Obavijesti

News

Komentari 131

Kolinda pjevala, HNS nije niti došao, premijer na misi šaptao

Kolinda pjevala, HNS nije niti došao, premijer na misi šaptao
5

Prije ceremonije, državni vrh bio je i na misi zahvalnici za Domovinu u Crkvi sv. Marka, gdje su se Plenković i ministar obrane Damir Krstičević, sjedeći jedan kraj drugoga, stalno nešto došaptavali

VIDEO

Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim našim sugrađanima u Domovini i iseljenim Hrvatima čestitam Dan neovisnosti, dan kada se prisjećamo ključne odluke Hrvatskog sabora samo dan nakon raketiranja Banskih dvora, poručio je u utorak premijer Andrej Plenković nakon svečanosti na Markovu trgu povodom Dana neovisnosti.

Pokretanje videa...

00:40

Tom prigodom malobrojnim građanima koji su stigli na Gornji grad, a kojima je MORH podijelio zastavice, kao i čitavom državnom vrhu, zapjevali su Đani Stipaničev i Dražen Žanko u pratnji Orkestra Oružanih snaga RH, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je dozvolu za smjenu straže Počasno-zaštitne bojne. Dakako, i ona je zapjevala dok je protokolarno stajala uz Banske dvore. 

Prije ceremonije, državni vrh bio je i na misi zahvalnici za Domovinu u Crkvi sv. Marka, gdje su se Plenković i ministar obrane Damir Krstičević, sjedeći jedan kraj drugoga, stalno nešto došaptavali i iskoristili priliku za ozbiljne razgovore. Nekoliko riječi tijekom propovijedi razmijenio je i s predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem, i vrlo kratko s predsjednicom, koja je ipak više uživala pjevajući crkvene pjesme od 'ćakulanja.' Bili su tu uz dužnosnike i HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier, HDZ-ov doajen Vladimir Šeks, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

A na obilježavanju Dana neovisnosti nisu bili HNS-ovi ministri graditeljstva Predrag Štromar, te obrazovanja Blaženka Divjak.

- Morate pitati njih zašto nisu sudjelovali na svečanosti, mi smo sve pozvali - rekli su nam iz Vlade.

Iz glasnogovorništva ministrice Divjak poručili su nam kako je ministrica bolesna, za Štromara ne znaju, ali i kako HNS-ovi ministri inače i ne sudjeluju baš na takvim događajima.

- Treba se u ovim trenucima prisjetiti i prvog predsjednika Franje Tuđmana, čitavog vodstva i hrvatskih branitelja koji su požrtvovnošću Hrvatskoj dali slobodu - istaknuo je Plenković dodavši kako je Hrvatska ispunila sve svoje strateške zadaće te je danas uvažena članica međunarodne zajednice NATO-a i EU.

- Na nama je da Hrvatsku koju imamo uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da gospodarski budemo prosperitetnija, da socijalno budemo osjetljiva, uključiva, da razvojno rješavamo sva pitanja i da omogućimo svim našim građanima kvalitetniji život - poručio je.

'Sve ću vam reći u četvrtak'

Na pitanje je li ovo posljednje obilježavanje Dana neovisnosti 8. listopada te hoće li 18. studenog biti državni praznik, Plenković nije želio otkriti poručivši kako će se sve saznati u četvrtak.

- Riječ je o jednom cjelovitom rješenju koje će biti primjerenije i preciznije valorizirati sve bitne povijesne trenutke. Iznad svega , mogućnost našim mladima da respektiraju te povijesne datume. Jedan od motiva ove modifikacije je da ti datumi postanu prepoznatljivi - istaknuo je.

Ministar obrane te potpredsjednik Vlade Damir Krstičević prisjetio se današnjeg dana prije 28 godina.

- U tom trenutku bio sam u okolici Zadra, nije bilo lako za branitelje. Branili smo svoju zemlju i kad smo to čuli jako smo bili sretni. Znali smo da radimo nešto dobro za svoj narod i zemlju i kasnije smo, hvala Bogu, pobijedili. I danas uživamo mir, slobodu, a odgovornost svih nas je jačati Hrvatsku po svim pitanjima, a ova Vlada to i čini - rekao je.

Svi su potom prešli u Sabor, koji je danas otvoren za sve, a gdje su se podružili s građanima. 

- U ovom trenutku moramo se prisjetiti svih branitelja i svih koji su na bilo koji način pridonijeli stvaranju neovisne Republike Hrvatske, a posebno se prisjećamo obitelji poginulih, nestalih, preminulih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata - poručila je. 

Na pitanje o promjeni datuma blagdana, istaknula je kako njezin stav da bi 30. svibnja trebao biti Dan državnosti, a da je 8. listopada malo zbunjujuć.

- Iz iskustva u diplomaciji, to je prilično zbunjivalo i druge države. Mislim da je dobro da jednom za svagda odredimo 30. svibnja kao državni blagdan, a da se ovo slavi kao spomendan - istaknula je.

Smatra i da bi se 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, trebao proglasiti državnim blagdanom.

- Za mene bi to definitivno trebao biti državni blagdan, da dopustimo da toga dana u Vukovar dođu svi oni koji žele doći, koji se žele pokloniti žrtvama Vukovara, i da se u Vukovaru prisjetimo svih žrtava za Hrvatsku - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je