Obavijesti

News

Komentari 57

Kolinda je čestitala Dan žena i poručila: Nasilje je nedopustivo

Kolinda je čestitala Dan žena i poručila: Nasilje je nedopustivo
1

Službeni podaci o zastupljenosti žena upućuju na zaključak o ukorijenjenosti podjele tradicionalnih rodnih uloga u društvu. Upravljanje je još izrazito u rukama muškaraca, poručila je predsjednica

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslala je čestitku povodom Međunarodnog dana žena u kojoj je poručila da danas možda više nije potrebno dokazivati da žene smiju i mogu činiti sve što čine muškarci, ali je potrebno dokazivati da je način na koji to čine jednako vrijedan. Upozorila je kako službeni podaci o zastupljenosti žena upućuju na zaključak o ukorijenjenosti podjele tradicionalnih rodnih uloga u društvu i da je upravljanje u rukama muškaraca. Kaže i kako želi naglasiti da je  nasilje nedopustivo, a nasilje nad ženama je nešto što ni jedno društvo koje drži do sebe ne smije tolerirati.

Čestitku prenosimo u cijelosti

U povodu Međunarodnog dana žena čestitam ovaj dan svim ženama koje svojim vrijednim i predanim radom te osobnim djelovanjem svakodnevno oplemenjuju naše društvo.

Ravnopravnost ne znači nijekanje prirodnih razlika, nego njihovo poštivanje i jednako vrednovanje u sinergiji zajedničkih napora žena i muškaraca za društvenu ravnopravnost i poštivanje dostojanstva svake osobe. Stoga jedino mjerilo društvenoga napredovanja i žena i muškaraca trebaju biti isključivo stručnost i rezultati.

Danas možda nije potrebno dokazivati da žene smiju i mogu činiti sve što čine muškarci, ali je potrebno dokazivati da je način na koji to čine jednako vrijedan, jednako važan i jednako potreban želimo li zaista dosegnuti vrijednosti koje proklamiramo europskima, odnosno šire, civilizacijskim dosezima demokratskih društava.

Službeni podaci o zastupljenosti žena na važnim pozicijama u hrvatskom društvu upućuju na zaključak o ukorijenjenosti podjele tradicionalnih rodnih uloga u društvu. Upravljanje je još izrazito u rukama muškaraca.

Želim i ovom prigodom naglasiti da je nasilje nedopustivo, a nasilje nad ženama je nešto što ni jedno društvo koje drži do sebe ne smije tolerirati.

Želimo li graditi zdravu i naprednu zajednicu, tada je veća uloga i utjecaj žena u politici, gospodarstvu i drugim djelovanjima nužan kako bi sve odlike „genija žene“, kako se izrazio Sveti Ivan Pavao II., u punoj mjeri došle do izražaja, na dobrobit svih. To je posebno važno u područjima gdje vrline i odlike ženskog razumijevanja i doživljaja života i društva mogu doći do izražaja.

Zato drage moje žene, zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte! Vaša odlučnost je jača od svih prepreka!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori