Obavijesti

News

Komentari 37

Kolinda: Sudbina Rafinerije, ali i autocesta moraju se riješiti...

Kolinda: Sudbina Rafinerije, ali i autocesta moraju se riješiti...
4

Podsjetila je i na generala Janka Bobetka, rođenog 1919.  u Crncu kod Siska,  koji je dao golem doprinos u bitkama za oslobođenje Republike Hrvatske...

VIDEO

Podizanjem zastave Ureda predsjednice Republike Hrvatske u srijedu je na simboličan način ispred  Sisačko-moslavačke županije, obilježeno otvaranje premještanog Ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Sisku, gdje će se nalaziti od 5. do 7. prosinca.

Uz državnu himnu u izvedbi Ženskog vokalnog sastava Kraluž KUD-a Posavina iz Budaševa, zastavu je na stijeg podigla učenica Osnovne škole Popovača, Dora Lendvaj.

Predsjednicu Grabar-Kitarović su dočekali sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i zamjenik sisačke gradonačelnice Ivica Rendulić.

Župan Žinić rekao je da je otvaranje privremenog Ureda predsjednice Republike ohrabrenje za stanovnike županije, koja je pretrpjela goleme ratne štete i devastacije. Rendulić je predsjednicu Grabar Kitarović podsjetio na dugu i bogatu povijest grada Siska. Izrazio je očekivanja da grad dobije pozornost i pomoć s državne razine, kako bi se sačuvala radna mjesta i otvorila nova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obraćajući se većem broju okupljenih Siščana predsjednica Grabar-Kitarović, podsjetila je na dugu i burnu povijest grada, na 1593. godinu kada je Sisak odigrao veliku ulogu u obrani od Osmanlija, 1941. godinu kada su sisački antifašisti pozvali na ustanak, te na ulogu Siska, Sunje i drugih mjesta tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Ponovno je istaknula važnost da se svi počinitelji ratnih zločina tijekom Domovinskog rata na području županije moraju identificirati i osuditi.

Podsjetila je i na generala Janka Bobetka, rođenog 1919.  u Crncu kod Siska,  koji je dao golem doprinos u bitkama za oslobođenje Republike Hrvatske. 

Županija teško stradala u Domovinskom ratu, s velikim demografskim gubicima i materijalnim razaranjima, nakon rata gospodarska devastacija

"Prvo moramo razgovarati o budućnosti, pa u ova tri dana želim čuti vaše probleme i prijedloge, kako bi mogla dati doprinos rješenju životnih pitanja i novim razvojnim iskoracima. Veselim se brojnim susretima koji me očekuju, posebno sa studentima i učenicima, koji će biti naša zajednička poruka kako je važno stalno unaprjeđivati školstvo. Posebno je važno mlade koji odlaze na studije u Zagreb i druga mjesta, motivirati za povratak i zapošljavanje u županiji. Ne smijemo zaboraviti da je ova županija jedna od najteže stradalih u Domovinskom ratu, s velikim demografskim gubicima i materijalnim razaranjima, a nakon rata pretrpjela je i gospodarsku devastaciju", rekla je Grabar-Kitarović.

Kada nestane div kakav je bila sisačka Željezara, kada je u problemima Rafinerija, onda to izravno ili neizravno pogađa svaku obitelj u gradu i okolici, istaknula je.

Podsjetila je da je prije dva dana donesen državni proračun za sljedeću godinu, pri čemu, kazala je, "posebno pozdravljam prijedlog i odluku o dodjeli besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj. To je konkretna demografska mjera i mora ih biti više. Unatoč uspjesima na makroekonomskoj razini na mikro razinama sve su veće demografsko-gospodarske pukotine, koje prijete stabilnosti cijele društvene zgrade. Nažalost, jedan od najvećih egzodusa u Hrvatskoj događa se upravo u ovoj županiji", rekla je Grabar Kitarović.

Ističe kako je nužno promijeniti razvoju paradigmu, za što postoje uvjeti i mogućnosti, jer, kazala je predsjednica, "imamo sjajne ljude i ljudski kapital koji ne uspijevamo mobilizirati za gospodarski uspjeh. Mnoge gospodarske strategije ne ostvarujemo, a građani odlaze u svijet. To je problem u sferi političke volje, gdje se nameće zakonski okvir jačanja regionalnog razvoja".  

Za zaustavljanje iseljavanja nužne su nove investicije i veće plaće, rekla je Grabar-Kitarović, naglasivši da stimulacija i pomoć države pri tome ne smiju izostati.

Također je istaknula potrebu nastavka gradnje autoceste do Siska, te rješenje sudbine Rafinerije nafte u Sisku.

Predsjednica Republike izrazila je i uvjerenje da će se zajedničkim radom svih u Hrvatskoj preokrenuti gospodarski i demografski trendovi, a Siščanima i stanovnicima  Sisačko-moslavačke županije poželjela je miran i blagoslovljen Božić i svaki dobro u Novoj 2019. godini.

Tijekom prijepodneva predsjednica Republike Grabar-Kitarović program je nastavila radnim sastankom sa čelništvom županije, susrest će se s predstavnicima nacionalnih manjina, udrugama hrvatskih branitelja, sisačkim biskupom  Vladom Košićem te predstavnicima sindikata naftne djelatnosti iz sisačke Rafinerije.  

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će danas i sisački Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje će sudjelovati na svečanoj sjednici Fakultetskoga vijeća u povodu 58. obljetnice toga fakulteta, posjetiti će i Opću bolnicu "Dr. Ivo Pedišić" , a prvi dan boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji predsjednica Hrvatske završit će posjetom općini Sunja gdje će se u Domu kulture "Sven Lasta" družiti s građanima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora