Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Komemoracija u Bleiburgu nije vjersko nego javno okupljanje

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Guggenberger je, podsjećaju, ranije odbio i zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da misu na ovoj komemoraciji održi neki od hrvatskih biskupa

Komemoracija žrtvama Bleiburga i križnih puteva i ove će se godine, unatoč snažnim otporima u Austriji, održati na Loibaškom polju pokraj Bleiburga, no neće imati status vjerskog okupljanja.

Skup će se službeno voditi kao javno okupljanje, što znači da će biti i pod pojačanim nadzorom austrijske policije, doznaje dnevnik među sudionicima u petak održanog koordinacijskog sastanka izaslanika Počasnog bleiburškog voda s vlastima okruga Völkermarkt, kojemu Bleiburg pripada.

- To znači i da austrijske vlasti nisu prihvatile tumačenje Počasnog bleiburškog voda koji je, uz potporu hrvatskih vlasti, Austrijancima jamčio da će se na Loibaškom polju održati isključivo vjersko okupljanje, odnosno molitva i procesija bez ijednog političkog govora. Kako neslužbeno doznajemo, drukčijem tumačenju koje su zauzele okružne vlasti 'kumovao' je Engelbert Guggenberger, administrator biskupije Gurk Klagenfurt, kojemu su se tamošnje vlasti obratile zbog konačne procjene je li doista riječ o vjerskom okupljanju. On im je odgovorio negativno, zbog čega se sada režim okupljanja mijenja", piše Večernji list.

Navode kako ovo nije prvi put da stav dijecezanskog upravitelja Klagenfurta ide protiv okupljanja u Bleiburgu, koje će se održati 18. svibnja.

Guggenberger je, podsjećaju, ranije odbio i zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da misu na ovoj komemoraciji održi neki od hrvatskih biskupa.

Nova službena procjena karaktera bleiburške komemoracije na tragu je i pisma koje je austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu ovih dana poslao koruški župan Peter Kaiser (SPO), tražeći da savezna tijela spriječe potencijalne incidente na komemoraciji i oko nje koji bi “narušili međunarodnu reputaciju Austrije”. Kaiser je od kancelara tražio i da se na ovaj skup primijeni zakon o javnom okupljanju, što je, očito, prihvaćeno, navodi Večernji list.

Među onima koji sudjeluju u organizaciji komemoracije moglo se čuti kako je ipak najvažnije da je dozvola za komemoraciju dana i da će se ona održati, no postoji i određena zabrinutost zbog zakonskih odredbi po kojima bi policija, u slučaju da na komemoraciji dođe do incidenata, mogla prekinuti skup, piše Večernji list.

Tema: Hrvatska

Komentari (150)
  • meni nije jasno čemu zabrane,pa nek se okuplja tko hoće ako ne stvara nered i ne provocira,ako neko prekrši neki zakon ili zabranu te države zatvori ga na par godina i da vidiš kako neće biti nikakvih nereda.

    28. 4. 2019,   10:27
  • druga država njihova pravila koja se moraju poštovati -pošteno

    28. 4. 2019,   11:43
  • Ovdje je ocit primjer koliko su pa*ti**** ponovno ojacali u RH..namjerno posalju nekoga da uzvikne neke ustaske rijeci te se zbog toga stvore problemi!! Naravno te probleme bi prava drzava lagano rijesila zatvorom za svaku tu osobu barem po 10-20 god pa da vidimo onda tko ce doci vikati...ali pa*ti**** to nikad nece ucinit jer im nije stalo do drzave koju mrze,protiv koje su se njihovi djedovi borili!!

    28. 4. 2019,   10:47