Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kombiniranu mirovinu sad bira 55 posto članova drugog stupa

Osobe s ispodprosječnim primanjima ulaze u kategoriju zaštićenih umirovljenika čije bi mirovine bile još manje da im se ne doplaćuje razlika do najniže mirovine (64 kune po godini staž)

Do kraja svibnja REGOS je na kućne adrese osiguranika drugog mirovinskog stupa, budućih korisnika mirovina, dostavio 1094 informativna izračuna koje su svaki sa svoje strane pripremili HZMO i Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD), piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da 55 posto osiguranika bira kombiniranu mirovinu iz oba stupa bira.

Informativni izračuni u svibnju su dostavljeni ljudima koji su predali papire za mirovinu nakon siječnja 2019. godine te na osnovi tog izračuna biraju hoće li primati čistu državnu ili kombiniranu mirovinu. Iskra Primorac, ravnateljica Regosa navodi da su se dosad izjasnila 892 osiguranika, od čega ih je 416 odabralo mirovinu samo iz I. stupa, a 476 iz I. i II. Stupa, ističe Večernji list.

Prije nego što je isplata dodatka (27 posto) prenesena i na drugi stup dvostupne je mirovine primao simboličan broj građana, njih 300-tiniak te se gotovo 98 posto osiguranika vraćalo u prvi stup. Po novome, kombiniranu mirovinu sada izabire približno 55 posto članova drugog stupa, navodi dnevnik.

Podataka o visini tih mirovina još nema, ali može se pretpostaviti da se na povratak u prvi stup odlučuju radnici koji su tijekom radnog vijeka primali plaće koje su bile ispod 80 posto prosječnih plaća u zemlji. Po sadašnjim primanjima to znači da bi svi s plaćama ispod 5 tisuća kuna ostajali na državnoj blagajni.

Osobe s ispodprosječnim primanjima ulaze u kategoriju zaštićenih umirovljenika čije bi mirovine bile još manje da im se ne doplaćuje razlika do najniže mirovine (64 kune po godini staž). Pravo na doplatu do najniže mirovine stječe se samo po povratku u prvi stup, ističe Večernji list.

Biserka Žalac, članica uprave Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva navodi da će prvi podaci o isplati iz II. stupa za korisnike koji su pravo ostvarili od ove godine biti dostupni nakon isplate u srpnju.

Radnici koji su ove godine predali zahtjev za mirovinu prvo su tri mjeseca čekali da krene izdavanje informativnih izračuna, a nakon što su ih dobili da HZMO, REGOS i RMOD odrade svoj dio posla. Dva mjeseca od izdavanja prvih informativnih izračuna i pet mjeseci, koliko je zakon na snazi, još uvijek nije isplaćena nijedna dvostupna mirovina po novim uvjetima, piše Večernji list.

Komentari (21)
  • ako je mirovina cca 45 posto od plaće,koliko bi na primjer trebale imat mirovinu čistačice koje rade preko agencije za 2300-do 2500 kn neto mjesečno?1125 kn mirovine!?Sve po zakonu i sve čisto,firme koje koriste usluge agencija plaćaju duplo više uslugu tako da radnik dobije mizeriju od jedne firme a svakodnevno radi u nekoliko firmi za istu plaću dakle ne treba biti neki lumen da se vidi da najveći dio prihoda uzimaju agencije

    3. 6. 2019,   11:40
  • O čemu ovi pričaju.. MIROVINAMA ili PENZIJAMA.... Velika je razlika između njih.

    3. 6. 2019,   12:01
  • Njemačka za svaku odrađenu godinu isplačuje min.50 eur na mirovinu,,,koliko godina toliko puta po min.50 eur

    4. 6. 2019,   05:54