Obavijesti

News

Komentari 0

Kolumbija: Vlada pokreće nove mirovne pregovore s FARC-om

Kolumbija: Vlada pokreće nove mirovne pregovore s FARC-om
1

Jimenez, poznatiji po ratnom imenu Timošenko, rekao je da je spreman na "izmjene" odbijenog mirovnog sporazuma i da će gerila poštovati "bilateralan i konačan prekid vatre"

VIDEO

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos najavio je u ponedjeljak novu fazu dijaloga s gerilom FARC-a, nakon neuspjeha referenduma na kojemu je neočekivano odbijen mirovni sporazum.

"Zamolio sam Humberta de la Callea, kojeg sam potvrdio za glavnog pregovarača (...), da počne pregovore na kojima ćemo moći razgovarati o svim spornim pitanjima kako bismo postigli dogovor i ostvarili san čitave Kolumbije, a to je kraj rata s FARC-om", rekao je Santos u televizijskom obraćanju u ponedjeljak navečer.

Odbačeni mirovni sporazum "ne znači da je bitka za mir izgubljena", poručio je nešto ranije Timoleon Jimenez, vođa Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) iz Havane, gdje su se gotovo četiri godine vodili mirovni pregovori.

Jimenez, poznatiji po ratnom imenu Timošenko, rekao je da je spreman na "izmjene" odbijenog mirovnog sporazuma i da će gerila poštovati "bilateralan i konačan prekid vatre" i "ugovor potpisan s vladom".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik Santos je pak pozvao sve političke stranke u palaču Casa de Narino kako bi ih "saslušao, otvorio prostor za dijalog i odlučio kako dalje".

"Ne predajem se, nastavljam raditi na miru do posljednjeg dana mog mandata jer samo tako možemo našoj djeci ostaviti zemlju u boljem stanju", rekao je u nedjelju, nakon objave rezultata referenduma koji su potvrdili težak poraz za tog čelnika kojemu je uspostava mira u zemlji bila prioritet od dolaska na vlast 2010.

Premda je većina anketa predviđala veliku pobjedu pristaša mirovnog sporazuma, pobijedili su njegovi protivnici s 50,21 posto glasova naprema 49,78 posto, uz slabu izlaznost od 62 posto.

Ishod referenduma pokazuje da je Kolumbija podijeljena u vezi s načinom na koji treba zaustaviti najstariji oružani sukob na sjevernoj polutci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke