Obavijesti

News

Komentari 121

Kolindine bojne: Predsjednici u čast postrojbe iz cijele zemlje

Kolindine bojne: Predsjednici u čast postrojbe iz cijele zemlje
8

Nije poznato hoće li sve počasne postrojbe imati ulogu u programu, ali svakako će se poredati jedni do drugih. Pozvana je većina postrojbi koje djeluju u Hrvatskoj

VIDEO

Vraćamo nacionalna obilježja na inauguraciju, poručio je tim izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Osim lente, najveća su novost počasne postrojbe. Navodno su pozvali većinu postrojbi koje djeluju u Hrvatskoj.

Nije poznato hoće li sve imati posebnu ulogu u programu, ali svakako će se poredati jedni do drugih. Kad Kolinda Grabar Kitarović izađe iz zgrade Ustavnog suda na Markovu trgu, proći će kroz špalir svih počasnih postrojbi. Od predsjednika povijesne postrojbe Trenkovi panduri iz Požege Vladimira Potnara doznali smo kako je tim nove predsjednice od njega tražio pomoć kako bi mogli kontaktirati sve počasne postrojbe i pozvati ih na inauguraciju. Zasad se zna da će ih doći desetak. Sve će u nedjelju biti podređeno nacionalnim osjećajima.

Redatelj ceremonije Krešimir Dolenčić je to već rekao, napominjući kako je 90 posto predstave određeno protokolom. No onih 10 posto bit će u potpunosti određeno crvenom, bijelom i plavom bojom.

Nedjeljna će inauguracija vjerojatno više podsjećati na one iz devedesetih jer će se uključiti mnogi elementi koje su Stjepan Mesić i Ivo Josipović izbacili.

Sama činjenica da je angažiran redatelj govori puno jer je Josipović angažirao tek scenografa prije pet godina. Dolenčić je režirao i inauguraciju Franje Tuđmana 1997. godine. Podsjetio je kako se to događalo u kolovozu pa su se morali boriti s velikom vrućinom, dok će sad problem biti hladnoća.

Prvu inauguraciju u neovisnoj Hrvatskoj režirao je Milko Šparamblek, baletni koreograf. On je uspio uvjeriti predsjednika Tuđmana kako mjesec dana nikako nije dovoljno da se organizira takva priredba. Dobio je pola godine.

Pokretanje videa...

24sata 00:33

- Najprije smo složili oglas u kojem smo tražili 60 mladića s točnim proporcijama tijela koji bi mogli sudjelovati u mojoj koreografskoj zamisli garde u starim odorama koja se smjenjuje i odaje počast svojem predsjedniku. S njima sam dva puta na dan vježbao na Ksaveru kako bi sve bilo savršeno - ispričao je Šparamblek.

Na istoj je inauguraciji radila kostimografkinja Ika Škomrlj, koja je osmislila i iskrojila predsjedničku lentu. Nakon smrti Franje Tuđmana stajala je u sefu na Pantovčaku, a iz naftalina će je izvući Grabar Kitarović. Lenta je obrubljena zlatnim rubom i nosi se preko desnog ramena.

- Prisega ima svoje zahtjeve, mora biti ozbiljna, mora predstavljati i predsjednika i državu koju predstavlja. Ako ozbiljno, nacionalno i hrvatski proglasimo nacionalnim - ja bih to nazvao sasvim običnim, normalnim i onim što se treba dogoditi - rekao je redatelj Dolenčić za RTL i dodao kako je inauguracija “slika o Hrvatskoj koju šaljemo u svijet”.

A ono što ostaje Hrvatskoj? To je račun. Zasad možemo biti sigurni da će najmanji mogući biti 600.000 kuna. Toliko su stajale i prijašnje inauguracije. U ukupni trošak, upozoravaju iz Ureda nove predsjednice, ulazi i smještaj za sve diplomate i visoke dužnosnike iz stranih zemalja. A pozivnice su poslane svima. Dosad su dolazak potvrdili čelnici regionalnih zemalja - osim Srbije. Dolaze predsjednici Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke te predsjednica Kosova. Srpski predsjednik Tomislav Nikolić zamjerio je Grabar Kitarović izjave o Srbima u Hrvatskoj pa je odavno najavio kako neće doći. Dolazak su potvrdili predsjednici bugarskog, poljskog i njemačkog parlamenta.

A u prvom će redu na Markovu trgu sjediti hrvatski državni vrh - premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i bivši dužnosnici, a tek onda strani dužnosnici.

Stručnjaci za protokol upozoravaju kako ne treba biti opterećen time tko će sve od najviših dužnosnika doći na inauguraciju jer je to davno prestalo biti mjerilo ugleda države ili samog političara. Dolazak prvenstveno ovisi o rasporedu pozvanih.

Muškarci na inauguraciji moraju biti u tamnim odijelima. U tamnim bojama i klasičnom kroju, s decentnim nakitom, cipelama na malenu petu i elegantnom torbicom bit će i predsjednica. Protokola se moraju držati i njezina djeca, koja moraju biti svečano obučena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa