Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kolinda, Milanović i Orešković imaju najviše potpore građana

None Foto: RTL 5

Aktualna predsjednica, nakon četiri mjeseca kontinuiranog pada, počela je rasti. Da se predsjednički izbori održavaju sada, Kolindu Grabar Kitarović zaokružilo bi najviše ispitanika

Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara, kao i o tome čije kandidate građani žele poslati u Europski parlament, RTL u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak.

Aktualna predsjednica, nakon četiri mjeseca kontinuiranog pada, počela je rasti. Da se predsjednički izbori održavaju sada, Kolindu Grabar Kitarović zaokružilo bi najviše ispitanika - 34, 5 posto (32,6 posto u ožujku). Dvostruko manje, 16,4 posto ispitanika, bira bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića koji bilježi pad potpore (19,7 posto u ožujku). Isto se događa i bivšoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Dalija Orešković je na 10,7 posto potpore (12,5 posto u ožujku). A možemo vidjeti da ni zbrojeni glasovi Orešković i Milanovića ne bi ugrozili prvu poziciju aktualne predsjednice.

Foto: RTL

U igru se vratio Josipović

Povratnika u SDP i bivšega predsjednika Ivu Josipovića ponovno za predsjednika želi nešto više ispitanika nego prošlog mjeseca, njih 8,1 posto (7,2 posto u ožujku). Čelniku Živog zida, Ivanu Viliboru Sinčiću, također raste potpora. Unatoč padu rejtinga stranke sada je na 5,7 posto (4,9 posto u ožujku). Zagrebački gradonačelnik koji je već jednom izgubio u bitci za Pantovčak, sada za to nema ozbiljne šanse. Milana Bandića u travnju bira 4,4 posto ispitanika (4,2 posto u ožujku).

Foto: RTL

Sličnu potporu ima i čelnik MOST-a Božo Petrov kojeg bira 4,2 posto (4,4 posto u ožujku). Tomislava Karamarka u odnosu na prošli mjesec bira upola manje ispitanika (3,6 posto u odnosu na 6,7 posto u ožujku), a bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je izrazio ambicije za treću sreću, podupire 3,3 posto ispitanika, iako ustavni stručnjaci tumače da to nije realna opcija.

Potpuno nova slika u drugom krugu

Drugi krug uvijek je nova bitka, pa iako je Milanović u prvom krugu drugi izbor, veće šanse protiv Grabar Kitarović ima Dalija Orešković.

Da se sučele Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, pobjedu bi odnijela sadašnja predsjednica. Nju bira 55,4 posto ispitanika (u odnosu na 52,9 posto iz ožujka), dok je za Milanovića njih 38,6 posto (u ožujku 40,8 posto). Neodlučnih je 6,0 posto tako da oni ne bi promijenili pobjednika. I ovdje je vidljiv rast potpore predsjednici uz istodobni pad Milanovića.

Foto: RTL

A ono što se iščitavalo i prošlih mjeseci i dalje se događa. Desetak posto SDP-ovaca radije bi odabralo predsjednicu nego svojega bivšeg stranačkog šefa.

'Lijevi' radije biraju Orešković

U slučaju da se u drugom krugu nađu dvije političarke - pobjednica je ista, ali s Milanovićem Grabar Kitarović ima komotniju poziciju. Ovdje vidimo da ju bira 51,8 posto, dok bi Daliju Orešković zaokružilo njih 41,6 posto. Neodlučnih je 6,6 posto, pa iako ne bi promijenili pobjednika, ovakva bi utrka bila napetija.

Gledano po biračkom tijelu, lijeve stranke i opcije očekivano češće biraju Orešković, ali čak četvrtina SDP-ovaca bi odabrala Grabar -Kitarović. Čini se da desnica manje zamjera predsjednici približavanje centru, ali pitanje je kako će, kada i ako prihvati Plenkovićevu ponudu o potpori HDZ-a, izgledati kampanja i pridobivanje cijelog političkog spekta, zamka u koju uvijek upadaju pretendenti na Pantovčak.

Komentari (83)
  • Samo mi nije jasno zasto uporno stavljate ljude u te ankete koji uopce nisu trenutacno u politici??? Sto vi ljudima ispirete mozak pa to je strasno!!!

    8. 4. 2019,   19:54
  • Kanditadi su ono malo jaci daj nekog ozbiljnog recimo Vucu ili sl. Kad je bal nek je maskenbal za ove klaune nema glasa

    8. 4. 2019,   19:55
  • jopet milanović u anketi a čovik se nii izjasnia jel oće ić u utrku za precjednika...ako reče da ide,ondak morete činit ankete...

    8. 4. 2019,   19:48