Obavijesti

News

Komentari 219

Kolindi su bili VIP gosti, a sad su osuđenici za kaznena djela

Kolindi su bili VIP gosti, a sad su osuđenici za kaznena djela
6

Na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović 2015. bili su Zdravko Mamić, Tomislav Horvatinčić i Josip Klemm. Prvi je sad bjegunac s nepravomoćnom presudom, a druga dvojica pravomoćno osuđeni i čekaju zatvor

VIDEO

Izabrani predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da još ne zna hoće li mu inauguracija biti 18. veljače, kako se nagađa, te da proceduru oko toga vodi njegov tim. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prva Zoranova izjava 00:57

Kolinda Grabar Kitarović inauguraciju je imala 15. veljače 2015. godine, tri dana ranije nego što je bilo planirano zbog NATO summita koji se održavao 18. veljače.

Njena inauguracija je ostala upamćena po vrlo šarolikom društvu uzvanika: Od stranih državnika, bivših i aktualnih hrvatskih dužnosnika, političara, poduzetnika, pisaca, estradnih zvijezda. Nekoliko imena koja su se tada pojavila sigurno ne treba očekivati na Milanovićevoj inauguraciji, ne samo zato jer ni blizu ne pripadaju istom ideološkom spektru, nego i zato jer su u međuvremeno osuđeni zbog teških kaznenih djela.

Josip Klemm je na Kolindinoj inauguraciji bio u društvu Đure Glogoškog. Njih dvojica tada su bili predvodnici prosvjeda u šatoru u Savskoj ulici i davali su veliki vjetar u leđa Kolindi u kampanji.

No, u međuvremenu je bivši predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm security primio poziv za izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne.

Njemu je u srpnju 2019. Vrhovni sud potvrdio bezuvjetnu zatvorsku kaznu zbog izvlačenja tri milijuna kuna iz svoje zaštitarske tvrtke u razdoblju od 2005. do 2007. godine.

Nakon što je primio poziv za izdržavanje kazne na koju bi se trebao javiti u Remetinec gdje prvo mora prići kroz dijagnostički centar, Klemm može tražiti odgodu izvršenja zatvorske kazne na što po zakonu ima pravo.

Drugi pravomoćni osuđenik kojeg nećemo gledati je Tomislav Horvatinčić. U prosincu mu je potvrđena presuda na četiri godine i deset mjeseci zatvora, zbog izazivanja pomorske nesreće u kolovozu 2011. godine, u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro. 

Nakon raspetljavanja slučaja, koji traje od 2011., još nije poznato hoće li i kad Horvatinčić ići u zatvor. Na suđenju je spomenuo kako ima karcinom kostiju i želuca. Išao je, tvrdi, na kemoterapije. To bi mu mogao biti argument na temelju kojeg bi mogao ishoditi odgodu odlaska iza rešetaka. Ako prizdravi, odgoda bi mogla trajati do godine dana. Ako liječnici utvrde da se radi o akutnoj bolesti, možda nikad ni neće završiti iza brave.

Uglavnom, inauguracija ga neće vidjeti.

Treći nije još pravomoćno osuđen, ali s nepravomoćnom presudom je u bijegu u Hercegovini. Riječ je o Zdravku Mamiću, vjernom štovatelju Kolinde Grabar Kitarović, koji je nedostupan hrvatskim vlastima od presude na osječkom sudu 2018. godine. I on je bio jedna od 'zvijezda' Kolindine inauguracije, a Milanovićevu će moći samo pratiti putem portala i TV ekrana.

Među uzvanicima ne treba računati ni na voditelja Bujice Velimira Bujanca, koji je u vrijeme Kolindine inauguracije bio njen žestoki zagovaratelj, da bi se uoči ove kampanje priklonio Miroslavu Škori.

Inaguracija

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 219
VIDEO

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu
UOČI DRUGOG KRUGA

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu

'Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im - dogovorite i organizirajte zajedničku debatu', poručio je Milanović

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati
'VRIJEDE DRUGA PRAVILA'

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati

Da se i u bolnicama, pogotovo u doba digitalizacije, može organizirati i glasovati govore iskustva drugih država. Ipak, kod nas to nije bilo moguće, što govore iskustva pacijentica
Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost
ZNAKOVITE PORUKE NA FEJSU

Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost

Pobjednik prvog kruga izbora istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne može biti drugi i osjećati se kao građanin drugog reda, a aktualna predsjednica rekla je kako će konačna pobjeda biti pobjeda naroda