Obavijesti

News

Komentari 310

Kolinda se obrušila na Haag: "Nije ispunio temeljnu svrhu!"

Kolinda se obrušila na Haag: "Nije ispunio temeljnu svrhu!"
4

Haag je očito upao u zamku pogrešnog tumačenja svoje zadaće, ispao je politički arbitar koji je pokušavao uspostaviti umjetnu ravnotežu krivnje, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

VIDEO

Na samom početku obraćanja želim izraziti sućut obitelji generala Slobodana Praljka koji je radije dao život nego živio kao osuđenik za djela za koja je čvrsto vjerovao da ih nije počinio. Haagu je ostavio uteg dvojbe u ostvarenju njegove zadaće. Želim naglasiti kako se jučer u Haagu nije izricala presuda Hrvatskoj, niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak BiH kao države, braneći svoju opstojnost i opstojnost BiH kao države. Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se obratila javnosti povodom presude Haškog suda i samoubojstva Slobodana Praljka u sudnici. 

POGLEDAJTE NAJNOVIJI VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:58

POGLEDAJTE VIDEO:

Predsjednica se obraća javnosti nakon šoka iz Haaga Više na http://bit.ly/2ByZBwD Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Thursday, 30 November 2017

- Mi Hrvati moramo imati snage priznati da su neki počinili zločine i oni za njih trebaju odgovarati. Na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH. Svi se moraju izdići iznad toga. Za dobro oba naroda, pozivam bošnjačke čelnike da učine sve kako se ova presuda ne bi zloupotrebljavala, da označi završetak jednog i početak drugog razdoblja - kazala je predsjednica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

'Haag je upao u zamku pogrešnog tumačenja svoje zadaće'

Dodala je kako će uskoro posjetiti BiH.

- Haški sud osnovan je sa svrhom primjene postojećeg humanitarnog i kaznenog prava, no on nije bio ovlašten za donošenje nove doktrine. Haag je očito upao u zamku pogrešnog tumačenja svoje zadaće, ispao je politički arbitar koji je pokušavao uspostaviti umjetnu ravnotežu krivnje - kazala je.

- Haški sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu. Nalogodavci nisu procesuirani, te zločini nisu povezani sa ideolozima i vrhom JNA koja se stavila u službu projekta Velike Srbije - smatra predsjednica. Napomenula je kako će o presudi govoriti u UN-u.

'Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije u BiH'

- Hrvatska, na čelu s Tuđmanom,  u potpunosti je podržala referendum o samostalnosti, te među prvima priznala BiH. Hrvatska je primila nekoliko stotina tisuća izbjeglica,  deseci tisuća ranjenih Bošnjaka liječili su se u Hrvatskoj. Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije te je oslobodila velike dijelove BiH, spriječila je ponavljanje Srebrenice u Bihaću. Hrvatska je, zajedno s Armijom BiH, suočila Miloševića s neminovnim porazom, te ga natjerala da se svi sjednu za stol i time se završio rat, u partnerstvu sa SAD-om. Ovakvim završetkom mandata Haškog suda na svima nama je odgovornost iznaći snagu za pomirbu svih naroda na ovim prostorima. Izražavam sućut obiteljima svih žrtava rata. Sa zločinima se valja suočiti, u ime budućnosti. Hrvatska je to učinila, i čini, a to traži i od drugih. Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni, ne bojte se. Uz vas smo - poručila je.

Kad je riječ o bitnim državnim pitanjima, dodala je predsjednica, treba biti oprezan u izjavama jer danas vidimo koliko su Hrvatsku koštali neki postupci bivših državnika.

- Borit ćemo se svim pravnim i političkim sredstvima za pravdu. Želim da rat i svu nesreću koju je na ovim prostorima izazvala velikosrpska agresija ostavimo polako iza sebe, gledajući prije svega budućnost - kazala je predsjednica.

Podsjetimo, predsjednica je u srijedu prekinula posjet Islandu i vratila se u Hrvatsku.

Šestorici čelnika Herceg- Bosne Haški sud je  u četvrtak pravomoćno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH; Prliću 25, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora. Nakon što mu je pročitana presuda Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je preminuo u bolnici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 310
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa