Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kolinda je 'preselila' u Zadar: 'Vjerujem u povratak na otoke'

None Foto: Dino Stanin/PIXSELL 12

Naši otoci zaslužuju mnogo više nego što im danas dajemo i zato će to biti jedna od glavnih tema moga boravka u Zadru, poručila je Kolinda Grabar Kitarović

Podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade Zadarske županije, u utorak ujutro u Zadru je otvoren privremeni Ured predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je poručila kako će svoj boravak u Zadru iskoristiti kako bi u suradnji s Vladom potaknula nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dobrodošlicu predsjednici poželjeli su zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i zadarski župan Stipe Zrilić, a predsjedničku zastavu na njezinom privremenom uredu podigao je gimnazijalac Marko Miočić, državni prvak iz hrvatskog jezika.

Predsjednica Grabar Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je došla u županiju koja je jedna od triju hrvatskih županija u kojoj raste broj stanovnika od 2001. do 2011. godine, ali i upozorila na depopulaciju na otocima.

"Dok se Zadar razvija kao jedno od glavnih gospodarskih i kulturnih središta u Hrvatskoj, otoci su pusti. U ovo doba godine pripremaju se užurbano za početak nove turističke sezone, iščekuju turiste i 'bodule' koji se barem nakratko vraćaju na otoke. Naši otoci zaslužuju mnogo više nego što im danas dajemo i zato će to biti jedna od glavnih tema moga boravka u Zadru", poručila je.

Boravkom u Zadarskoj županiji, rekla je, želi se upoznati kako otoci i otočani žive izvan turističke sezone, kako žive školarci, ribari, težaci, umirovljenici.

"Drago mi je što će mi se za boravka u Zadru pridružiti i predstavnici Vlade. Držim da je to iznimno dobar znak, jer oni mogu izravno odgovoriti na mnoga pitanja, a vjerujem da ćemo time pokazati i zajedničku brigu o projektima i idejama, da ćemo potaknuti nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka", istaknula je predsjednica.

Upozorila je kako je povratak stanovništva na otoke danas više iznimka, nego pozitivan trend, te da upravo stoga država mora učiniti više kako bi potaknula razvitak i obnovu otoka.

"Za to postoje mnoge pretpostavke. Od turizma, koji je za mene nadgradnja našega gospodarstva, do ulaganja u promet kako bi se otoci što je moguće bolje povezali s kopnom i međusobno. Trebamo ulagati u otočnu infrastrukturu, a posebno u digitalizaciju, u dovođenje širokopojasnog interneta. Vjerujem u povratak na otoke jer oni imaju sjajnu budućnost, ali moramo napokon staviti u pogon strateške dokumente i zakonske okvire. Jer predugo se čekalo, predugo odgađalo, možda nije bilo dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se pokrene sinergija između državnog i privatnog ulaganja. A ona je danas doista neophodna", zaključila je Kolinda Grabar Kitarović.

Prvoga dana boravka u Zadru predsjednica će se sastati s predstavnicima Otočnog sabora, razgovarati s lokalnim gospodarstvenicima, primiti dvadesetak građana, a u poslijepodnevnim satima posjetila je Zrakoplovnu bazu u Zemuniku.

Treba zadržati borbeno zrakoplovstvo - to je i pitanje suvereniteta

Kolinda Grabar Kitarović posjetila je poslijepodne 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku, gdje je izjavila da Hrvatska treba zadržati borbeno zrakoplovstvo jer ima tradiciju tog zrakoplovstva, a - istaknula je - to je i pitanje suvereniteta.

Na sastanku s ministrom obrane Josipom Buljevićem, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnikom Mirkom Šundovim i ravnateljem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadnim generalom Ivicom Kinderom hrvatska predsjednica razgovarala je o pripremi protupožarne sezone i spremnosti našeg borbenog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

- Zadovoljna sam onim što sam čula, ali puno toga ovisi i o odgovornosti građana i o vremenskim uvjetima. Uvjerila sam se da je hrvatsko nebo pod kontrolom i da je sigurno - izjavila je predsjednica Grabar Kitarović prije obilaska zrakoplova i helikoptera 93. zrakoplovne baze.

 Na novinarsko pitanje hoće li biti kupljeni lovački avioni, odgovorila je kako je to "strateška odluka koju moramo donijeti svi zajedno".

- Moj stav je poznat odavno, mislim da trebamo zadržati borbeno zrakoplovstvo. Hrvatsko nebo je sigurno, ali činjenica je da postoji tradicija borbenog zrakoplovstva, da je to pitanje i suvereniteta. Potencijalni gubitak jedne generacije pilota ako bismo se odrekli borbenog zrakoplovstva ne bi bio dobar, a kao što znamo, ugroze u svijetu se tako brzo mijenjaju da treba voditi računa o tome da su hrvatske Oružane snage sigurne, spremne, dobro obučene i ekipirane bez obzira na to što smo članica NATO-a - rekla je hrvatska predsjednica.

Istaknula je da tu odluku treba donijeti odgovorno i razmisliti o svim našim mogućnostima i potrebama - proračunskim i svim drugima.

- Držim kako je vrijeme da napokon počnemo raditi na novoj strategiji nacionalne sigurnosti koju nemamo već godinama. U međuvremenu smo ušli u EU i NATO, dakle - to nije pitanje odluke jedne osobe, nego strateške odluke cijelog državnog vodstva uz kvalitetnu javnu raspravu - poručila je predsjednica.
 
Na pitanje novinara je li na sastanku bilo riječi o remontu MIG-ova u Ukrajini te ima li kakvih saznanja kako teče istraga, odgovorila je kako "na ovome mjestu nema potrebe razgovarati o istrazi", da su razgovarali isključivo o tehničkim aspektima i drugim oblicima spremnosti Oružanih snaga.

- Kad je riječ o samoj istrazi, to treba pitati nadležne jer ja čekam rezultate istrage - dodala je Grabar Kitarović.

Ministar obrane Josip Buljević kratko je rekao da je istraga "u rukama Državnog odvjetništva, a vojna policija i vojno-obavještajna agencija surađuju s njima i dobro su obavile svoj posao".

 
Na pitanje hoće li biti progona članova bivše Vlade, ministar Buljević je odgovorio: "Teško mi je o tome govoriti, ali onaj tko bude kriv, bit će progonjen."
  
Predsjednica Grabar Kitarović u srijedu će boraviti na Dugom otoku, gdje će se u Salima sastati s načelnikom Zoranom Morovićem i općinskim vijećnicima, posjetiti tvornicu ribljih konzervi "Mardešić", Osnovnu školu Petra Lorinija, Park prirode Telašćicu, maslinike obitelji Morović u Žmanu i Područnu školu i Božavi.

Komentari (341)
  • Da nije bilo Tite sad bi išla u službeni posjet Zari,a ne u Zadar...Granićni prijelaz i tako to..Tito je vratio Zadar matici zemlji Hrvatskoj....

    5. 4. 2016,   08:10
  • Moja je malenkost jučer, u zračnoj luci Liszt Ferenc (Ferihegy) – u Budimpešti srela, mlađe ljude, 4 inžinjera, 2 liječnika, 2 strojobravara sa djevojkama i suprugama ( 2 od njih su medicinske sestre, jedna je farmaceutkinja), jer se i oni sele. Tamo su su čekali avion za Helsinki, u Finskoj u kojoj su dobili poslove, i iz koje se ne namjeravaju vratiti. Trebam li napomenuti da je zemlja u koju se ne namjeravaju vratit (osim možda na godišnji) Hrvatska i da se radi o mladim Hrvatima???

    5. 4. 2016,   07:46
  • A šta se plavojka malo ne odseli tamo di su joj birači u Bosnu da se mi malo odmorimo od nje....ima velike ambicije a mogućnisti su joj male i to nikako da uskladi ...

    5. 4. 2016,   07:58