti podjele tradicionalnih rodnih uloga u društvu i da je upravljanje u rukama muškaraca. Kaže i kako želi naglasiti da je  nasilje nedopustivo, a nasilje nad ženama je nešto što ni jedno društvo koje drži do sebe ne smije tolerirati.

Čestitku prenosimo u cijelosti

U povodu Međunarodnog dana žena čestitam ovaj dan svim ženama koje svojim vrijednim i predanim radom te osobnim djelovanjem svakodnevno oplemenjuju naše društvo.

Ravnopravnost ne znači nijekanje prirodnih razlika, nego njihovo poštivanje i jednako vrednovanje u sinergiji zajedničkih napora žena i muškaraca za društvenu ravnopravnost i poštivanje dostojanstva svake osobe. Stoga jedino mjerilo društvenoga napredovanja i žena i muškaraca trebaju biti isključivo stručnost i rezultati.

Danas možda nije potrebno dokazivati da žene smiju i mogu činiti sve što čine muškarci, ali je potrebno dokazivati da je način na koji to čine jednako vrijedan, jednako važan i jednako potreban želimo li zaista dosegnuti vrijednosti koje proklamiramo europskima, odnosno šire, civilizacijskim dosezima demokratskih društava.

Službeni podaci o zastupljenosti žena na važnim pozicijama u hrvatskom društvu upućuju na zaključak o ukorijenjenosti podjele tradicionalnih rodnih uloga u društvu. Upravljanje je još izrazito u rukama muškaraca.

Želim i ovom prigodom naglasiti da je nasilje nedopustivo, a nasilje nad ženama je nešto što ni jedno društvo koje drži do sebe ne smije tolerirati.

Želimo li graditi zdravu i naprednu zajednicu, tada je veća uloga i utjecaj žena u politici, gospodarstvu i drugim djelovanjima nužan kako bi sve odlike „genija žene“, kako se izrazio Sveti Ivan Pavao II., u punoj mjeri došle do izražaja, na dobrobit svih. To je posebno važno u područjima gdje vrline i odlike ženskog razumijevanja i doživljaja života i društva mogu doći do izražaja.

Zato drage moje žene, zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte! Vaša odlučnost je jača od svih prepreka!

Komentari (57)
  • Jedna prebijena zena je kumila i molila da joj pomognes a ti nista. Otisla si s njenim muzem festati i u duetu pjevati.

    8. 3. 2019,   09:28
  • Licemjerka, bez premca. Što je učinila za županovu suprugu Maru? Sram vas bilo KGK.

    8. 3. 2019,   09:46
  • kakva ljepotica??? Umjetna tvorevina izvana i iznutra.

    8. 3. 2019,   09:46