Obavijesti

News

Komentari 1143

Svečano i emotivno: Evo kako je tekla inauguracija Kolinde

Svečano i emotivno: Evo kako je tekla inauguracija Kolinde
69

Malo prije 12 sati novoizabrana predsjednica Kolinda stigla je uspinjačom i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga. Tamo je prisegnula na novu dužnost

VIDEO

Kad u podne Zagrebom odjekne pucanj Gričkog topa, počinje jedan od najvažnijih dana u životu izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović - njena inauguracija.

Kolinda je ipak krenula na inauguraciju iz svojeg stana u Bauerovoj ulici. Tek nešto prije 12 sati pokazat će se javnosti, i to pred uspinjačom.

U plavoj kreaciji domaće modne kuće

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ipak je u subotu navečer odlučila da frizuru neće sama raditi, kako je za 24sata dan ranije najavila.

Za predsjedničku frizuru će se pobrinuti njena dugogodišnja frizerka i prijateljica Renata. Ona će je urediti na tajnovitoj lokaciji gdje će se nova predsjednica spremati za inauguraciju. Šminkat će je jedna poznata televizijska vizažistkinja.

Također saznajemo da će haljina i cipele biti kraljevsko plave boj e, a kreaciju za inauguraciju za nju je napravila hrvatska modna kuća Stolnik.

Djeca neće biti na inauguraciji

Kolinda Grabar Kitarović (47) do uspinjače će doći automobilom u društvu supruga, a djeca neće biti s njima. S njom će zato biti šef HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik Milijan Brkić, a svi će prije ukrcaja kupiti karte za uspinjaču.

Pokretanje videa...

24sata 00:33

Ispalit će 10 počasnih plotuna

Svečanost počinje u 12 sati zvonjavom s crkve sv. Marka. Recitira se "Lijepa naša".

Kada predsjednica u pratnji supruga stupi na pozornicu, što će najaviti fanfare, svira se himna,  zatim slijedi minuta šutnje u čast poginulima u Domovinskom ratu , a na kraju će pjevačica Renata Sabljak pjeva međimursku pjesmu "Dej mi Bože". Slijede prisega i potpisivanje , a ustavna sutkinja Jasna Ome jec predat će joj predsjedničku lentu. Slijedi recital Gundulićeve 'Ode slobodi'.

Tada će se prema pozornici uputiti pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a samo jedan od njih sa zastavom Republike Hrvatske imat će se čast na pozornicu i popeti. S Tuškanca će istodobno topovi Oružanih snaga ispaliti 10 počasnih plotuna.

Igor Kralj/PIXSELL

Inauguralni govor optimističan

Nakon što položi prisegu, Kolinda će održati inauguracijski govor, odnosno poslanicu, u trajanju od 20 minuta .

Inauguralni govor izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bit će optimistično intoniran, temeljen na potrebi novog početka i novog hrvatskog zajedništva , onog zajedništva na kojem je utemeljena Hrvatska, rekao je u subotu član njenog tima Mladen Pavić na Markovom trgu.

Pavić dodaje da inauguralni govor prve hrvatske predsjednice neće biti kritički, već pozitivan i optmističan.

Bogat umjetnički program

Nakon govora spušta se s pozornice i sjeda u prvi red. Slijedi " Oda zemlji" Jakova Gotovca u izvedbi orkestra HV-a i solistice Martine Gojčeta Silić.

Na kraju svečanosti L ado će izvesti pjesmu "Lijepo pjeva", a kao osobni izbor predsjednice pjesmu "Ljubim te do bola" izvest će Radojka Šverko u pratnji orkestra HV-a i dirigenta Alana Bjelinskog te svih zborova. U programu sudjeluju zborovi HRT-a, Lado, Ivan Goran Kovačić i Izvor. Slijedi " Ero s onoga svijeta" u izvedbi zborova i orkestra HV-a. Čestitanje predsjednici pratit će zbor Izvor pjesmom " Dream For The Future".

Na svečanosti 88 izaslanstva

Na inauguraciji će biti članovi 88 različitih stranih izaslanstava. Dolazi devet predsjednika država, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednici parlamenata, ministri te predstavnici 40 veleposlanstava. Kolinda je na inauguraciju pozvala sve dobitnike nagrade “Ponos Hrvatske” čiji je osnivač 24sata te Milana Basarca, dječaka iz Komareva koji živi sa samohranim ocem u teškim uvjetima . Njihova je priča dirnula cijelu Hrvatsku. Predsjednica je čula i pjesmu Dražena Turine Šajete “Žena, majka, predsjednik” i pozvala ga je na inauguraciju. Šajeti je to već treća pjesma o hrvatskom predsjedniku.

Svečani ručak u Dvercu

Nakon inauguracije u palači Dverce bit će priređen i svečani ručak za visoke strane dužnosnike i tom će prigodom Grabar-Kitarović održati 22 bilateralna susreta, među njima i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Svi koji žele na inauguraciju, trebaju doći do 10.30

Svima koji inauguraciju žele gledati uživo preporučuje se da na Markov trg dođu već do 10.30 i to pješice Strossmayerovim šetalištem ili Radićevom ulicom. Svi koji dođu na svečanost proći će obveznu policijsku provjeru.

Kolindin tim se još sastavlja

- Mi smo sad u finišu sastavljanja Ureda, a imena ćemo dati javnosti nakon inauguracije - rekli su iz Ureda izabrane predsjednice. No iz njezina tima procurila je informacija da Mladen Pavić, glasnogovornik u njezinoj izbornoj kampanji, ipak neće biti glasnogovornik Ureda predsjednika. Kako saznajemo, Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s nekoliko kandidata, ali još nije odlučila koji će od njih njegovati njezin imidž, ali i na ono što će “procuriti” s Pantovčaka ili, pak, iz Visoke ulice. Jedino što je sigurno je da će to biti muškarac s dobrim poznavanjem međunarodnih odnosa.

Što se tiče ostalih imena koja će se naći u njezinu užem timu, tu je Natalija Hmelina koja će biti šefica protokola. Hmelina se s izabranom predsjednicom poznaje još iz Ministarstva vanjskih poslova, a Kolinda jako cijeni njezinu marljivost i znanje. Hmelina je do sada bila savjetnica Ureda protokola u Saboru, a karijeru je počela u MVP-u.

8:00 Budi se, ali ne u svojem stanu

Vjerojatno će Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom prespavati u zagrebačkom hotelu Westin, gdje će biti i svi visoki strani dužnosnici. Sigurno je da neće spavati u svojem stanu u Bauerovoj ulici.

9:00 Šminka, frizura i spremanje

Iako je prvo planirala sama raditi frizuru, ipak će otići kod prijateljice Renate u salon na uređivanje. Uvijek nosi istu frizuru, a u šminkanju će joj pomoći poznata vizažistica s televizije.

11:30 'Kartu za uspinjaču, molim vas'

Automobil će je dovesti do Tomićeve. S mužem Jakovom, šefom Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem kupit će kartu i do Gornjega grada doći uspinjačom. Put od 66 m prijeći će za 64 sekunde.

12:00 Izlazi iz Ustavnog suda na Trg

Čekat će početak ceremonije u zgradi Ustavnog suda. Prvo će izaći predsjednica suda Jasna Omejec i drugi ustavni suci, pa onda i Grabar Kitarović. Proći će kroz špalir povijesnih postrojbi da dođe do pozornice.

13:00 Nije još službeno predsjednica

Iako je prisegnula, Grabar Kitarović još je tek izabrana predsjednica. Preuzimanje vlasti bit će u četvrtak 19. veljače, jer tada službeno istječe mandat Ivi Josipoviću. Inauguraciju su pomaknuli zbog summita u SAD-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1143
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21