Obavijesti

News

Komentari 46

Kolinda: Vučić me razočarao jer ne rješava pitanje nestalih

Kolinda: Vučić me razočarao jer ne rješava pitanje nestalih

Predsjednica je najavila da zbog pitanja nestalih postoji i mogućnost hrvatske blokade zatvaranja poglavlja 23 i 24 u srbijanskim pristupnim pregovorima

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju da je razočarana time što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije napravio nikakav pomak u rješavanju pitanja nestalih. 

- Iznimno sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih. To je po meni duboko humano i humanitarno pitanje i ne treba ga povezivati niti s univerzalnom jurisdikcijom niti s bilo čime drugim - rekla je Grabar-Kitarović u razgovoru za N1 naglasivši da je svoj politički kredibilitet uložila u odnose sa Srbijom i predsjednikom Vučićem. 

Na pitanje smatra li da ju je Vučić "preveslao" kada je ta tema u pitanju, hrvatska predsjednica odgovara da ne misli tako. 

- Ne bih rekla da me preveslao, ne volim takve izraze, ali da se ništa nije dogodilo, nije se ništa dogodilo. Što ga sputava u ovom trenutku ne znam, ali to svakako treba riješiti - kazala je Grabar-Kitarović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednica je najavila da zbog pitanja nestalih postoji i mogućnost hrvatske blokade zatvaranja poglavlja 23 i 24 u srbijanskim pristupnim pregovorima. 

Grabar-Kitarović: Amerikanci su otpočetka bili jasni oko F-16
Grabar-Kitarović: Amerikanci su otpočetka bili jasni oko F-16

- Na ovaj ili onaj način će se to pojaviti, zato što strategija za proširenje, kao uvjet ulaska država naših susjednih na prostoru jugoistoka Europe, postavlja i rješenje bilateralnih pitanja - rekla je Grabar-Kitarović objasnivši da u bilateralna pitanja između Hrvatske i Srbije ulaze i pitanja nestalih, kao i pitanja granice, arhiva, sukcesije, univerzalne jurisdikcije. 

- Što se prije krene u njihovo rješavanje tim bolje, jer ne treba se nitko zavaravati da će to izbjeći - upozorila je predsjednica i naglasila da će Hrvatska ustrajati u svojim nacionalnim interesima. 

Zabrinuta stanjem u BiH

Predsjednica je rekla i kako je nimalo ne ohrabruje situacija u BiH. 

- Već sam dulje vrijeme zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini i to neprestance ističem. Hrvatska će ostati čvrsto na poziciji suverene BiH, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti te države, ali isto tako nećemo odustati niti oko rješavanja onih pitanja koja su se očito otvorila i dovela hrvatski narod u neravnopravnu poziciju. Nitko ne traži da hrvatski narod bude ravnopravniji od drugih, međutim, konstitutivnost tri naroda u BiH temelj je cijelog Daytonskog ugovora -  rekla je predsjednica.

'Ne trebam sugestije, ja sam odlučila! Pomilovat ću Huanita'
'Ne trebam sugestije, ja sam odlučila! Pomilovat ću Huanita'

Dodala je kako Hrvatska nikad nije ulazila u to tko će biti osoba koja će predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH, koje će biti orijentacije ili političke stranke.

- To je na biračima da odluče. Međutim, ono što je vrlo jasno jest da hrvatski član predsjedništva nije samo po nacionalnosti Hrvat, već je on i politički predstavnik svojega naroda, jer to je temelj Daytonskog ugovora, konstitutivnost triju naroda - rekla je. 

Donja Mahala: Posljednji ispraćaj Ive Gregurevića uz obitelj, prijatelje i mještane

- Hrvatski narod ima apsolutno pravo izabrati svog predstavnika. Na tome ćemo ustrajati - naglasila je predsjednica, koja Draganu Čoviću nije prigovorila što je otišao u Banju Luku na tzv. Dan Republike Srpske. 

- Ne mogu ja gospodinu Čoviću diktirati njegovu politiku. Ponavljam, BiH je suverena država i političari donose vlastite odluke, pa tako i gospodin Čović. Jedini kome on odgovara su njegovi birači - zaključila je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...