Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kolinda pisala Tajaniju: 'Vaša nas je izjava duboko šokirala'

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vaša izjava zanemaruje cjelinu povijesne istine i vrijeđa sve hrvatske državljane, osobito one koji još nose bolna sjećanja na stradanja članova obitelji tijekom fašističke okupacije dijelova Hrvatske, piše predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je pisala predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju koji je govorio o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Pismo donosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine Tajani,
 
Kao Predsjednica Republike Hrvatske duboko sam zgrožena i razočarana Vašom izjavom na svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzu o tzv. „talijanskoj Istri“ i „talijanskoj Dalmaciji“, koja je duboko šokirala i cijelu hrvatsku javnost. Iz njih nažalost ne mogu ne iščitati neprihvatljivo zagovaranje povijesnog revizionizma i iredentizma, koje odlučno odbacujem.

European Union leaders summit in Brussels SLOVENIJA Pozivaju na ostavku Tajanija, ne vjeruju da je isprika iskrena
 
Vaše riječi i osobno su me pogodile jer potječem iz kraja koji je tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća, a zatim i u Drugom svjetskom ratu, bio pogođen talijanskom fašističkom okupacijom i gdje su još na svakom koraku vidljivi tragovi fašističkih zločina.
PUPOVAC I KOSOR: 'Potrebna je jača diplomatska reakcija na Tajanijevu izjavu'
 
Neprijeporno, svaki totalitarizam valja osuditi i svakoj žrtvi se treba pokloniti, kako žrtvama fašističkih ili nacističkih zločina, tako i žrtvama komunističkih zločina. Žalim zbog sudbine svih koji su tijekom ili nakon Drugoga svjetskog rata stradali ili su zbog protivljenja komunističkom režimu morali napustiti Hrvatsku. Pritom mislim i na brojne Hrvate, kao i na pripadnike drugih nacija, među kojima su i Talijani. No Vaša izjava zanemaruje cjelinu povijesne istine i vrijeđa sve hrvatske državljane, osobito one koji još nose bolna sjećanja na stradanja članova svojih obitelji tijekom fašističke okupacije dijelova Hrvatske. Vaša izjava unijela je nemir među sve naše državljane, pa tako i među pripadnike talijanske nacionalne manjine, koja je, želim to istaknuti, konstruktivan dionik društvenoga života, uživajući sva manjinska prava, zajamčena Ustavom Republike Hrvatske.
Zagreb: Hrvoje Zekanović s Ružom TomaÅ¡ić traži blokadu pregovora sa Srbijom o ulasku u EU 'TREBA GA POZVATI NA ODGOVORNOST' Zekanović: Tajanijeva gnjusna izjava treba biti njegov kraj
 
S Talijanskom Republikom želimo graditi odnose prijateljstva, partnerstva, međusobnog povjerenja i potpore, kako bilateralno, tako u zajedničkom europskom domu.
 
S obzirom na sve navedeno, očekujem, kao i cijela Hrvatska, Vašu nedvosmislenu ispriku, kako bismo prevladali ovo, spomenutom izjavom stvoreno, negativno ozračje i nastavili graditi konstruktivne bilateralne i europske odnose".
Komentari (44)
  • Koje gluposti i koji kriteri predsjednica ima kome pisati ,a ministrica veli da nema kome pisti ??????Vlado dajte komplet ostavke.Niste sposobni za vođenje države hrvatske.

    12. 2. 2019,   19:43
  • Hoćeš sada vratiti Broza? Jadan Viktor okreće se u grobu ko ringišpil.

    12. 2. 2019,   20:19
  • 24 sata molim vas uvedite kategoriju "nepopularni" u pregled komentara

    12. 2. 2019,   19:44