Obavijesti

News

Komentari 192

Kolinda seli svoj Ured u Zadar: Saslušat će probleme otočana

Kolinda seli svoj Ured u Zadar:  Saslušat će probleme otočana
1

Otočko stanovništvo i njegovi problemi, posebno oni izvan turističke sezone, morit će glavu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od sljedećeg utorka do petka

VIDEO

Otočko stanovništvo i njegovi problemi, posebno oni izvan turističke sezone, morit će glavu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od sljedećeg utorka do petka. U to će vrijeme, naime, predsjednica izmjestiti svoj ured u Zadarsku županiju, a naglasak svoga boravka stavit će upravo na otoke. Stoga i planira boraviti na Dugom otoku, Pagu, Molatu, Istu, Premudi, Silbi i Olibu. Time nastavlja praksu da se svaka tri mjeseca njezin ured izmjesti iz Zagreba, kao što je to učinila sa Splitom, Pulom i Vukovarom, a nakon Zadra planira otići u Međimurje i u Gorski kotar.

Sasatat će se s vodstvom Otočnoga sabora, Udruge za razvitak hrvatskih otoka. Ta je udruga nedavno prozvala Vladu poručivši im da proračun nije u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o otocima jer smanjuju subvencije u dva najvažnija ministarstva za otočane te da će im pasti standard ako im se smanje subvencije za prijevoz i poticanje gospodarstva. Ured predsjednice zato dogovara s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvom regionalnog razvoja da i njihovi predstavnici dođu na sastanak u Zadar kako bi na licu mjesta okupili sve uključene u problematiku subvencioniranja prijevoza do otoka. Razgovarat će o mogućnostima da se za to dobije novac iz europskih fondova.

Srijedu, četvrtak i petak predsjednica će biti izvan Zadra, na otocima, te će razgovarati s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova koje će posjetiti te s građanima. Srijeda je rezervirana za Dugi otok na kojem će predsjednica i prespavati, a boravka počinje u mjestu Sali. Razgovarat će o problemu katastra općine Dugi otok, odnosno kašnjenju katastarskih izmjera što zbog nesređenih zemljišnih knjiga onemogućava dolazak potencijalnih investitora. Na sastanku će biti i predstavnik Ministarstva pravosuđa kako bi sekonkretni probleme pokušalo odmah riješiti.

Na Dugom otoku će Kolinda Grabar Kitarović posjetiti i tvornicu Mardešić, Osnovnu školu Sali, Park prirode Telašćica i OPG Morović u Žmanu, čije je ekološki proizvedeno maslinovo ulje nagrađivano. Slijedi odlazak u Božavu, najsjevernije otočko mjesto te će se susresti s petero učenika područne škole, razgovarati s mještanima i prenoćiti. U četvrtak će posjetiti pet manjih otoka zadarskog arhipelaga ako to dopuste vremenski uvjeti. Za sada su sigurni odlasci na Molat i Ist. Na Molatu će posjetiti OPG Knežević koji se bavi poljoprivredom i kozarstvom, a na Istu umjetnicu Mirelu Maurin koja tamo ima svoju galeriju i bavi se izradom suvenira. Na Premudi bi predsjednica trebala obići Veljka Žuvanića koji je na otoku boravi cijelu godinu, a ima trgovinu i restoran, a s vodećim ljudima mjesnog odbora razgovarat će o napuštenim objektima bivše JNA, koji su sada po ingerencijom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Na Silbi, 700 metara dugome otoku koji namjerava prehodati, predsjednica Kitarović susresti će se s otočnim proizvođačima nositeljima oznake Hrvatski otočni proizvod. Na Olibu će posjetiti vlasnicu OPG-a Anu Jovan koja je na taj otok došla iz Slavonije i aktivna je u organizaciji Olibskog ljetnog festivala. Zadnjeg dana boravka u Zadarskoj županiji boravit će na Pagu, a u prijepodnevnim satima posjetit će gradove Pag i Novalju te najvjerojatnije sirane Pašku i Kolan. Predviđen je posjet paškoj solani i samostanu benediktinki u Pagu, gdje se izrađuje paška čipka koju je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne baštine. Poslijepodne je predviđeno za susret diplomatskog zbora s gospodarstvenicima otoka Paga i Zadarske županije, najvjerojatnije u Novalji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Boravak predsjednice Grabar Kitarović u Zadarskoj županiji započet će u utorak ujutro otvaranjem Ureda u zgradi županije. Prvi će sastanak obaviti sa zadarskim županom Stipom Zrilićem, a nakon toga s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom. Potom će se sastati sa zadarskim nadbiskupom i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem i s rektoricom Sveučilišta Dijanom Vican.

Grabar-Kitarović će obići i Zrakoplovnu bazu Zadar u Zemuniku gdje će naglasak razgovora biti na pripremi za protupožarnu sezonu, a primit će i 20-ak građana pa njezin ured poziva sve zainteresirane da na vrijeme organiziraju susret s predsjednicom ako žele s njom razgovarati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti